YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
04 Ağustos 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale Karması - Fenerbahçe ve Dostluk

Çanakkale’ye 1955 yılında İstanbul’un büyük takımları gelerek Çanakkale’de hazırlık maçları yapmaya başladılar. Fenerbahçe futbol takımı 3 Eylül 1955 tarihinde Çanakkale’ye geldi. Her ne kadar genç bir takımla Fenerbahçe’nin Çanakkale’ye geleceği bilinse de yine de bu haber büyük bir heyecan yarattı. Vapurun geleceği saatte taraftarlar ve gençler Çanakkale İskelesi’nde Fenerbahçe’yi karşıladılar ve sevgi gösterilerinde bulundular.

Fenerbahçe ile Çanakkale Futbol Karması’nın maç yapması daha evvel kararlaştırılmıştı. Maç Çanakkale 18 Mart Stadyumu’nda yapılacaktı. Çanakkale Futbol Karması’nı Çanakkale Beden Terbiyesi yetkilileri ve spor kulüplerinin temsilcileri seçti. Çanakkale Futbol Karması’nın seçimi tartışmalara neden oldu. Özellikle Karagücü’nün kalecisi Erdoğan’ın oynatılmaması eleştirilerin başında geliyordu. 1955’te Çanakkale Futbolunun önde gelen ve oynadıkları futbolla çok sevilen Fahir, Avni ve Gürkan gibi oyuncuların bulunmaması bir başka hayal kırıklığı nedeniydi.  

Fenerbahçe ile Çanakkale Futbol Karması takımları arasında maç 4 Eylül 1955 Pazar günü öğleden sonra saat 16.30’te yapılacaktı. Stadyuma dört bine yakın seyirci gelmişti. Saat 16.15’te sarı lacivertli forma ile önde misafir Fenerbahçeli futbolcular, peşinden Kalespor forması ile Çanakkale karması futbolcuları sahaya çıktılar ve halkı selamladılar. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’ndan sonra maç saat 16.30’da başladı. Maçı Hakem Hüseyin Boralı idare edecekti. Sarı lacivertli Fenerbahçe takımı ilk anda Çanakkale Karmasını küçümsedilerse de daha sonra galibiyet için büyük çaba sarf etmek zorunda kalacaklardı. Maçta yirmi iki futbolcu arasında en göze çarpan oyuncular Fenerbahçeli savunmanın ortasında yer alan Gürkan, Çanakkale Karması Futbol Takımı’ndan Tarık Kutver, Nejat Dalyancı, sağ içte oynayan Dilaver’di. Maç boyunca saha kenarında idarecilerin sık sık münakaşasından başka Çanakkale’nin o dönem en iyi hakemi olan Hüseyin Boralı’nın Çanakkale Karmasının idarecilerini kayırdığı dikkat çekti. Çanakkale Karması ile Fenerbahçe arasındaki maç 3-2 Fenerbahçe’nin galibiyeti ile sona erdi. 

Çanakkale Valisi Cemal Tarlan maç için Çanakkale’ye gelen Fenerbahçe Kulübü mensuplarına Turing Kulüp’te çaylı bir toplantı düzenledi. Bu toplantı sırasında karşılıklı olarak hatıralardan söz edildi. Toplantıda Vali Tarlan; İstanbul’da olduğu kadar tüm Türkiye’de sevilen Fenerbahçe ile Çanakkaleli futbolcuların birlikte olmaları ve maç yapmalarından dolayı futbolculara ve yöneticilere teşekkür ederek önemli olanın yenmek veya yenilmek değil, sporseverlerin takdirini kazanmak olduğunu belirtti. Fenerbahçe Kulübü adına söz alan Tarık Özsoy ise; Çanakkale’ye ayak bastığımız dakikadan itibaren heyetimize hüsnü kabul gösterilmiştir. Sayın Valimize, sporcu kardeşlerimize, hassaten teşekkür ederiz. Hatıralarla bağlı olduğum Çanakkale’de spor sahasında terakkiler görmekle haz duydum. Fenerbahçe Kulübü olarak Çanakkale sporuna elimizden geldiği kadar müzahir olacağımızı teyit ederiz. Veli Beyin de işaret ettikleri gibi yenmek ve yenilmek değil, örnek oyun çıkarmaya gayret edeceğiz. Hürmetle Çanakkale gençliğini selamlarız.

Fenerbahçe 7 Eylül’de de Gelibolu Gençlik Spor ile bir maç yaptı ve bu maç 2-2 sona erdi. Çanakkale Karması’nın bir ilçe takımına göre kötü sonuçlar alması futbolseverler tarafından takımı seçen idarecilerin eleştirilmesine sebep oldu. Bu arada Çanakkale futbol ajanı Arif Erensoy istifa etti ve yerine İbrahim Başkankız getirildi. Fenerbahçe İstanbul’a geri döndükten sonra Fenerbahçe Kulübü Müdürü Fikret Arıcan, Çanakkale Valisi Cemal Tarlan’a bir mektup göndererek; Kulübümüz futbolcularının Çanakkale’ye vaki ziyaretleri sırasında göstermiş olduğunuz sıcak alaka bizleri son derece sevindirmiştir. Bu samimim alakanızdan dolayı teşekkürlerimizi arz eder, saygılarımızın kabulünü rica ederiz-Kulüp Müdürü Fikret Arıcan” diye yazdı.

2.983 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021