YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Osmanlı Türkçesi Kitap Sergisi” Açıldı

Çanakkale Savaşları’nın Kültürel Mirası: “Osmanlı Türkçesi Kitap Sergisi”nin açılışı Çanakkale Evi’nde gerçekleştirildi.

24 Nisan 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşları’nı konu alan ve Eski Harfli Türkçe (Osmanlıca) kitaplardan oluşan sergi açılışında konuşan ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Keskin; sergide 1915-1928 yılları arasında Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserlerin kapakları ve iç sayfalarından görüntülerin olduğu 32 eserin yer aldığını, eserlerin bazılarının çok ayrıntılı bilgi verdiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Keskin; “Başta üniversitemize ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na teşekkür etmek istiyorum. Onların katkıları ile bu çalışma vücut buldu” dedi.

TARİH YENİ NESİLLERE AKTARILMALI

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, tarihin sadece okunup geçilecek bir şey olmadığını, bir toplumun hafızasını oluşturduğunu vurgulayarak, tarihin yeni nesillere aktarılmasının, bu anlamda toplumların tarihlerini canlı tutmalarının çok önemli olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Acer sözlerine şöyle devam etti: “Bu sergiyi hazırlayan hocalarımıza ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na çok teşekkür ediyorum. Çanakkale Savaşları sırasında Osmanlı Devletinin nasıl bir savaş yürüttüğünü sürekli anlamaya çalışıyoruz. Tarih sadece okunup geçilmek için değil şüphesiz. Özellikle yeni nesillere aktarılması gerekiyor. Örneğin 40 yaşındaki bir insanın hafızasını sildiğiniz zaman tekrar yeni doğduğu hale getirirsiniz. Her şeyi yeniden keşfetmek zorunda kalır. Her şeyi yeni baştan öğrenmek zorunda kalır. Bu başlı başına bir yıkımdır. Toplumlar da tarihlerini canlı tutmazlarsa her defasında yeniden her şeyi öğrenmek, keşfetmek zorunda kalır ve bunların hepsi topluma sorun olarak yansır. Bu anlamda Çanakkale Savaşlarının bizim tarihimizde ifade ettiği çok şey var. Sadece menkıbeler şeklinde anlatılmamalı. Bunu engellemek adına bu sergi çok önemli. 1915-1928 yılları arasında yazılmış, çoğu gerçekten bizzat orada bulunmuş, görmüş, yaşamış müelliflerin yazdığı eserler. Bunların henüz tamamı Türkçeye aktarılmamış. Bunların yaygınlaştırılması ve araştırmacıların kullanımına sunulması çok önemli bir mesele. Bu sergi aslında bu farkındalığı da ortaya koymuş oluyor. Bu anlamda hocalarımızın emeği çok önemli. Burada üniversitemize ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na yeni bir görev daha düşüyor. Bunların tamamının Türkçe’ye kazandırılıp, araştırmacılarımızın kullanımına sunulması gibi önemli bir iş var. Bunu da yine inşallah üniversitemiz ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı gerçekleştirme imkânı bulur. Bilimsel incelemeyi hakkıyla yapma anlamında önemli bir adım olmuş olur.” 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) ortaklığı ile oluşturulan ÇTSO Çanakkale Evi’nde düzenlenen sergi 28 Nisan tarihine kadar gezilebilecek.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.786 kez okundu