Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanının en çok ziyaret edilen noktası olan ve resmi törenlerin icra edildiği Şehitler Abidesi’nde yer alan “Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi” restore edilecek.
Cumhuriyetin 100. yılı yaklaşırken Şehitler Abidesi’nde yer alan rölyef ve rölyefin yer aldığı duvarın geçen süre zarfında iklim koşulları nedeniyle yıpranması sebebiyle restore edileceğini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri, “Proje ile rölyef duvarı yeniden inşa edilecek ve rölyef ile Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli de bronz malzeme ile yeniden yapılacak. Bu kapsamda Tarihi Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir projenin hayata geçirilmesine öncülük eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ile projeye finansal katkı sunan İş İnsanı Fuat Güven adına vekili kızı Emel Güven Bardız, Zeytinburnu Belediye Başkanlığında biraraya gelerek işbirliği protokolüne imzalarını attılar. Protokolde konuşan Tarihi Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir; “Alan başkanlığı olarak Şehitler Abidesi’ndeki meydanda bulunan Atatürk heykelini ve rölyefi yeniliyoruz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak böyle bir niyetimiz olduğunu öğrenince Belediye Başkanımız da sağolsun elini taşın altına koydu ve Tarihi Alana olan desteğini gösterdi” dedi.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise yaptığı açıklamada, “Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çanakkale hepimiz için önemli bir yer ve bizde burası için elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız” şeklinde konuştu.
RÖLYEF HAKKINDA BİLGİ
Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’nda Şehitler Abidesi’nin ön kısmında 2004 yılında ünlü Heykeltıraş Azmi Sekban tarafından yapılan “Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi” 45 metre uzunluğunda ve 3.5 metre yüksekliğine sahip olma özelliğini taşıyor.
2004 yılında günde 24 saat çalışan 15 kişilik heykeltıraş ekibi tarafından 80 günde tamamlanarak Şehitler Abidesi'nin ön kısmına yerleştirilen heykelin yapımında 60 ton çamur, 100 metreküp strafor kullanılmıştı. Harbiye Askeri Müzesi’nden ve Çanakkale Şehitleri kitaplarından yararlanılarak aslına uygun olarak yapılan eser, dünyada yapılan en büyük anıt rölyefi olduğu biliniyordu.
(HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)