YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Vatan Kahramanı Seyit Onbaşı Dualarla Anıldı

Çanakkale Muharebeleri sırasında Rumeli Mecidiye Tabyası’nda görev alan Seyit Onbaşı vefatının 83. yılında Balıkesir'in Havran ilçesindeki kabri başında dualarla anıldı.

01 Aralık 2022 tarihinde eklendi

Rumeli Mecidiye Tabyası’nda sırtına aldığı büyük top mermisini ateşlenmesiyle Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında büyük pay sahibi olan Balıkesir Havranlı Seyit Onbaşı için Kocaseyit Mahallesi'nde düzenlenen tören Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Ardından kahraman Seyit Onbaşı’nın kabrine karanfiller bırakıldı ve askerler tarafından saygı atışı yapılmasından sonra Kocaseyit Mahallesi Camii'nde mevlit okutulup lokma ve pilav dağıtıldı.

Balıkesir Havranlı Seyit Onbaşı için düzenlenen anma törenine katılan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Seyit Onbaşı’yı rahmet, minnet ve şükranla andıklarını belirterek, “Vatan kahramanı Seyit Onbaşı savaştan sonra normal hayatına devam etmiştir ve çok da örnek bir hayat sürmüştür. Böbürlenmemiş, yaptığını anlatmamıştır. Yapılanlar söylendiği zaman da utanmıştır, konuyu kapatmıştır. Onlar böyle büyük, yüksek ruhlu insanlardı. Seyit Onbaşıların ruhu, onların vatana bağlılıkları hep bize örnek olacak ve bu ruh bu topraklarda olduğu sürece de inşallah bu bayrak hep göklerde olacaktır. Ruhları şad olsun” dedi

SEYİT ALİ ÇABUK (SEYİT ONBAŞI) KİMDİR?

Seyit Ali Çabuk veya Seyit Ali Onbaşı, (Doğum Eylül 1889 -  Ölüm 1939) I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Osmanlı askeri. 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babası Abdurrahman, annesi Emine idi. 1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'te Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret Mayın Gemisinin döktüğü mayınlar bu saldırıyı püskürttü. Yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 275 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, ilk iki atışta Bouvet'e hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında Fransız zırhlısı Bouvet'e ağır yara verdi. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden oldu, daha sonra Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarptı. Bouvet de bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı. Bu yüzden komutan ona onbaşılık görevini verdi. Çanakkale savaşından bir gün sonra Seyit Ali Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyit Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Sonra Seyit Ali Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” dedi. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi. Savaşın sona ermesi ile 1918'de köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 yılında çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit onbaşı 1 Aralık 1939 yılında verem hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

6.948 kez okundu