Çanakkale Savaşı’nda sabit batarya gemisi olarak kullanılan ve 13 Aralık 1914 tarihinde İngiliz denizaltısı B-11 tarafından batırılan, talan edilmesi sebebiyle de günümüze sadece küçük bir bölümü kalan Mesudiye zırhlısında hayatını kaybeden denizcilerimiz Sarısığlar mevkiinde gerçekleştirilen anı dalışı ile yad edildiler.
Osmanlı Devleti'nin en büyük savaş gemisi olarak 1874 yılında İngiliz tersanelerinde yapıldıktan sonra denize indirilen Mesudiye zırhlısı, 1. Dünya Savaşı'nda düşmanla mücadelede büyük yararlar sağladı. Bu gemiyi ortadan kaldırmak için İngilizler, Norman Douglas Holbrook komutasındaki 9 yıllık denizaltıyı görevlendirdi. B-11 Denizaltısı anaforlar ve zorlu akıntılara rağmen Çanakkale Boğazı’ndaki mayın hatlarının beşini geçerek ilerledi. 13 Aralık 1914 tarihinde boğazın Sarısığlar koyuna demirleyen Mesudiye zırhlısını yakalayan denizaltı, 800 metreden torpilleyerek batırdı. 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er hayatını kaybetti.
BATAN GEMİNİN PARÇALARI TALAN EDİLDİ
Çanakkale Boğazı’nda Sarısığlar mevkiinde 20 metre derinliğe gömülen Mesudiye Zırhlısı ile savaş sırasında batan diğer bazı gemiler ve çok sayıda tarihi top devlet tarafından gelir elde etmek amacıyla 1923 yılında çıkarılan 78 sayılı kararname ile satılma kararı alındı. Bu sayede hurdaların çıkarılmasıyla birlikte deniz trafiğine tehlike ve engel yaratan sığ sulardaki batıkların temizlenmesi de sağlanmış olacaktı. Milli Savunma Bakanlığı Çanakkale Savaş alanlarında bulunan savaş malzemelerinin ve enkazın yapılacak sözleşme karşılığında satışının yapılması için Maliye Bakanlığı arasında görüşmeler gerçekleştirildi. Bir aydan fazla sürdüğü anlaşılan görüşmeler sonucunda Milli Savunma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından bir mutabakata varıldı ve konunun Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirilmesi kararlaştırıldı. Maliye Bakanlığı, 13 Kasım 1923 tarih ve 1438 sayılı tezkere ile konuyu Bakanlar Kurulu’na sevk etti. Bakanlar Kurulu 15 Kasım 1923 günü “Çanakkale Savaş Alanlarındaki Malzeme ve Enkazın Açık Arttırma Usulü İle Satılması” konusunu ele aldı ve Maliye Bakanlığı’nın gelir arttırıcı bu teklifi kabul edildi. Bakanlar Kurulu bu konudaki kararı Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na verdi. Türk karasularında batan gemilerin enkazının çıkarılması, savaş hurda ve malzemelerinin toplanarak satılması konusunda yapılan ilk yasal düzenleme olan 1923 yılında çıkarılan 78 sayılı kararnamenin ardından 1927 yılında Sarısığlar mevkisindeki batık Mesudiye Zırhlısı İtalyanlar tarafından hurda amacı ile söküldü. Bunun dışında kendini bilmez bazı kişiler tarafından da kaçak dalış yapılarak demirlerinin çalınması ile Mesudiye Zırhlısından günümüze kala kala çok küçük bir bölümü kaldı.
ANI DALIŞI İLE ŞEHİTLERİMİZİ ANDILAR
Sarısığlar mevkiinde batan ve günümüze küçük bir bölümü kalan “Mesudiye Zırhlısı”nda hayatını kaybeden denizcilerimiz için geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda bir anı dalışı yapıldı. 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er hayatını kaybettiği Sarısığlar mevkiindeki batık bölgeye dalış yapan Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ekibi ile Çanakkale'deki yerel dalgıçlar 101 yıl önce batan gemide hayatını kaybeden deniz şehitlerini rahmetle andıklarını belirttiler.
KEPEZ MERKEZ CAMİİNDE MEVLİT OKUTULDU
Öte yandan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzları Kültürel Eğitim ve Dayanışma Derneği üyeleri de 101 yıl önce Mesudiye Zırhlısı’nda batan gemide hayatını kaybeden 10 subay ve 25 er ile Çanakkale Savaşı'nda kaybettiğimiz kahraman şehitlerimizin anısına Kepez Merkez Camiinde Mevlid-i Şerif okuttu.
Mevlit öncesi Mesudiye Zırhlısı’nın battığı Sarısığlar mevkiinde sahil kesiminde bir tören düzenleyen GYTMP Alan Kılavuzları Kültürel Eğitim ve Dayanışma Derneği üyeleri şehitler için dua edip denize çelenk bıraktı. Burada bir konuşma yapan GYTMP Alan Kılavuzları Kültürel Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemalettin Yıldız, “Aziz şehitlerimiz. Torunlarınız olarak sizlerden özür diliyoruz. Bizleri affediniz. 101 yıldır sizlerin isimlerinin yazıldığı bir anıt yapamadık. Bu tören ile sizleri unutmadığımızı duyurmak istedik ve sizlere olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemek istedik. Çok iyi biliyoruz ki, bugün aldığımız nefeslerimizi, sizlerin verdiği son nefeslere borçluyuz. Ruhlarınız şad olsun" dedi.
Törenin ardından Kepez Merkez Camiinde şehitlerin anısına Mevlid-i Şerif okutuldu ve katılanlara pilav ikramında bulunuldu.
(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)