YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Troia’dan Çanakkale’ye Değerler ve Şehir Kongresi” Yapıldı

2018 Troya Yılı kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi ve Çanakkale Müftülüğü ortaklığıyla düzenlenen Troia’dan Çanakkale’ye İnsanın, İnancın ve Mekanın İnşası: Değerler ve Şehir Kongresi’nin açılış töreni İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde yapıldı.

27 Ekim 2018 tarihinde eklendi

Açılış törenine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen, Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karışit, Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Müftüsü Arif Gökçe, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Mustafa Görün ile siyasi parti temsilciler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra öğrenciler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlahiyat Fakültesi Öğr.Gör. Mehmet Kara, Kur’an tilaveti gerçekleştirdi.

İl Müftüsü Arif Gökçe; şehirlerde buna benzer ilmi faaliyetlerin gerçekleşmemesi durumunda şehrin ölü şehir olarak nitelendirileceğini ifade ederek 2018 Troya Yılı vesilesiyle gerçekleştirilen bu sempozyumun Çanakkale’ye büyük değer katacağına inandığını söyledi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Yavuz; kongrenin bir nevi fikir hasadı olacağına inandığını belirterek hazırlık safhasında emeği geçen ve katkı sunanlara teşekkür etti. Yavuz, kültürlerin bulunduğu yere göre şekil aldığına dikkat çekerek “Troya’nın 1998 yılında Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı münasebetiyle bu yıl ülkemizde Troya Yılı ilan edildi. Mekanın nasıl vatanlaştırılacağına dair mücadeleyi bu sempozyumda masaya yatırmaya çalıştık” dedi.

"ÇANAKKALE, İNANCIN YENİDEN İNŞA EDİLDİĞİ BİR MEKAN"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen ise mekanın değerinin en iyi bilindiği bir coğrafyada, Çanakkale’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında “Türkiye son yıllarda daha da artan bir önemle şehitlerimizin kıymetini bilmeye başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle Kur’an okumayı bilenler Kur’an okuyor, bilmeyenler dua ederek şehadete yürüyorlardı. Çanakkale böyle anlamlı bir toprak bizim için. Çanakkale’yi inancın yeniden inşa edildiği bir mekan olarak biliyoruz” diyerek burada insanı, inancı ve mekanı konuşmanın anlamlı olacağına inandığını söyledi.

"ÇOMÜ OLARAK 2018 TROYA YILI’NA 30’UN ÜZERİNDE ORGANİZASYONLA KATKI SUNDUK"

Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem; Çanakkale tarihinde iki önemli olayın var olduğuna değindiği konuşmasında “İlki Troya Savaşı. Bundan 3 bin yıl kadar önce gerçekleşmiş. Yüzyıllar sonra da şair Homeros tarafından çarpıcı kavramlarla bir destan haline getirilmiş. Binlerce yıldır önemini yitirmeden korumakta. İkincisi de olağanüstü görünen ama gerçek kahramanlıkların yaşandığı 103 yıl önceki Çanakkale Zaferi. Bu vesileyle tüm katılımcılara bu anlamlı zaferin kazanıldığı toprakları görmelerini tavsiye ediyorum. UNESCO tarafından 20 yıl önce Dünya Kültür Mirası listesine alınan Troya, Cumhurbaşkanımızın hamiliğiyle Türkiye’de 2018 Troya Yılı ilan edildi. Üniversite olarak 2018 Troya Yılı nedeniyle yapılan etkinliklere 30’un üzerinde akademik organizasyonla katkı sunduk” diyerek kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında; insana, inanca ve mekana dair sözü olan üstadları dinleme imkanı bulacağımız bu sempozyumu çok değerli bulduğunu ifade ederek “İnancımıza sahip çıkarak geçmişte bu şehri geçilmez kılanları hep hatırlayacağız. Biz İslam’ın ve Türk Milletinin temsilcileri olduğumuzu hiç unutmayacağız” şeklinde konuştu.

"TARİH, KENDİSİNİ ANLAMAYAN VE KENDİNİ YENİLEMEYEN TOPLUMLARA HİÇ MERHAMET GÖSTERMEDİ"

Çanakkale Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna; toplumlar, şehirler ve medeniyetlerin aralarındaki büyük farklılıklara rağmen hepsinin ortak özelliğinin varedicisinin insanın olması olduğuna değinerek “Anadolu medeniyetler beşiği olmasının yanında aynı zamanda medeniyetler, toplumlar ve şehirler mezarlığı. Geride kalanların ancak kalıntılarıyla teselli bulabiliyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarih kendisini anlamayan, yenilemeyenleri geleceğe taşıma konusunda zamanı etkili kullanmayan toplumlara hiç merhamet göstermemiştir. Hatada ısrar etme şansı tanımamıştır. Bizler de kendimizi geleceğe taşıyacaksak, gelecek kuşaklara değerlerimizi, ideallerimizi bütüncül bir yaklaşımla bir medeniyet halinde ileteceksek, üzerinde yaşadığımız toprakların binlerce yıllık birikimini özümsemek durumundayız. Bu anlamda yapılan bu çalışmayı çok önemsiyor, bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. Troya Yılı vesilesiyle ilimizde oluşan bu motivasyonun önümüzdeki yıllarda da devam etmesi durumunda Çanakkale’nin marka kent olarak tanınırlılığının artacağını düşünüyorum”

“İNSANIN DOĞAL MEKANI DEĞİŞTİREREK ŞEHİR KURMASINA DA İMAR DİYORUZ”

“Medeniyet Tasavvurunda Şehir” başlıklı tebliğiyle açılış oturumunda konuşan Prof. Dr. Sadettin Ökten; insanın yaşaması için mekanın şart olduğuna vurgu yaparak “İnsan yaşadığı mekanda yaşıyor, yararlanıyor, eğitiliyor. Dönüşüyor ve değer alıyor. Doğal mekan ile insan, aynı tasarımcının eseri. Şehir ise insanların kurduğu yapay bir mekan ve durağan. İnsandan başka hiçbir canlı doğal mekanı değiştiremiyor. Öyle bir yeteneği yok. İnsanın doğal mekanı değiştirerek şehir kurmasına da imar diyoruz” şeklinde görüşleriyle katılımcılarla insan, mekan ve şehre dair paylaşımlarda bulundu.

Açılış töreni sonrası İl Müftüsü Arif Gökçe ve Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem; konuk Prof. Dr. Sadettin Ökten ile birlikte Tacettin Aslan Camii altındaki Tacettin Aslan Kültür ve Sanat Evi’ni ziyaret ederek burada hat ve tezhip atölyesinde çalışan öğrencilerle bir araya geldiler.

3 gün sürecek sempozyum çerçevesinde katılımcı akademisyen ve konuklar; Troya ve Tarihi Alan Ziyaretleri de gerçekleştirecek.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (TROİA’DAN ÇANAKKALE’YE DEĞERLER VE ŞEHİR KONGRESİ YAPILDI)
1.534 kez okundu