YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
06 Kasım 2020 tarihinde eklendi

Çanakkale’de 1967 Yılında Esen Rüzgâr: “Her Şey Çanakkale ve Çanakkalespor İçin”

Çanakkale’de 1967 yılında farklı bir hava esiyordu. Çanakkalespor kurulmuş ve kulübü birinci lige taşımak için herkes el birliği yapmıştı. Kulübün başkanı Necdi Kumkaleli’ydi. Çanakkalespor dört mahalli kulüp; Türkgücü, Boğazspor, Kaleyolspor ve Çanakkalespor kulüplerinin birleşmesi ile oluşmuş ve renklerini de şanlı bayrağımızdan almıştı. Necdi Kumkaleli kuruluşu şöyle anlatıyordu: 2.Türkiye Ligine girmek için 1966 yılında müracaat ettik. İyi haber beklerken bir de cevap geldi. Lig 32 takım olarak dondurulmuştur. Aylar geçti, bir de gazetelerde okuduk. Çanakkale kenara itilmiş; Ordu, Giresun, Kastamonu, Uşak, Afyon ve Sivas 2.Lige alınmış, bize de bir emir, Çanakkale 3.Lige alınacak hemen cevap veriniz. Bunun üzerine idarecilerle bir toplantı yaparak karara vardık. 2.Ligden olduk, 3.Ligi kaçırmayalım, dedik. Ve bu kümeye dâhil olduk. Fakat 3.Lig deplasmanı memnun etmedi. 3.Lig gruplara ayrılmalı idi. Sonra grup birincileri şampiyonluk için karşılaşmalı idi. Ama bu güçlüğe rağmen yılmadan çalışıp 2.Lige gireceğiz. Federasyonu mahcup edeceğiz. Gelirimiz var. Pullar bastırdık. Şehirliler yardımda yarış ediyorlar. 50 bin liralık teminat mektubunu Garanti Bankası vermişti. Valimiz Celalettin Tüfekçi ve Vali Yardımcısı Mustafa Gönül, kulüp için çok faydalı oldular. Kulübümüz bölge binasındadır. Kapalı salon tamamlanırsa güreşe, boksa, basketbola ve voleybola ehemmiyet vereceğiz. Kayıkhanemiz de var. Yüzmeye de hız vereceğiz. Transferde genç futbolculara kıymet veriyoruz. 20-24 kişilik bir kadro kuracağız. Antrenörümüz Muhterem Ar, hem takımı çalıştıracak, hem de takımda yer alacak. Çanakkaleliler bizi destekliyorlar. Kısa zamanda Çanakkale kendini gösterecek. Her Şey Çanakkale İçin!”

Bu sırada Çanakkalespor’un Başkanı Avukat Necdi Kumkaleli, Asbaşkan Kemal Saygı, Muhasip Tevfik Çullu, Genel Kaptan İrfan Aras, İdare Amiri Suat Fenercigil, üyeler;  İmadettin Elmas, Reşat Tabak, Şerafettin Budancer, Mehmet Sürgit, kulüp doktoru Sevinç Uysal, Fahri Başkanı Belediye Başkanı Sadi Fenercigil’di. 

1967 yılında Çanakkalespor, 3.Lig’te mücadeleye başlayacaktı. Bunun gerçekleşmesi için Futbol Federasyonu’nun Çanakkalespor’dan istediği şartlardan biri de 50 bin liralık bir güvence (teminat) mektubuydu ve Bu mektubun diğer belgelerle birlikte 30 Haziran 1967 tarihine kadar Futbol Federasyonu’na iletilmesi gerekiyordu. Bu durum kulüp yöneticilerini bir hayli düşündürmüştü.  Kulüp yöneticileri mali durumları uygın olanlara başvurduklarında olumsuz cevaplar aldılar. Yine sorumluluk ve yük kulübün başlangıcından beri yükünü çeken yöneticilerine düştü. 50 bin liralık teminat mektubunu imzalayarak Futbol Federasyonu’na verdiler ve Çanakkalespor’un kaderi böylece değişti ve 3.Lig’de oynama hakkını elde etti. Takımın başına Muhterem Ar antrenör olarak getirildi.

