Türkiye’nin en büyük adası olan Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde sakız ağacından damla sakızı üretimine başlandı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ada Rüzgarında Lezzetli Damla Sakızı Projesi” kapsamında Gökçeada’da sakız ağacından damla sakızı üretecek 27 üretici, 1490 fidanı 30 dekar alanda toprakla buluşturdu.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri projenin ilk ayağına 2018 yılında adanın belli noktalarına sakız plantasyonu kurarak başlattıklarını belirterek, “Adada gelişimi iyi olan sakız ağacının özellikle kuzey rüzgarına kapalı, biraz daha güneye bakan yerlerde yetiştiğini gözlemledik. Geçen yıl da bunun üzerine demonstrasyonları kurduk. Bakanlığımız projeyi uygun gördü ve onayladı. Bize bir ödenek ayrıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile fidan üretimi için anlaştık. İzmir Çeşme'de enstitümüzün yetiştirdiği fidanlarımızı teslim aldık ve Gökçeada'ya getirdik. İlk etapta ilçeye getirilen 1490 damla sakızı ağacı fidanının üreticiler tarafından toprakla buluşturma aşamasına geçilmesi için çalışmalara aşladık. Damla sakızı ya da sakız ağacı olarak bilinen ve tanınan bu ürün özellikle Yunanistan’dan ithal ettiğimiz bir ürün. Türkiye’de ise Çeşme’de yoğun bir sakız ağacı plantasyonu var. Burada yaşlı ağaçlar var. İnşallah biz bundan sonraki süreçte projemizi devam ettirip Gökçeada ilçemizde de ciddi bir sakız ağacı plantasyonu oluşturacağız. Burası özellikle turistik bir ilçemiz aynı zamanda. Buraya gelen ziyaretçilerimiz sakız ağaçlarını görebilecekler. Ayrıca ülkemizin damla sakızı ihtiyacına da ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca biz bu projeyi hazırlarken özellikle birinci sınıf tarım arazilerini değil marjinal tarım arazisi dediğimiz, daha önce ekilip dikilmeyen atıl durumdaki tarım arazilerinde sakız ağacı fidanlarımızı diktiriyoruz. Böylelikle atıl tarım arazilerini de tarıma kazandırmış oluyoruz” dedi.
DAMLASAKIZI HAKKINDA GENEL BİLGİ?
Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde sıklıkla kullanılan damla sakızı, gerek aromasıyla gerekse de sağladığı faydalarla rağbet görüyor. Damla sakızının yatıştırıcı ve bazı preparatlara koku verici, ağız kokularını giderici, diş etlerini kuvvetlendirici özellikleri var.
Peki, damla sakızı nasıl kullanılır, faydaları neler?
Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen bir reçinedir. Türk mutfağı ve Yunan mutfağında ve ayrıca ilaç yapımında kullanılır. İsmi geleneksel olarak üretildiği Sakız Adası'ndan gelmektedir.
Aslında sıvı olan damla sakızı güneşte kurutularak sert ve dağılgan yarı saydam damlacıklar haline getirilir. Ağızda çiğnendiğinde yumuşar ve mat parlak beyaz renk alır. Başta buruk bir tadı olmasına rağmen bir süre çiğnendiğinde ağza çam kokusunu andıran bir ferahlık verir.
Avrupa Birliği Sakız Adası’ndaki damla sakızı üretimini isimlendirme korumasına almıştır.
Damla sakızına ait ilk bilgiler milattan önceki zamanda Herodot tarafından verilmiştir. Büyük hekim Hipokrat tarafından damla sakızı iyi bilinmektedir. Sakız eskiden balgam söktürücü olarak, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırdı. Ülser ve mide kanserine iyi geldiği bilinmekteydi.
DAMLA SAKIZI NASIL KULLANILIR?
- Reçel, dondurma ve tatlı yapımı ile Türk kahvesinde aroma olarak kullanılır.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Ağız ve diş sağlığı üzerinde önemli etkiye sahiptir.
- Diş macunu olarak kullanılır.
- Tansiyonu dengeler ve kalp krizi riskini azaltır.
- UV ışınlarını emme özelliği olduğu için güneş yağları bileşiminde kullanılır.
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)