YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Troya’da Üçüncü Kutsal Alan Bulundu

Çanakkale il merkezine 37 kilometre uzaklıkta bulunan Troya Antik Kenti’nde devam eden 2019 yılı kazı çalışmalarında binlerce yıl öncesine ait kutsal bir alan daha bulundu.

02 Eylül 2019 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında devam eden 2019 yılı kazı çalışmaları bütün hızıyla sürüyor.

Son 5 yılda yapılan kazı çalışmalarının “Agora Alanı” olarak bilinen bölgede yapıldığını ve burada önemli bulgulara ulaştıklarını belirten Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Yapılan kazıların ana amacı, burada önceki yıllarda yapılan özellikle 1932 yılından 1938’e kadar Blegen'in kazı sondaj çalışmaları dışında yeni bir şeyin, özellikle son Tunç Çağı yani Homeros Troya'sı olarak tanımladığımız kalenin dışındaki mimari özellikleri ne şekilde oluştuğunu anlamamız için gerekliydi. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık. Troya’nın gerçekten Korfmann’ın da söylediği gibi çok büyük bir son Tunç Çağı kenti olduğunu biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarda Troya-6, Troya-7 yani Homeros Troya’sı olarak tanımladığımız, Troya Savaşı ile ilişkili dönemde kalenin dışında bir yerleşimin ve yapının olduğunu söylememiz mümkün. Bu yılki kazılarda Troya’nın güney girişi için heyecanlandıran yeni sonuçlar aldık. Troya’da özellikle Arkaik ve Helenistik Roma döneminde yeni bir kutsal alanın varlığının burada söz konusu olduğunu yavaş yavaş anlamaya başladık. Daha önceki kazılarda Troya’da, Troya Batı Kutsal Alanı ve kutsal alan olarak tanımlanıyor ve burada kutsal alan var. Yani ilk kez burada, Troya’da üçüncü bir kutsal alanın varlığını yaptığımız kazılarla ispatlamış olduk” dedi.

Bölgede kazı çalışmalarının “Agora Alanı” olarak bilinen bölgede devam edeceği öğrenildi.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

5.031 kez okundu