YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gökçeada'da Turizm 10 Yılda Büyük Gelişme Kaydetti

11 Ekim 2009 tarihinde eklendi

Gökçeada Kaymakamı Kemalettin Sakin, adanın turizm sektöründe son 10 yılda büyük gelişmeler olduğunu söyledi.Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gökçeada Kaymakamı Kemalettin Sakin, adanın turizm sektöründe son on yıl içersinde büyük gelişmeler kaydettiğini belirterek, "Bu süre içerisinde adamızda birçok otel yapıldı. Onun dışında 1998 yılında ev pansiyoncuğu kredisi verilerek birçok kişi pansiyonculuğa başladı. Bizim teklifimiz bu ev pansiyonculuğu konusunda hem yasal düzenleme getirilmesi, hem de tekrar kredi verme şeklinde bir yöntemin olup olmayacağıydı. DPT temsilcisi bizlere bu kredinin bir fon vasıtasıyla verildiğini, artık bu fonların kalktığı için şu anda böyle bir ödenek yapılamayacağı, sadece eğitim verilebileceğini söyledi. Eğer Gökçeada'da ki vatandaşlarımız isterlerse, burada Turizm Bakanlığı'ndan gelecek personel, pansiyonculuk konusunda vatandaşlarımıza eğitim verebilecek. Bunu biz gündemimize aldık. Tabii duyurularımızı ve pansiyon işletmecileri ile görüşmelerimizi de yapacağız ve pansiyonculuk konusunda eğitim verdireceğiz" dedi.
Kaymakam Sakin, adada turistik otellerin yasının artması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini de belirterek, "Gizli limanda, Adalet Bakanlığı tesislerinin sol tarafındaki pirgos mevkiinde bir yer var. Bunlar yaklaşık 850-900 dönüm civarında. Bunlara parselasyon yapıldı. Bunların şartları Turizm Bakanlığı sitelerinde ilan ediliyor. İhaleye çıkarılmadan önce talep olması lazım. Şu ana kadar müracaat olmamış. Bu şartların Gökçeada için daha cazip bir hale getirilmesini istedik. Adada Turizm Bakanlığı'na ayrılan yerlerin kiralanmasında Antalya ve Alanya gibi düşünülmemeli. Burada sezon kısa. 4 yıldızlı otel yerine, 3 yıldızlı oteller şeklinde öneriler yapılması lazım. Eğer bu konular gündeme getirilirse adadaki yapılacak yatırımlar daha cazip bir hale gelirse turizmciler buraya ilgi gösterir diye düşünüyoruz. Burada otellerimiz ve kamu tesislerimiz var. Bu tesislerin özelleştirilmesini talep ettik. Fakat bu konu pek net değil. Yine de kaymakamlık olarak Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı Tesislerinin özelleştirilmesini talep ettik" diye konuştu.
Adadaki tuz gölünü turizme kazandırılması için neler yapılabileceği konusuna de değinen Kaymakam Sakin, "Bilindiği gibi orada Sörf ve Dalış Okulu tesisi var. Vatandaş her şeyini halletmiş, iş bitmiş, tam artık çevre düzenlemesini yapıp, işe başlayacak. Çevre Bakanlığı "Burası sulak alandır, inşaatı durdur" diyor. Biz belediyeye yazdık. Belediye kaymakamlığa sordu. Şu anda cevap bekleniyor. Eğer Çevre Bakanlığı Aydıncık bölgesini sulak alan ilan ederse, adanın en güzel sahillerinden biri olan yeri elden çıkartmış olacağız. Çevre Bakanlığı temsilcilerinden bununla ilgili karar alınırken dikkat edilmesini istedik. Çünkü sulak alan ilan edilirse mutlak koruma bölgesi, tampon bölge, ekolojik etkilenme bölgesi gibi bir takım hatlar oluşacak. Dolayısıyla sahilimizi kaybetmiş olacağız. Çevre Bakanlığı temsilcileri bunlara dikkat edeceklerini ifade ettiler. Sanırım Gökçeada'ya gelip bu konuda çalışma yapacaklar. Bunun dışında adanın turizm teşvik kapsamına alınmasını talep ettik. Özellikle turizm yatırımcılarının vergilerde, bir takım alt yapı harcamalarında teşvik edilmesini istedik. Bin 500 doların altında kalan illere devletin verdiği teşvik kapsamı yardımını gündeme getirdik. Tekliflerimizin hepsini bakanlığımız ilgili kurumlara iletecek inşallah o kurumlardan bir cevap gelecek" dedi.

2.301 kez okundu