YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu Başladı

Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu Troia Kültür Merkezinde yoğun bir katılımla başladı. Sempozyum, Osmanlı ve Balkan Tarihine yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Halil İnalcık’ın aziz hatırasına ithaf edildi.

06 Ekim 2016 tarihinde eklendi

Sempozyuma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şengörür,  ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Prof. Dr. Süha Özden ile çok sayıda akademik, idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. Sempozyuma çağrıcı konuşması olarak katılan Prof. Dr. Justin Mccarthy, Prof. Dr. Machiel Kıel büyük ilgi gördü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyum açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmalarını sırasıyla, Sempozyum Düzenleme Kurulu Sekreteri Doç. Dr. Aşkın Koyuncu, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer gerçekleştirdi.

Düzenleme Kurulu Sekreteri Doç. Dr. Aşkın Koyuncu sempozyum hakkında bilgiler aktardı: “Sempozyum geçen yıl yapılan ilk toplantıyla hazırlıklarına başladı. Akabinde Trakya Üniversiteler Birliğinin iştiraki ile düzenleme ve bilim kurulları oluşturuldu. Bilim kurulunda 11 ülkeden 70 bilim insanı yer almaktadır. Sempozyuma 130 bilim insanı bildirileri ile başvuru yapmış, bunlar içinden 72’si kabul edilerek burada sunulacaktır. Bu sunumların 27’si İngilizce, 48’i Türkçedir. Yapılacak sunumlarda antik dönemlerden modern zamanlara kadar Balkan tarihi ve kültürünün çeşitli vehçeleri ile ilgili konular yer alacak.” Doç. Dr. Koyuncu, sempozyuma destek veren kurumlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

“BALKAN SEMPOZYUMUNDA BİLİM HALKLA BULUŞUYOR”

Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Sempozyumda sunulacak bildirilerle birlikte bilime büyük bir katkı sağlanacağını belirterek; “Bu bölge Balkanlardan göç alan bir bölge.  Burada bilim insanları bildiriler sunacak. Öğrencilerimiz de dinleyecek. Ancak bu sempozyumun yerele de büyük bir katkısı olacağını biliyorum. Çan’ın köyünden burada dinleyici olarak katılacak kişiler olacak. Bu konu bu topraklar için bu anlamda çok önemli. Çünkü 93 Harbinde bu bölge çok göç almış. Bilimin yerelle, yaşayanlarla birleşmesi anlamında da sempozyum çok önemli.  Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“ÜNİVERSİTELER BÖLGESEL DEĞERLERE SAHİP ÇIKMALI”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversitelerin evrensel değerlere sahip olduğu kadar bölgesel değerlere de sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak; “Balkanlar, bizim üniversitelerimizin bakış alanı içerisinde en önemli görev, yetki ve sorumluluk dahilinde olan bir alandır. Balkanlar, medeniyetimizin en güzel, en orijinal yaşam biçimi ile yaşandığı bir bölgedir. Şimdi bir hazine bulucusu gibi oradaki değerlerimizi, kültürümüzü bu tür sempozyumlarla arayarak, bularak, fark ederek ortaya çıkarıyoruz. Bu çok değerli ve bizim misyonumuzun gereği olan bir iş. Bu yüzden ayrıca teşekkür ediyorum katkı sunanlara. Sempozyumun, Osmanlı ve Balkan Tarihine yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Halil İnalcık’ın aziz hatırasına ithaf edilmesini de çok anlamı buluyor, sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.

“ÇOMÜ, BALKANLARA DAHA FAZLA KATKI SUNAN BİR BİLİM KURUMU OLACAK”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ olarak bu önemli sempozyumda sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum diyerek,  Balkanların Türkiye için, Çanakkale için önemine değindi.  Acer sözlerine şöyle devam etti: “Balkanlar birçok açıdan Türkiye için çok önemli bir bölge. Hepimiz biliyoruz ki, Türklerin Balkanlara gidişi, oraya yerleşmeye başlayışı 13. yüzyıla dayanıyor. 1200’lü yıllarda Türkleri Balkanlarda yerleşmeye başlamış görüyoruz. 1352 tarihini hepimiz biliyoruz. Çimpe Kalesinin fethedilerek Osmanlı devletinin Balkanlara yerleşmeye başladığı tarih olarak biliriz. Hesapladığımızda 600 yıl Osmanlı Devleti olarak Balkanlarda kalmışız. Sadece orada bulunmamışız, oranın bir parçası haline gelmişiz. Göreve başladığım zaman ÇOMÜ’nün Balkanlara olan ilgisinin yeterli olmadığını düşündük. Bu alana daha çok bilimsel katkı veren bir üniversite olmak zorundayız dedik ve yakın zamanda ben Makedonya’da, Kosova’da bulundum ve şunu gördüm Osmanlı Devleti orada sadece bulunmamış oranın bir parçası haline gelmiş. Onu bugün bile en canlı haliyle hissetmem mümkün. Dolayısıyla Balkanlara olan bilimsel katkımızı geliştirme amacı, bu sempozyumun esas unsurlarından birisini oluşturdu. Bu anlamda ÇOMÜ olarak Balkanlara daha fazla katkı sunan bir bilim kurumu haline gelmeyi hedefliyoruz. Bu sempozyum bu anlamda önemli bir mihenk taşı.  Burada değerli bir bilimsel çalışma yapılsın çabası bu sempozyumun önemli unsurlarından biri. ÇOMÜ Türkiye’de büyük üniversiteler arasında yerini almış bir üniversite. Üniversitemize ilk kez gelen akademisyenler, katılımcılar var. Onlara üniversitemizi doğru ve iyi tanıtmak gibi bir misyonumuzda var. Çünkü ilişkilerimizin daim olmasını istiyoruz”.

Açılış konuşmalarının ardından kısa bir müzik dinletisi ve katkı sunan kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket takdimi yapıldı.Ardından çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Justin Mccarthy ‘Balkanlardaki Etnik Temizliğin Demografik Yapısı’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mccarthy, sunumunda Balkanlarda en büyük acıyı, ölümü Müslümanların yaşadığını vurguladı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO
1.806 kez okundu