E-Posta : atabay64@gmail.com
1946 yılında meydana gelen ve Çanakkale’nin en eski mahallesinden tek bir eşya almadan kül olmasına sebep olan büyük yangından sonra 1964 yılı Ocak ayında gayet sakin bir havada, alevlerin denize doğru uçtuğu bir yerde münferit şekilde yangın başladı. Saat 18.40’da başlayan ve itfaiyenin geldiği sıralarda henüz bir odası tutuşmuş bulunan Silahlı Kuvvetlere ait Astsubay Gazinosu’nun tam karşısında bulunan büyük bir restorasyondan sonra bir hafta önce karargâh binası olarak kullanılan ve eskiden Askeri Hastane olan 1000 metre kare genişliğindeki binalar bir saat on dakika içinde yandı ve kül oldu.
Yangın büyük binanın arka kısmında bulunan bandocuların odasında başladı ve yağlı boya olan ve eski bir bina olduğundan çatısı tavanı çok kuru olan binada alevler kısa zaman içerisinde yayıldı ve diğer kısımlara da sıçrayarak yangının büyümesine ve kısa zaman içinde geniş bir yer tutan binaların hepsinin yanmasına sebep oldu.
Yağlı boyalı ve tavanların alevleri şehrin her tarafından rahatça görüldüğünden çok kalabalık bir halk kitlesi yangın yerine koştu. Jandarmadan getirilen askeri ekipler yangına ancak alevler azaldıktan sonra müdahale edebildiler.
Yangın mahalline gelen itfaiye pek faydalı olamadı ve kısa zamanda itfaiyenin suyu bittiğinden personel yapacağı işte bir hayli acemilik çekti. Yüzlerce Çanakkaleli itfaiyenin bin yerinden delik hortumlarını, personelin su temin etmekteki beceriksizliklerini gördükçe üzüntülerini gizleyemedi.
Yangının bütün yalazısına hedef olan hemen önündeki Astsubay Gazinosu’nun çatısına ellerinde kovalarla su döken er ve astsubaylar kurtarmışlar ve fedakârca mücadele ile toplanan halkın gözlerini yaşartmışlardı.
Binalardan hiçbir eşya kurtarılamadı. Yangının son aşmasında donanmaya ait motopomp getirilmiş ve onun denizden çektiği su ile sönmek üzere olan yangın daha çabuk kontrol altına alınmıştı.
Yapılan inceleme sonucu yangının zararının yüz bin liranın üstünde olduğu anlaşılmıştı. Uzun zamandan beri itfaiyenin aczini belirtecek bir yangın olmadığından bu yangın belediyeyi en kısa zamanda harekete geçirmek için bir uyarıydı.
İşin ilginç tarafı yangında Çanakkale itfaiyesinin bu içler acısı durumuna karşın yangını haber alır almaz yüz kilometre uzakta bulunan Biga itfaiyesi harekete geçmiş ve yangına müdahale etmişti. Çanakkaleliler kendi itfaiyelerinin yetersizliğine üzüldükleri bir sırada yangın yerine Biga itfaiyesinin geldiğini görünce memnun olmuşlardı.
Yangın konusunda Savcılık tahkikat yapmış ve yangının sobaya fazla linyit kömürü atılmasından ileri geldiği anlaşılmıştı. Karargâh ve revir binası olarak onarılan “örnek bir askeri yer” olarak tefriş edilen yanan yerde, bütün yatakların fitilli ve karyolaların en iyi malzemeden yapıldığı anlaşılmıştı. Bunların da yanması maddi zararı arttırmıştı.