Dünya Rehberler Günü olması sebebiyle Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk koyma töreni düzenlendi.
ÇARO üyelerinin katılımı ile düzenlen program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, ÇARO Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu, TÜRSAB Çanakkale-Körfez Yöre Başkanı Ahmet Çelik ve rehberler katıldı.
Törende konuşan Çanakkale İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, rehberlerin Çanakkale’nin turizm anlamında önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Çanakkale, tarih, kültür ve turizm şehri. Çanakkale’nin vizyonunda bu var. Kültür ve turizm nedir dediklerinde ben kısaca şunları ifade ediyorum; bu memleketin, yaşadığımız il olarak hem de Anadolu ve Trakya topraklarında çok kıymetli değerleri var, doğal ve tarihi değerler. Bu doğal ve kültürel varlıklarımızın pazarlanması konusu turizm. Millet olarak, devlet olarak tarihi, kültürel, doğal değerlerimizi ne kadar iyi koruyabilirsek, turizmimizde de o kadar güçlü olacaktır. Bunun bilincinde olmamız gerekiyor. Bu anlamda da Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız kültürel değerlerimizin ayakta olabilmesi için arkeolojik varlıklarımızın yine gün yüzüne çıkartılabilmesi için olanca gücü ile çalışıyorlar. Çanakkalen sadece Truva’sı ile değil, diğer geçici miras listesinde olan Assos’uyla, Kazdağları’yla, Gökçeadası, Bozcaada’sıyla, bütün destinasyonlarıyla çok kıymetli bir değer. İşte bu kültürel değerlerimizi, yaşatmak, anlatmak anlamında da kıymetli rehber arkadaşlarımız çok önemli bir görev yapmaktadır ve dolayısıyla turizmin önemli bir parçası. Ülkemizin bu değerlerini ne kadar gün yüzüne çıkarırlarsa, ne kadar iyi tanıtırlarsa o kadar kültürel ve turizm anlamında bu ülke ileriye gidecektir.”
“2018 TROYA YILI’NDA ÇOK KIYMETLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI”
Batılıların, yapılan bağlantılarda önümüzdeki yıl hem ilimize hem de ülkemize geleceğini ümit ediyoruz diyen Dokuz, sözlerine şöyle devam etti: “2023 Cumhuriyetin 100. Yılında 50 milyar dolar gelir 50 milyon turist hedefleniyordu. Geçtiğimiz günlerde Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız, bu rakamları revize etti; 70 milyar dolar gelir, 70 milyon turist. Katıldığımız en son EMITT Turizm Fuarı’nda sektörün tüm paydaşları çok değerli buluşmalara imza attılar. Batıda 2016 darbe girişimi, terör olayları Ankara ve İstanbul’da, turizm anlamında dip yaptığımız bir yıldı. Batılıların da, yapılan bağlantılarda önümüzdeki yıl hem ilimize hem ülkemize geleceğini ümit ediyoruz, bu anlamda çok önemli sinyaller veriyorlar. Çanakkale’miz de az önce bahşettiğim rakamlara ulaşma potansiyeline sahip. Bu anlamda 2018 Troya Yılı’nda çok kıymetli çalışmalar yapıldı. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Sayın Valimizin himayelerinde tüm bileşenleri ile bu şehir 2018 Troya Yılı’nda bir şeyler yapmaya çalıştı. Bu anlamda da Troya Yılı’nda fiziki anlamda çok kıymetli çalışmalar yapıldı. Devletimiz Troya’nın çok değerli hazinelerini, 75 milyona var olan yeni müzemizde teşhir etmeye başladı. Biz rehber arkadaşlarımızı önümüzdeki süreçte bu müzenin tanıtılmasında da taşın altına elini koymalarını ümit ediyoruz. Ben TUREB’in ve ÇARO’nun günlerini tebrik ediyor ve hayırlı olsun diliyorum.”
“PROFESYONEL TURİST REHBERLERİ SAYISI GÜNÜMÜZDE 10 BİNİ AŞTI”
Rehberliğin bugüne kadar geliş tarihi hakkında bilgiler veren ÇARO Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu ise yaptığı konuşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli profesyonel turist rehberleri sayısının günümüzde 10 bini aştığını belirterek, “Büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan en az bir yabancı dili ve çoğunluğu iki ya da üç dil bilen hepsi Türkiye’yi adım adım tanıyan; geleneklerimizi, göreneklerimizi harfiyen hissetmiş olan bütün bu donanımlı insanlar aslında Türkiye’nin en entelektüel insanlarından oluşmaktadır. Bizler profesyonel turist rehberleri olarak gitmediğimiz yerlere gideriz, gördüklerimizi gelecek olan nesiller dâhil olmak üzere çevremize aktarmayı görev bilmişizdir. Ülkemize gelen bütün turistlerin en ufak ayrıntıya kadar aydınlanması ve ülkemizden ayrılırken de memnun bir şekilde ayrılması için daima ellerimizden geleni yapmışızdır. Çanakkale’de profesyonel turist rehberi olmaktan ve bu mesleği icra etmekten çok büyük onur duymaktayım. Hepinize bugün bizlerle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından program çelenk koyma töreni ile sona erdi.
HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)