Turizm kenti Çanakkale’de boğazdan geçen gemilerin 15 kez rota değiştirmek zorunda kaldığı açıklandı.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Çanakkale bölgesindeki hizmetlerine yönelik bilgilendirme toplantısı Eceabat ilçesine bağlı Akbaş mevkiindeki Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’nde yapıldı. Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık’ın başkanlığında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı, müdürlük olarak yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Orakçı, Türk boğazlarının toplam uzunluğunun 164 deniz mili olduğunu belirterek, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olarak seyir yardımcıları (fenerler), arama ve can kurtarma, kurtarma ve römorkör, deniz haberleşmesi, gemi trafik hizmeti, kılavuzluk ve sahil sıhhiye hizmeti veriyoruz. Bu çalışmalarımızı yaparken boğazlardaki güvenliği en iyi şekilde sağlamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.
Salih Orakçı, Çanakkale Boğazı’nın en derin yerinin 103 metre ile Nara önündeki orta hattın olduğunu belirterek, “Oldukça önemli bir geçiş yolu olan Çanakkale Boğazı gemi kaptanları için de zorlu bir rotayı gerektiriyor. Boğazdan geçiş yapacak gemi kaptanları 15 kez rota değiştirerek Çanakkale Boğazı’ndan geçebiliyor. Bu oran İstanbul Boğazı’nda 12’ye ulaşıyor. Bu sebeple Çanakkale Boğazı’ndan geçiş İstanbul boğazına göre daha fazla rota değiştirmeyi gerektiriyor” dedi.
“KILAVUZ KAPTAN ALINMASI BOĞAZLARDA TEHLİKEYİ DÜŞÜRÜYOR”
Montrö anlaşmasına göre boğazdan geçen transit gemilerin kılavuz kaptan alma zorunluluğunun bulunmadığını da belirten Salih Orakçı, “Sürekli ortaya atılan bir görüş var. Deniliyor ki, kılavuz kaptan ücretleri çok yüksek o sebeple kılavuz alınmıyor. Bu doğru değil. Kılavuzluk ücretleri 1000 gros tona kadar olman gemilerden 176 dolar, 1000 groston üzerindeki her 1000 gros ton için ise 58 dolar alınıyor. Örneğin Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapacak olan 10000 groston-6000 net tonluk bir yük gemisi ele alırsak bunun kılavuzluk ücreti 756 dolar, fener ücreti 1152 dolar, tahlisiye ücreti 483 dolar, pratika ücreti 362 dolar, römorkör refakat ücreti “Söndüren” römorkörü için 600, “Kurtarma 1-2” römorkörü için 900, “Kurtarma 3-4-5” römörkörleri için de 1250 dolar olmaktadır. Bu geminin bir deniz kazası yapması halinde onun maliyeti ise milyon dolarlara ulaşmaktadır. Bu sebeple kılavuz kaptan alınması hem gemiler, hem de Çanakkale Boğazı açısından çok önemli” dedi.
“SON YILLARDA MAKİNE ARIZASI YAPAN GEMİ SAYISINDAKİ ARTIŞ BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR”
Genel Müdür Salih Orakçı 2004 yılı ile 2008 yılı verilerine baktıklarında Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemi sayısının ortalama 49 bin olduğunu da belirterek, “Bu 5 yıllık süre içinde tehlikeli yük taşıyan tanker sayısı ortalama 9 bine ulaşırken, boğazdan geçen gemilerde ilk 5 ülke ise Türkiye, Malta, Rusya, Ukrayna ve Panama'dan oluşuyor. Boğazdan geçen gemilerin arıza oranlarında da son 5 yılda bir artışın görülmesi bizi oldukça endişelendiriyor. Gemilerdeki arızaların büyük bölümünün makine arızası olması doğal olarak bizleri düşündürüyor. Yapılan istatistiki bilgilerde makine arızasının ardından dümen arızası geliyor. Bu arıza yapan gemilerin başında ise Kamboçya bayraklı gemiler geliyor. Boğazlardaki güvenliğin en iyi şekilde sağlanabilmesi için bizler bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz” dedi.
Toplantıya Vali Abdülkadir Atalık, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Argıç, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Metin Yerlikaya, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Binbaşı Sezgin Şakrucu, Vali Yardımcısı Huseyin Kulözü, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Ender Kurt, Liman Başkanı Muhittin Gargılı, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Türk Boğazları Daire Başkanı Olcay Özgürce ve diğer yetkililer katıldı.