YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tursab Başkanı Başaran Ulusoy, Su Sorununa Dikkat Çekti

13 Ekim 2009 tarihinde eklendi

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, küresel ısınmanın turizme büyük etkisi olduğunu belirterek, "Eğer suyu idareli kullanamazsak ve suya ait meseleleri çözemezsek, bu ülkede turizmden söz etmek mümkün değildir" dedi. Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm topluluğu tarafından düzenlenen 'Oryantasyon Günleri' kapsamında Çanakkale'ye gelen TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Troia Kültür Merkezi'nde bir konferans verdi. Müzik dinletisinin ardından bir konuşma yapan TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin önünde 2 önemli mesele olduğunu ve bunların da turizmi olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Bugün Türkiye'de 2 önemli mesele var. Bunlardan birisi su, ikincisi de enerji meselesidir. Çanakkale'dekiler bu konuda şanslılar. Çünkü bu bölge sulak bir bölge. 6 yıldır dilimizde tüy bitti. 'Küresel ısınma bizim en büyük derdimiz' diye söyleyip duruyoruz. 'Bundan en fazla zarar görecek benim ülkemdir' deyip duruyorum. Ancak bu süre içinde maalesef hiçbir şey elde edemedik. Bugün artık turizm Güney sahillerinde 2-3 yıl sonra ısı derecesinin durumuna göre Ortadoğu iklimine sahip olacak. Bunda çare mülki idarelerindir. Buna çareyi onlar bulacaklar. Ancak bizde bu konuda fikirlerimizi söylemeye devam edeceğiz. Eğer suyu idareli kullanamazsak ve suya ait meseleleri çözemezsek bu ülkede turizmden söz etmek mümkün değildir" dedi. Yöneticilerin Isparta, Burdur, Afyon, Antalya gibi yerlerdeki su havzalarını çok iyi kullanması gerektiğini belirten Ulusoy, "Nerede noksanlık varsa o yörede bu sorunu çözmelidir. Her gün televizyonlarda İstanbul'un, Ankara'nın, Bursa'nın, İzmir'in su oranları şöyle denilerek, adeta su raporu veriliyor. İnsanlarda 'Acaba suyumuz bitti mi?' diye kendilerine soruyor. Türkiye bu su meselesini planlı bir şekilde çözebilir. İzmir Ödemiş'te 4 bine yakın kuyu var. 30 metrede elde ettiği suyu 300 metrede yakalıyorsunuz. Bugün Kıbrıs kadar toprağımız erozyonla denizlere dökülüyor. En fazla toprağın denize döküldüğü yer Karadeniz Bölgesi. Türkiye'nin 100 milyar kilovat saat enerjisi bu sebeple boşa gitmektedir. Yani her yıl 10 milyar dolarımızı denizlere döküyoruz. İşte bu sebeple ikinci meselemiz de enerji meselesidir. Türkiye en pahalı enerjiyi kullanan bir ülkedir. İtalya, Japonya gibi ülkelerden de öndeyiz. Eğer enerji problemini halledemezsek Antalya'daki otellerde klima çalıştıramazsınız. 8-10 milyon turisti ağırlayan Antalya'da bu rahatlığı veremezsiniz. Türkiye su ve enerji meselesine acilen çözüm getirmelidir" diye konuştu.
"BAZI BELEDİYELER BAŞKA BİR ŞEY BULAMADILAR, ŞİMDİ TURİSTİK BÖLGELERDE GİYİM KUŞAMA KARIŞMAYA BAŞLADILAR"
Başaran Ulusoy, Türkiye'nin bazı turistik bölgelerinde belediyelerin giyim kuşama karıştıklarını da belirterek, "Şimdi bazı turistik bölgelerinde giyim kuşama karışılmaya başlandı. Başka bir şey bulamadılar. Kırmızı çizgi, sarı çizgi, yeşil çizgi diye ayırmaya başladılar. Sanki trafik lambası buraları. Geçenlerde oradaki belediyi encümene arkadaşa, 'Bu zamana kadar neredeydin?' diye sordum. 'Ya sen geçen sene, ondan önce sene burada yok muydun? dedim. 'Hiç öyle yapmayın. Girişe yasak yaz. Millet rahatlasın' dedim. Burada çoğu durumu da bize seyahat acenteleri birliğine bağlıyor. Bir bakıma günah keçisi oluyoruz. Elektrik kesiliyor bizden biliyorlar, su kesiliyor bizden biliyorlar" şeklinde konuştu.
"BELGESEL FİLM ÇEKİMİNDE KALEYE HAÇLI BAYRAĞI ASILMASINA GÖSTERİLEN TEPKİLERİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM"
Önceki gün Kayseri'de Anadolu Uygarlığı adlı belgesel çekimi sırasında kaleye asılan Haçlı bayrağına vatandaşların tepki göstermesine anlam veremediğini de belirten Başaran Ulusoy, "Benim ülkemde bunlardan korkulmaz. Camisi, kilisesi, havrası aynı yerde olan benim ülkem. Özgür, hür ve anlayışla, sevgi ile bakan bir ülkedeyiz. Ne olur bir bayrak orada asılı olsa. Biz Tokyo'da, Berlin'de cami yapıyoruz. Neden bundan korkuyorsunuz?" dedi. Toplantıda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise üniversitede öğrenim gören öğrencilerin Çanakkale'nin birer kültür elçisi olduklarını belirterek, "Yeni gelen öğrencilerle birlikte üniversitemizin öğrenci sayısı 25 bine ulaştı. Burada öğrenim gören öğrencilerimiz Çanakkale'nin adeta birer turizm ve kültür elçisi haline gelerek mezun olduktan sonra ilimizi en iyi şekilde gittikleri yerde anlatacaklar. Bu sebeple belediye olarak öğrencilerimizin her zaman yanındayız. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ilimizin en iyi şekilde tanıtımının yapılması amacıyla elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. ÇOMÜ Rektörü Prof Dr. Ali Akdemir de yaptığı konuşmada TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a toplantıya katılması sebebiyle teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Ali Akdemir, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Belediye başkanı Ülgür Gökhan'a birer plaket sundu.

1.983 kez okundu