Yeni Hat Sanatçılar Topluluğu’nun son üyesi 60 yaşındaki İbrahim Nezih Yolcu, 41 yıldır bu sanatı devam ettirerek gelecek nesillere örnek oluyor. Hiçbir bilgisayarın yazdığı hat yazılarını yazamayacağını söyleyen yeni hat ekolünün son temsilcisi İbrahim Nezih Yolcu, “Yeni hat ekolünü 6 arkadaşım ile başlatmıştık. Şimdi onların hepsi hayatını kaybetti. Yeni hat sanatını devam ettiren bir tek ben kaldım. Ömrüm devam ederse bu sanatı yapmaya da devam edeceğim” diyor. 500 yıllık geleneksel hat sanatının Cumhuriyet dönemi temsilcisi olduğunu belirten İbrahim Nezih Yolcu, “Ben bu yazıları yeni Türk harfleri ile yazıyorum. Özellikle yeni yetişen kuşaklarımız Arapçaya ve Arap kapılmasınlar, yeni Türk alfabesi ile yazsınlar, İslami da onunla öğrensinler diye özellikle İslami bir sanat olan hat sanatını bu şekilde kullanmaya gayret ediyorum. Ülkemizin ünlü ozanlarının ünlü dizelerini yeni hat ile sanatseverlerin beğenisine sunuyorum” diyor.
“Hat Sanatı İle Yazılan Hiçbir Yazıyı Dünyada Hiçbir Bilgisayar, Hiçbir Program Asla Yazamaz”
Yeni hat sanatçılarının yetişmediğinden de söz eden Usta Hat Sanatçısı İbrahim Nezih Yolcu, “Maalesef yeni hat sanatçıları yetişmiyor. Geleneksel sanatlarımız tezhip olsun, ebru olsun yok olmaya mahkum gibi görünüyor. Elimizden geleni yapmamıza rağmen yeni kuşaklar her şeyi çok çabuk talep ettikleri için, dijital dünya her şeyi çok daha hareketli hale getirdiği için9 yeni hat sanatçısı çok nadir yetiştirebiliyoruz. Yinede bu sanatın yok olmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hat sanatı ile yazılan hiçbir yazıyı dünyada hiçbir bilgisayar, hiçbir program asla yazamaz. Biz onu duygu ile yazıyoruz. Bilgisayarlarda yer alan font tabir ettiğimiz kaligrafiler tamamen metalik bir his verir. Ama biz yazdığımızda onu duygularımızla yazarız. Ben hat yazılarımı aşkla, sevda ile yazıyorum. O sevda olmasa zaten yazma imkanım yok” şeklinde konuşuyor.
“Yeni hat ekolünün son temsilcisiyim”
Yeni hat sanatında yapılan bir hatadan geri dönüşün olmadığını da belirten İbrahim Nezih Yolcu, “Bu iş çok meşakkatli bir iş. Hat yazısını yazarken bir hata yaptığınızda onu atıp yeniden yazmanız gerekiyor. Bazı uzun şiirleri yazdığımda sona geldiğimde hata yaparsam onu atıp yeniden yazmaya başlıyorum. Bu biraz sabır işi. Direnç göstermek isteyen bir iş bu. Ben yeni hat ekolünün son temsilcisiyim. Geleneksel hat sanatımızın ise çok önemli sanatçıları var. Bizler onlar kadar mümkün değil olmamayız. Toplasanız Türkiye’de 150-200’ü geçmez hat sanatçısı. Benim gibi Türkçe hat yazan hiç yok. Biz yeni Hat ekolünü başlatan 7 kişiydik. 6’sı hayatını kaybetti. Bir tek ben kaldım. Yeni bir kişiyi yetiştirmeye çalışıyorum. Ben 41 yıldır yazıyorum. Daha ancak bir şeyler yazıyorum diyebiliyorum. Yeni yetişenlerde çok emek sarf etmeleri gerekiyor. Bu işin eğitimi yok. Bu tamamen yetenek işi. Ben rahmetli Tekin Aral’ın “Fırt” dergisinde karikatür balonlarının içini yazarak bu işe başladım .Her sene de yaza yaza bu sanatı bu yere kadar getirdim. Bir de her sene yazdığımı ve sergilediğim eserleri ben atarım, seneye yenisini yazarım” şeklinde konuşuyor. Çanakkale’de 49. Uluslar arası Troia Festivali’nde açtığı sergi ile yazdığı hat sanatını beğeniye sunan usta sanatçı İbrahim Nezih Yolcu sanatın yok olmaması için gençlere de çağrı yapıyor.