E-Posta : atabay64@gmail.com
1932 yılında kurulan Ezine Spor ve Avcılar Birliği, sürek avları yapmayı amaçlamıştı. Ezine Spor ve Avcılar Birliği kurucuları arasında ilk başkanı Dr. Nihat Bey, Belediye Komiseri Hüsnü Bey, Eczacı Şevket Bey, Tapu Memuru Adil Bey, Fotoğrafçı Yahya Bey vardı. Kurulduğu sırada üye sayısı ikiyüzseksendi. Ezine Spor ve Avcılar Birliği kurulduğu andan itibaren sürek avları ve her yıl av şölenleri düzenlenmeye başlayacak ve zamanla bu bir gelenek haline dönüşecekti.
Ezine Spor ve Avcılar Birliği av sporunda gösterdiği faaliyeti sporun diğer dallarına da önem vererek arttırdı. Spor kulübünün başkanı olan Dr. Nihat Bey’in büyük çabaları ve destekleri ile Ezine Spor ve Avcılar Birliği’nin futbol takımı kuruldu. Ezine Futbol takımını 1933 yılı Mayıs ayından beri Dr. Avni Bey, Öğretmen Salih, Rıfat ve Hüsnü Beyler hazırlıyorlardı.
Cumhuriyetin 10. Yılının kutlanacağı 1933 yılı içerisinde çeşitli faaliyetler yapmak istiyorlardı. 1933 yılı Temmuz ayının 8’nde Ezine Spor ve Avcılar Birliği Futbol Takımı Çanakkale’de Çimenlik Kalesi içindeki sahada Çanakkale Türkgücü Sporla bir maç yaptılar. Çanakkale şehri içerisinde ilk defa yapılacak olan bu maça her taraftan seyirci geldi. Maç adeta bir spor şenliğine döndü.
Çanakkale Türkgücü Spor’la Ezine Spor ve Avcılar Birliği Futbol Takımı arasındaki futbol maçı 3-2 Türkgücü’nün galibiyeti ile sona erdi. Ezine’de Avcılar Birliği’nin yeni oluşturduğu futbol takımını kısa sürede gösterdiği gelişme ve başarı takdirle karşılandı.
Maçtan sonra Çanakkale Türkgücü Kulübünde Ezineli sporculara bir ziyafet verildi. Çanakkale Halkevi Başkanı Halil (Dilmaç) Bey, ziyafet dolayısıyla yaptığı konuşmada sporun önemi ve sporun zekâ, ahlak ve beden gelişmesi için öneminden söz etti ve konuşması büyük beğeni topladı. Ziyafetten sonra sporcular otomobillerle Ezine’ye hareket ettiler. Bu maç sonrasında Çanakkale Halkevi Başkanı, Çanakkale Vilayetinde bulunan spor kulüplerinin tümünün katılımıyla bir futbol turnuvası yapılması ve kazanan takıma da bir kupa verilmesini kararlaştıracaktı.
İşin ilginç yanı 1932 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri Birliğine katılmış olan Ezine Spor ve Avcılar Birliği ile Çanakkale bölgesinde yer alan diğer spor kulüplerine 1933 yılında İl Özel İdaresi’nden parasal bir yardım yapmamıştı. Bundan spor kulüplerinin tamamı rahatsızlık duymaktaydı. Zira bir yerden bir yere gitmek, spor malzemelerini temin etmek için paraya ihtiyaç vardı.
Ezine Spor ve Avcılar Birliği Futbol takımının masraflarını karşılamak üzere kendince bir yol bulmuştu. Özellikle Kulüp Başkanı Dr. Nihat Bey’in öncülüğünde Ezine Belediye Sineması’nda “Ceza Kanunu” adlı eseri sahneleyen sporcular büyük bir başarı göstermişler ve tiyatroyu izleyen yüzlerce Ezineli tarafından alkışlanmışlardı.