Çanakkale'de 15-30 yaş arası gençlere yenilenebilir enerji alanında iş imkanlarının önünü açacak çevreyle dost örnek bir proje olan "İşini Güneşe Dön"ün Yenilenebilir Enerji Eğitim Programı başladı.
Adatepe Taşmektep’te gerçekleştirilen açılış etkinliğinde, 7 hafta sonu sürecek olan eğitim programına dair bilgi paylaşımı yapıldı. Projenin yürütücüsü olan Yeşil Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Boynudelik’in derneğin geçmiş ve güncel çalışmaları hakkında verdiği bilgilendirmeden sonra Proje Yerel Koordinatörü Orkun Yağcı İşini Güneşe Dön projesinin amaçlarını ve gerçekleştirilen etkinlikleri anlattı. Eğitmen Zeynep İlhan ise 7 hafta sürecek eğitim programında hangi kriterlere dayanarak seçim yapıldığını ve 7 haftalık eğitim programını anlattı.
Haziran ve Eylül aylarında Çanakkale ve Balıkesir’de; Bayramiç, Yenice, Çan, Ezine, Gelibolu ve Edremit ilçelerindeki mesleki ve dengi liselerde gerçekleştirilen seminerler sonrasında 600’ün üzerinde başvuru alan eğitim programına 15-30 yaş arası 36 kişi seçildi. Katılımcılar eğitime, cinsiyet ve ilçe dengesi gözetilerek Çanakkale Merkez, Çan, Yenice, Ezine, Edremit ve Ayvalık ilçelerinden seçildi.
Yenilebilir enerji alanında kapasite ve girişimcilik imkânlarının geliştirilmesi amacını taşıyan eğitim programı 7 hafta sonu boyunca Adatepe’de yapılacak. İşini Güneşe Dön proje ekibi, yenilenebilir enerji ve eğitim uzmanlarının İstanbul ve Çanakkale’de bir araya gelerek uygulamalı, pratik ve teorik bir eğitim programı oluşturdular. Eğitimde başlıca girişimcilik, iş güvenliği, yenilenebilir enerjiye dair uygulamalı ve teorik derslerin yanı sıra doğa yürüyüşü, çevre illere teknik geziler ve film gösterimleri de müfredatın bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca eğitim boyunca Çanakkale’de bulunan yenilenebilir enerji merkezlerine teknik geziler, sektör temsilcileri ve öğrencilerin buluşması, proje kapsamında Adatepebaşı’nda kurulacak olan sosyal tesiste güneş paneli ve rüzgâr tribünü kurulumu uygulamalı eğitimi gibi etkinlikler düzenlenecek.
Sektörel Yatırım alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından fonlanıyor. Projenin ortak ve destekçileri ise Yeditepe Üniversitesi, Adatepe Köyü Muhtarlığı, Troya Genç Çevre Derneği ve EuroSolar Türkiye.
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)