Editörlüğünü Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın yaptığı, Arkeolog Fuat Durmuş ve Doç. Dr. Aslı Aksoy tarafından kaleme alınan “Etnoarkeolojik Yaklaşımlarla Troya’nın Prehistorik Dönem Dokuma Aletleri” adlı kitap Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) katkılarıyla yayımlandı.
Troya’nın H. Schliemann, W. Dörpfeld ve C. W. Blegen dönemi kazılarına ait taş, keramik, kemik, diş ve boynuz endüstrisine ait bulgu ve buluntuların tekstil ve dokuma kültürüyle olan bağlantısını etnoarkeolojik yöntemlerle ilk defa kurgulayan kitap, Troya’nın Tunç Çağı’nda bir tekstil merkezi olduğunu ortaya koyuyor. Bugün ve uzak geçmiş arasında Çanakkale ve çevresindeki etnografik gözlemlere dayanılarak yapılan birebir karşılaştırmalarla en eski ve en ilkel dokuma yöntemlerinden olan kolan ve çarpana dokumanın Troya’daki varlığını maddi kültür kalıntılarına dayanarak açıklayan kitapta, Prehistorik Dönem tekstili ve dokuma aletleri konusunda pek çok yeni teori yer bulurken; Türk arkeolojisinin eskimiş kavrayışlarının ve genel kabul görmüş tanımlarının dışına çıkılıyor.
Yazımı yaklaşık 1 yıl süren Arkeoloji ve Sanat Yayınları'ndan beğeniye sunulan 248 sayfadan oluşan kitap 38.50 TL’den satışa sunulmuş durumda. Kitap Arkeoloji ve Sanat Yayınları’nın web sitesinden satın alınabilir.
(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)