E-Posta : atabay64@gmail.com
Tarihler 23 Aralık 1951 Pazar günü saat 10’u gösteriyordu. Sinema Salonu’nda 500’den fazla veli ve davetlilerin katılımıyla “Çanakkale Lisesi Okul Aile Birliği Toplantısı” yapılacaktı. Çanakkale Lisesi’nin açılışından sonra velilerin katılımıyla yapılacak olan Çanakkale Lisesi Okul Aile Birliği Toplantısı İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nı müteakip Lise Müdürü Cemal Gökçe, okul aile birliklerinin “ilmi, içtimai, ahlaki ve terbiyevi esaslara müsteniden kurulduğunu” açıklayarak bu kurumların “memleket çocuklarının, aile ve okulun sıkı ve samimi işbirliği ile yetiştirmek gayesiyle kurulduğunu ve müsmir neticeler verdiğini, terbiyevi birer teşekkül olduğunu” işaretle; “aileleri, öğrencilerin muzır ve menfi cereyan telkin ve tesirlerinden korunması milletsever, vatansever, insanlık sever, kültürlü, terbiyeli ve karakterli yetişmeleri için en az okullar kadar hassas ve uyanık davranmaları” gerektiğini anlatan ve ilgiye izlenen bir konuşma yaptı.
Çanakkale Lisesi Müdürü Cemal Gökçe’nin konuşmasından sonra görevli olması sebebiyle Okul Aile Birliği Toplantısına katılamaya Başkan Hüseyin Avni Baksi’nin adına Lise Müdür Başyardımcısı Kudsi Kuzin 1950/1951 Öğretim yılı Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu’nun yıllık faaliyet ve hesap raporunu arz edeceğini belirterek söze başladı. Kuzin konuşmasında; Okul Aile Birliği Yönetmeliği’nin teksir edilerek yönetim kurulu tarafından İdare Heyet Üyelerine dağıtıldığını, yıllık çalışma programı hazırlandığını, olumsuz akımlarla mücadele ve öğrencileri bu çeşit akımlardan korumak için konferanslar verildiğini söyledi. Lise ve Ortaokullar disiplin ve sınav yönetmeliklerinin genel kurulda velilere açıklandığını; sağlık, kahramanlık ve tarihi destanlara dair konferanslar ile lüks ve israftan korunmak için de konferanslar verildiğini dile getirdi. Okullara elektriğin saat 16.30’da verilmesi için Çanakkale Belediyesi’ne başvuruda bulunulduğunu, öğretmenlerin nöbet günlerinin velilerle görüşme günü olarak tespit edildiğini ve ilan edildiğini, zayıf öğrencilerin yetişmesi için kurslar ve öğrencilerin fazla oyun oynamamaları için tedbirler alındığını, fakir ve yardıma muhtaç 11 öğrenciye ayakkabı yaptırıldığını, tüberkülozlu 2 öğrenciye para yardımı yapıldığını, 1951/1952 ders yılında (güz dönemi) yardıma muhtaç 32 öğrenciye kitap alındığını, defter ve sınav kâğıdı dağıtıldığını, prevantoryuma (verem mikrobu kapmış ama henüz hastalığa yakalanmamış bir kimsenin vereme yakalanmasını önlemek için bakıldığı sağlık kurumu) giden bir öğrenciye yolluk verildiğini, geçen yıl iki defa genel kurul toplantısı yapıldığını belirterek yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.
Çanakkale Lisesi Müdür Başyardımcısı Kudsi Kuzin, konuşmasının sonunda mali duruma değinerek; 1950-1951 döneminde Okul Aile Birliği’nin 513 lira 38 kuruşluk geliri olduğunu ve bu gelirin 385 lirasının faaliyetler için harcandığını geri kalan 128 lira 38 kuruşun ise bankada bulunduğunu ve yeni seçilecek yönetime teslim edileceğini belirti. Bu konuşmadan sonra çeşitli kişiler yeni Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu üyelerinin isimlerini içeren aday adayı tekliflerini Çanakkale Milli Eğitim Müdürü Fahri Dilgen’e teslim ettiler. Fahri Dilgen, gelen teklifleri okudu. Yapılan oylama sonucu bir muhalif oya karşılık 95 oyla yeni Çanakkale Lisesi Okul Aile Birliği seçildi. Yeni Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu’na seçilenler; Hüseyin Avni Baksi, Abdülkadir Töre, Sırrı Şenol, Nadir Sunaylı, Hamit Angın, Neriman Mimaroğlu, Ali Suda, Necdi Akyol, Hulusi Yılmaz ve Ahmet Aras’tı.
Dilekte bulunan olmadığından genel kurul gündemi sona erdi. Bundan sonra Çanakkale Lisesi’nin değerli ve çalışkan Resim Öğretmeni Şadiye Erdölen ve Müdür Yardımcısı Muzaffer Erdölen tarafından hazırlanan La Biche Edward Martin’in iki perdelik “Gösteriş Budalaları” isimli piyesin temsiline başlanacağı bildirildi. Bu amaçla 6/A öğrencilerinden Sevim Akal, eserin hazırlanmasında emeği geçen ve rol alanların isimlerini tek tek sayarak eseri takdim etti. Resim Öğretmeni Şadiye Erdölen de orijinal konuşma üslubuyla yazar ve eser hakkında kısa ve olgun bir tanıtım yaptı ve temsile geçildi. On altı öğrencinin rol aldığı piyes; dekor, kıyafet, mizansen, ses, kulis, mimik ve jest bakımından mükemmel sayılabilecek şekilde gerçekleşti. Herkes büyük bir dikkat ve kahkahalarla piyesi takip etti. Perde aralarında kız ve erkek öğrenciler şiir ve sololar söylediler. Gösterimden sonra hem veliler, hem öğretmenler, hem toplantıya katılan diğer davetliler büyük bir memnuniyetle toplantıdan ayrıldılar.