Çanakkalespor’un kuruluş aşamasında kaderini değiştirecek olan bu teminat mektubuna imza atanlar; Necdi Kumkaleli, Kemal Saygı, Reşat Tabak, İmadettin Elmas, Fuat Gökhan, Suat Fenercigil, Sadi Fenercigil, Tevfik Çullu, Şerafettin Budancer ve Mehmet Sürgit’ti. Bu insanlar gelecekte birinci lige çıkacak olan Çanakaklespor’un temel taşını ilk koyan insanlar oldular ve Herşey Çanakkale İçin sloganıyla yola çıktılar.  Bundan sonra Futbol Federasyonu Çanakkalespor Kulübünün Profesyonel Futbol Şubesi’nin kurulmasına izin veren kararı 1967 yılı Temmuz ayının 12’sinde kulübe ulaştı ve böylece Çanakkalespor da diğer büyük kulüpler gibi aynı statüye kavuşmuş oldu.  

Çanakkalespor’un transfere ihtiyacı vardı. Tabiî ki bunun için de paraya… Bu amaçla bir kampanya başlatıldı. Çanakkale halkını, esnaf, tüccar ve sanatçısını yardıma çağıran; başta Necdi Kumkaleli, Fuat Gökhan, Kemal Saygı, Dr. Hayim Molinas, Şerafettin Budancer ve İrfan Aras, 15 Ağustos’a kadar kampanyayı sürdürdüler. İlk yardımı yapanlar ise; Mordahay Yafe ve oğlu Sami 2.500 lira, Yako Avram Penso 1.500 lira, Bakırlar Kollektif Şirkeri 1.127,5 lira, Bohor Reyna Kollektif Şirketi 1.000 lira, Hacıoğulları Kollektif Şirkeri 600 lira, Esat Algönül 500 lira, Ahmet Akçakıl 500 lira, Araboğlu Kollektif Şirketi 500 lira, Liyazer Molinas 500 lira ve Mehmet Akkoca 500 lira idi.

Çanakkalespor’a ilk yardım yapanlar arasında Çanakkale’deki Yahudi vatandaşlar arasında; Robert Garmeno, Hayım Eskinazi ve Nesim Varon, Marko Varon ve Yasef Kahen, Salamon Varon, Maia Yahoy Baruh, Marko Varon, Zafer-Hayım-İshak Penson, Semoil Hain Yahoy, Viktor Kumru, Salamon Albert Taragona, Mişon Mordohay Eskinazi, Salamon Erel, Moiz Gormezano, Pepo Azoz, Avram Avgado, Mahir Banardete, Semoil Levi, Jak Molinas, Simon Gezmiş, Yuda Muşabak, Rıfat Yohay, İshak Yohay, Davit Kohen, Menahim Varon bulunuyordu.

Kampanyanın ilk günüde Çanakkalespor’a 500 liradan daha az yardım yapanlar arasında; Hilmi Arıkan, Ali Rıza Sakaltaş, Cemal Temizel, Erdoğan Altınsay, Recai Uzman, Ahmet Akyol, Mehmet Kızoğlu, Hamdi Turgay, Murat Demir, Saadet Taşkın, Yılmaz Tuzkaya, Şevket Süerdem, Kemal Öztürk, Ali Çetin, Mehmet Altan, Şükrü Balçık ve Şerafettin Gökhan vardı.  Bu yardımlar daha sonraki günlerde de devam edecekti.

Bu arada Cumhuriyet Gazetesi 10 Temmuz 1967 Pazartesi günü  Cumhuriyet Gazetesi Çanakkalespor’a Başarılar Diler. 1967 ibaresini taşıyan bir flama hediye etti. Flamayı Cumhuriyet Gazetesi Ligde Yeni Yıldızlar yazarı aracılığıyla kulüp mensuplarına iletti.

Çanakkalespor 1967-1968 sezonunda 3.ligde profesyonel olarak futbol maçlarına çıkarken sloganı Her Şey Çanakkale İçin” idi.

26.052 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021