Vatan Şairi Namık Kemal vefatının 134. yıldönümünde Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır köyündeki mezarı başında anıldı.
Bolayır’daki anma töreni protokol yetkilileri tarafından Vatan Şairi Namık Kemal’in mezarına çiçek konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Tören günün anlam ve önemi ile ilgili yapılan konuşmaların ardından aynı yerde mezarı bulunan Gelibolu Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın türbesinin ziyaret edilmesi ile sona erdi.
Tören sonrasında ise Bolayır Şehit Nuriye Ak Ortaokulu Konferans Salonu’nda ayrıca bir anma programı düzenlendi.
NAMIK KEMAL KİMDİR?
Tekirdağ'da 1840 yılında dünyaya gelen Namık Kemal'in, Şinasi'nin çıkardığı Tasvir-i Efkar gazetesinde ülke idaresi hakkında yazdığı yazılar, aydınların büyük takdirini kazandı. Yazılarında hükümeti tenkit eden, meşrutiyet ve inkılaplar hakkındaki fikirlerini yaymaya çalışan Namık Kemal, Sultan Abdülaziz tarafından Erzurum'a sürgüne gönderildi. 1867 yılında Avrupa'ya kaçan ve burada Türkçe bir gazete çıkaran Namık Kemal, 1870 yılında çıkan afla ülkeye döndü. İbret gazetesinde hürriyet için yazdığı şiirlerin ardından Abdülaziz gazeteyi kapatarak Namık Kemal'i Gelibolu'da görevlendirdi. Bu görevinden istifa ederek yeniden İstanbul'a dönen Namık Kemal'in yazdığı, "Vatan Yahut Silistre" adlı piyesi, Gedikpaşa Tiyatrosu'nda temsil edilince yer yerinden oynadı. Midilli, Rodos ve Sakız Adaları'na yeniden sürgüne gönderilen Namık Kemal, Sakız Adası'nda yakalandığı zatürreeden kurtulamayarak 2 Aralık 1888 tarihinde vefat etti. Namık Kemal'ın cenazesi, vasiyeti üzerine Bolayır köyünde, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın türbesinin bulunduğu bahçede toprağa verildi.
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz