YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
11 Eylül 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale’de Hepimizin Kitap Almak İçin Sırada Beklediği Yayınevi

Milli Eğitim Bakanlığı kültürümüzün gelişmesi, okuma alışkanlığının kazanılması ve uygun fiyatla kitap satın alınabilmesi için “Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi”ni kurmuştu. Devlet Kitapları Döner Sermayesi Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’nca bastırılmasına karar verilen ders, kaynak, öğretmen kılavuzu, alıştırma kitapları, bilim ve kültür eserleri ile her türlü eğitsel araç-gereçlerin dağıtımı ve satışını yapmak amacıyla 1 Nisan 1933 tarihinde 2133 sayılı kanunla kuruldu. 26 Ocak 1943 tarih ve 3 bin 577 sayılı kanunla Milli Eğitim Bakanlığı’na Devlet Kitapları Döner Sermayesi aracılığı ile Türkiye genelinde, kitap depoları ve satış mağazaları açma yetkisi verildi. Bu yetkiye dayalı olarak Devlet Kitapları Müdürlüğü, ders kitapları ile diğer basılı eğitim malzemelerinin tüm yurda dengeli ve zamanında dağıtımını sağlamak amacıyla, depo ve sevk işlerini Adana, Ankara, Elazığ, Erzurum, İzmir, Samsun, Trabzon, Van’da bulunan 8 Merkez Yayınevi aracılığı ile sürdürüldü. Bakanlık yayınlarının yurt genelinde kolaylıkla bulunabilmesi, halkın hizmetine sunulması ve özel kişi ve kuruluşlara ait bakanlık tavsiyeli eserlerin satışının yapılması amacıyla da İstanbul, Adana, Elazığ, Erzurum, İzmir, Samsun, Trabzon, Van, Antalya, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Kars, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tokat ve Zonguldak'ta birer ve Ankara’da 3 olmak üzere, 31 Milli Eğitim Yayınevi açıldı. 

Çanakkale’ye kültür hizmeti konusunda önemli katkılar sağlayacak olan Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi’nin 17.Şubesi Çanakkale’de 22 Eylül 1967 Pazartesi günü hizmete girdi. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi Çanakkale Şubesi’nin açılışına Vali, Belediye Başkanı ve İl Milli Eğitim Müdürü ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Çanakkale Halkevi binasının altında açılan MEB Yayınevi Şubesi daha sonra İnönü Caddesi’ne taşınacaktı. MEB Yayınevi Çanakkale Şubesi’nin açılması sebebiyle Çanakkale Mili Eğitim Müdürü İsmail Kutluk; MEB’nın Çanakkale’ye şube açmasının Çanakkale eğitim ve kültür hayatına önemli katkılar sağlayacağını belirttikten sonra Çanakkale’de 1967 yılında okuma-yazma oranının % 76 olduğunu, bunu daha yukarılara çıkarmak için çalışacaklarını belirtmişti. Bu sırada Çanakkale’de her 27 öğrenciye bir öğretmen düşüyordu. Çanakkale’nin 584 köyünden sadece 53 köyünde ilkokul yoktu. Okul olmayan bu 53 köyden nüfusu 150’nin üzerinde olan köylere de okul yapımı için ödenek ayrılmıştı. 

1967 yılında Kültür Bakanlığı yoktu. Kültürle ilgili konular da Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde yürütülmekteydi. Çanakkale’de bir Güzel sanatlar Galerisi açılması faaliyetine de başlanacaktı. Çanakkale Güzel Sanatlar Galerisi de Çanakkale’nin hem kültürüne hem de turistik değerlerinin sergilenmesinde önemli katkılar sağlayacaktı. Güzel Sanatlar Galerisi’nde kısa sürede kitapların incelebildiği bir salon da açılacaktı. MEB Yayınevi Çanakkale Şubesi sadece Çanakkale’ye değil Balıkesir’e de hizmet veriyordu. Kitap fiyatları maliyetinin yaklaşık olarak % 10 karı ile satılıyordu. Ders kitapları yanında batı ve doğu klasikleri, araştırma eserler, Türk klasikleri ile çeşitli filmler ile yardımcı ders araç-gereçlerini de öğrenci ve öğretmenlerin kolayca satın almalarına imkân veriyordu. Okullar açıldığında kitaplar çok kolayca temin edilebiliyordu.

1967 yılında açılan MEB Yayınevi Çanakkale Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaya başladığı gerekçesiyle Yayımlar Dairesi Başkanlığı tarafından 2007 yılında kapatılmasına karar verildi. Kitaplar okullara dağıtılırken, personelin de Ankara’da görevlendirileceği bildirildi.  Hâlbuki MEB Yayınevi sadece ders kitabı basmıyor, dünyanın her tarafında tüm insanların her dönemde zevkle okuduğu ve gelecekte de okuyacağı “Doğu ve Batı Klasikleri” ile “Türk Klasikleri”, Türk yazar ve şairlerinin roman, hikâye, masal, şiir ve inceleme eserlerini, kültürün yayınlaşmasında önemli bir role sahip ansiklopedileri ve çeşitli sözlükleri de yayımlayarak satışa sunuyordu.

Tam 40 yıl Çanakkale’ye hizmet veren MEB Yayınevi Çanakkale Şubesi Çanakkale’nin kültür hayatında derin izler bırakarak 2007 yılında tarih oldu.

2.351 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021