E-Posta : atabay64@gmail.com
Ramazan ayında fitre vermek Türkiye’de en önemli olaylardan ve yardımlaşma metotlarından biridir ve aynı zamanda dini bir görevdir. Türkiye’de üç ulusal cemiyetin ana gelir kaynaklarından biri olan “Fitre” için toplanan para her yıl Türk Hava Kurumu, Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu arasında pay edilirdi. Fitre en çok ülkemizde havacılığın gelişmesine yardım etmesi açısından da özel bir öneme sahipti. 1945 yılında 1.Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Muzaffer Göksen bir Hava Harp Okulu kurulmasını öneriyordu. 1948 yılına gelindiğinde Hava Harp Okulu kurulması görevi Burhan Görsel’e verildi. Uzun hazırlıklardan sonra 1 Ekim 1951 günü ilk kez bir “Hava Harp Okulu” açılacaktı. Ordu havacılığı ile Türk Hava Kurumu arasında yapılan işbirliği sonucu Hava Harp Okulu’na seçilecek öğrenciler için özel bir yöntem benimsendi. Bu okula seçilecek öğrenciler, Türk Hava Kurumu kamplarında bir denemeden geçirilecekti. 1951 yılı Temmuz ayında İnönü Yüksek Planör Kampı’nda toplanacak askeri ve sivil liselerden mezun olan gençler, planör, paraşüt ve uçak kurslarından geçirildikten sonra en iyi vasıflılardan 100 genç Hava Harp Okulu’nun ilk öğrencileri olma şerefini kazanacaklardı. İki yıllık bir eğitimden sonra 30 Ağustos 1953 günü 56 asteğmen okuldan mezun oldu ve Hava Harp Okulu’nun ilk mezunlarını vermiş oldu.
Türk Hava Kurumu’nun orduya havacı subaylar yetiştirmek için yaptığı bu çalışma örnek bir çalışmaydı. Türk Hava Kurumu, 1949 ve 1950 yıllarında 58 subaya bröve veren “Topçu Pilot Kursu”, 126 subay ve ere paraşütçülüğü öğreten “Gerilla Paraşüt Kursu” düzenlemişti. İnönü Planör Kampı da iki yılda 63 gence planör brövesi vermişti. Türk Hava Kurumu’nun 1951 yılındaki çalışmaları arasında Çukurova bölgesinde pamuk tarlalarına üşüşen yeşil kurtlarla mücadele etmek önemli bir yer almaktadır. Dönüm başına 20 kuruş gibi çok küçük bir ücretle yapılan bu mücadelenin geçmiş yıllarda olduğu gibi pamuk üreticilerini çok sevindirmişti.
Dünya ikinci büyük savaştan sonra da barışa kavuşamamıştı. Türk Hava Kurumu, Türk Milleti’nin olası bir savaşta büyük acılar yaşamaması için savaşa hazırlanır gibi çalıştığı görülmektedir. Bu amaçla da hava sahasını korumak için gençleri pilot olarak yetiştirmektedir. Göklerde savaşarak vatan topraklarını koruyacak gençlerin sayılarını ne kadar çok arttırabilirsek gece uykularımıza o kadar rahat dalabiliriz.
1951 yılında Ramazan ayı 6 Haziran Çarşamba günü başlamıştı. Kadir gecesi ise 1 Temmuz Pazar gününe tesadüf ediyordu. Ramazan Bayramı 6 Temmuz Cuma günü başlayacaktı. Çanakkaleliler 1951 yılı Ramazan ayında fitrelerini yine bu üç cemiyete verdiler ve Hava Harp Okulu’nun gelişmesine büyük katkı sağladılar.