YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale'de 100 Yıllık Bir Alman Denizaltısı

(ÖZEL HABER) - 1. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından Karadeniz'de kullanılan ve 1916 yılında mayına çarparak battıktan sonra 23 yıl önce Kemerburgaz açıklarındaki bir kömür ocağı girişinde bulunan Almanlara ait tarihi denizaltı 8 yıldan buyana Çanakkale Deniz Müzesi bahçesinde sergileniyor.

08 Haziran 2016 tarihinde eklendi

19 Eylül 1916 yılında Almanya'dan yola çıkarak 7 Ekim 1916'da İstanbul'a ulaşan ve ardından Karadeniz'e açılan Almanlara ait “UB 46” isimli denizaltı, buradaki görevini tamamladıktan sonra geri dönerken, 7 Aralık 1916 tarihinde Karaburun açıklarında mayına çarparak batmıştı. Aradan geçen uzun yıllara rağmen nerede olduğu tam olarak bilinemeyen tarihi denizaltı, 1993 yılında Kemerburgaz Akpınar sahilinde kömür araması yapan bir firma tarafından bulunmuştu. Sahile yakın bulunan tarihi denizaltı, buradan çıkarılarak gerekli bakımın ardından İstanbul Deniz Müzesi'ne götürülerek bir süre burada sergilenmişti. İstanbul Deniz Müzesi'nde sergilenen tarihi denizaltı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın talimatıyla buradan alınarak 30 Mayıs 2018 tarihinde de Çanakkale’ye getirilerek Deniz Müzesi bahçesinde sergilenmeye başlanmıştı.

Çanakkale Deniz Müzesi’nin bahçesinde parçalar halinde bir bütün haline getirilerek sergilenen 100 yıllık tarihi denizaltı ziyarete gelenlerin de ilgisini çekiyor. Çoğu ziyaretçiler tarihi denizaltıyı yakından incelerken bol bolda hatıra fotoğrafı çekiyorlar.

ALMAN UB-46 DENİZALTISI HAKKINDA BİLGİ    

36,9 metre uzunluğunda, 4,4 metre genişliğinde olan UB-46 Denizaltısı Almanya Bremen şehrinde inşa edilmiş ve Aralık 1915 tarihinde denize indirilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun Almaya ile Birlikte savaşa katılması nedeniyle UB-46 Denizaltısı İstanbul Bölgesinde görevlendirilmiştir. İstanbul’a intikal seyri sırasında 2 Ekim 1916 tarihinde Ege’de 3442 Grosstonluk “ Huntaral “ isimli İngiliz Vapurunu torpilleyerek batırmıştır. 7 Kasım 1916’da Kırım açıklarında “Meleni” isimli Rus yelkenlisini batırdıktan sonra İstanbul’a dönüş emri almış ve 7 Aralık 1916’da sahilden 300 metre açıklıkta kıç tarafından mayına çarparak batmıştır. Denizaltı enkazı 1993 yılında İstanbul Kemerburgaz Bölgesi Akpınar Köyü sahilinde yapılan kömür çıkarma çalışmaları sırasında bulunmuştur. Bulunan enkaz Denizaltının Torpido dairesi Akülerinin bir kısmının yer aldığı baş bölümüne ait 16 metrelik bir parçasıdır. Tarihi denizaltının bulunan ve çıkarılan kısmı 2008 yılından buyana Çanakkale Deniz Müzesi’nde sergilenmektedir. Enkazın diğer yarısı tüm aramalara rağmen bulunamamıştır.

(ÖZEL HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (ALMANLARA AİT “UB 46” İSİMLİ DENİZALTI 8 YILDIR ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ'NDE SERGİLENİYOR)
3.645 kez okundu