(ÖZEL HABER) - Çanakkale’de Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kampüsü’nün de içinde bulunduğu yüzlerce dönümlük araziyi eğitim için bağışlayan hayırsever işadamı Hüseyin Akif Terzioğlu’nun mezarının bulunduğu yer ile önündeki mescidin bakımsız haldeki hali hakkındaki haberimizin ardından devreye giren Terzioğlu Vakfı mezarın onarımı ile ilgili çalışmalara başladı.
Çanakkaleli hayırsever ve eğitim gönüllüsü Hüseyin Akif Terzioğlu vefatından önce 1971 yılında tüm mal varlığını Çanakkale’de kurulacak bir üniversiteye ve yetim çocuklara bağışlamıştı.Terzioğlu’nun vefatının ardından kurulan Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı isteği doğrultusunda çalışmalarını sürdürdü. 1992 yılında şehirde Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kurulması ile birlikte kampüs vakıfa ait bu bölgede yapıldı. Vakıf ayrıca kimsesiz yetim çocuklara da kucak açtı ve üniversite öğrencilerine burs verdi. Ancak ne var ki trilyonlarca lirayı bağışlayan bu hayırseverin Sarıcaeli köyü yakınlarındaki ormanlık alanda bulunan mezarına sahip çıkılmadı.
VATANDAŞLAR BU DURUMA TEPKİ GÖSTERMİŞLERDİ
Trilyonları bağışlayan Hayırsever İşadamı Hüseyin Akif Terzioğlu’nun mezarının bulunduğu yerin bakımsız haline tepki gösteren vatandaşlar en kısa sürede burada gerekli çalışmaların yapılmasını istemişlerdi. 5 ay önce yaptığımız haberde Hüseyin Akif Terzioğlu ile ailesinin bulunduğu mezarının bakımsızlığı ile ön kısmında yer alan mescidin camlarının kırık ve içinin de adeta talan edilmiş olduğun belgelemiş ve bu konuda ilgililerin gerekli çalışmaları en kısa sürede yapmalarını istemiştik.
TERZİOĞLU VAKFI “KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARARI OLMADAN ÇALIŞMA YAPAMIYORUZ” DEMİŞTİ
Öte yandan yaptığımız haberin ardından yazılı bir açıklama yapan Hüseyin Akif Terzioğlu Şevkat Yuvası Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Adil Karataş bu bölgede bir bakım çalışması yapılabilmesi için Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan karar alınmasının gerektiğini belirterek şu ifadelere yer vermişti: “Terzioğlu Vakfı kurucusu Merhum Hüseyin Akif Terzioğlu'nun mezarlığı Çanakkale ili merkeze bağlı Sarıcaeli Köyü hudutları içinde yer alan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi alanı içinde bulunan Sarısaltuk Mezarlığı ve merhum Hüseyin Akif Terzioğlu Aile Kabristanlığı’nın bulunduğu alan ile ilgili basit onarım yapılabilmesi için; Söz konusu alan Üniversitenin sınırları içerisinde kaldığından, 25/05/2016 tarihinde üniversiteye yazı yazılarak, basit onarım işlerinin tarafımızca yapılabilmesi için mülk sahibinin (ÇOMÜ) dilekçesi ile gerekli başvurunun yapılması talep edilmiştir. Söz konusu alan Çanakkale Belediyesi mücavir alanında olduğundan, Üniversitenin muvafakati ile birlikte onarım için gerekli iznin alınabilmesi için 20/06/2016 tarihinde Çanakkale Belediyesi’ne başvuru yapılmış olup, Çanakkale Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde söz konusu alanın, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kapsamında olduğu, gerekli onarım işlerinin Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü izniyle yapılabileceği kanaatine varılmış olup, 01/07/2016 tarihinde ilgili Müdürlüğe ’de Vakfımızca müracaat edilmiştir. Sarısaltuk Mezarlığı ve merhum Hüseyin Akif Terzioğlu Aile Kabristanlığı ve Mescidin bulunduğu alanın çevre temizliği rutin olarak Vakfımız tarafından yaptırılmakla birlikte bakım ve onarım çalışmaları Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kurul kararından sonra tamamlanabilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”
AĞUSTOS AYINDA ÇANAKKALE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU’NDAN OLUMLU KARAR ÇIKMIŞTI
Konu ile ilgili yapılan başvurunun ardından Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Ağustos 2016 tarihinde Bayramiç’te yaptığı toplantıda 25/08/2016 tarih 3188 sayılı karar ile sonuçlandırmıştı. Hüseyin Akif Terzioğlu Şevkat Yuvası Vakfı’nın dilekçesini değerlendiren Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri Sarusaltuk mezarının da aynı bölgede bulunmasına rağmen onarım ve bakımın yapılacağı Hüseyin Akif Terzioğlu ve ailesine ait mezarlar ile etrafında bulunan mescit, çeşme ve ateşliğin tescilli alanlar dışında yer aldığını belirterek burada basit onarım çalışmasının yapılmasında bir sakınca olmadığını ifade etti. Bunun dışında Terzioğlu’na ait mezarların ön kısmında bulunan tarihi Sarusaltuk mezarı ile diğer mezarların bakımsız olduğunun da belirtildiği yazıda bu alanda da bakım ve onarım yapılmasının gerektiğini ve bunun içinde röleve ile restorasyon çalışmalarının projelerinin yapılmasının gerektiğin ifade etmişlerdi.
KURUL KARARININ ARDINDAN MEZARLIKTA ONARIM VE BAKIM ÇALIŞMASI BAŞLATILDI
Bu arada Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun konu ile ilgili olumlu karar vermesinin ardından devreye giren Hüseyin Akif Terzioğlu Şevkat Yuvası Vakfı önceki gün bakımsız haldeki mezar ile etrafındaki mescit, çeşme ve ateşliğin onarım ve bakımı ile ilgili çalışma başlattı. Bölgedeki çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını belirten yetkililer düzenlemenin ardından bölgenin daha iyi bir görünüme kavuşacağını söyleriler.
DÜZENLENEMİNİN ARDINDAN BU BÖLGEDE BİR NÖBETÇİNİN BULUNMASI ŞART
Öte yandan mezarlıkta yapılan düzenleme çalışmaları sebebiyle yetkililere teşekkür eden vatandaşlar bu sayede hayırsever Hüseyin Akif Terzioğlu’na vefa borcunun yerine getirildiğini belirterek, “Düzenlemenin yapılmasının ardından burası ile bir kişinin mutlaka ilgilenmesi şart. Aksi halde kısa sürede burası yine eski haline döner. Gerekli kontroller yapılmadığı için burası zaman zaman alkol alanların da mekanı haline geliyor ve buradaki mescidin camlarını kırarak içine girebiliyorlar. Buradan sorumlu bir kişinin olması halinde bu tür olumsuzluklarda artık olmaz. Bu kişi hem buranın bakımını yapar, hem de bu tür kişilerin buraya girmesini engelleyebilir” dediler.
(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)