YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Sizde Ağaç İşleme Sanatıyla Uğraşabilirsiniz

26 Mayıs 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Acar özel teknikler sonucunda ağaçların işlenmesi ile ortaya çıkan bir sanat türü olan Ağaç İşleme Sanatı (Bonsai) hakkında bilgiler verdi. Bonsai’nin özel tekniklerle, ağaçların saksılar içinde budanarak ve bodurlaştırarak büyütülmesi sanatı olduğunu söyleyen Acar, Japonca Bonsai sözcüğünün 2 kelimenin birleşmesiyle oluştuğunu belirterek “Bon; saksı, tabak anlamına gelir. Sai; ise ağaç demektir. Kısaca Bonsai, saksıdaki ağaç anlamındadır” dedi. Bonsai’nin yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanat olduğunu kaydeden Acar şunları söyledi: “Bonsailer minyatür olmalarına rağmen çevremizde gördüğümüz ağaçlardan hiçbir farkları yoktur. Özenle seçilen ağaç dalları, budanarak ve ilgiyle yetiştirilerek minyatür ağaç görünümü kazanır. Bonsai’lerin yetiştirilmesi için özel bir ilgi gerektirmektedir, yetiştirilirken ağacın doğal özelliğine toprağın nemliliğine, seçilen saksının özelliklerine, ışık ve doğal koşullara çok dikkat edilmelidir. Bitkinin dış veya iç mekan bitkisi olması, onun evin hangi kısmında bulundurulabileceğine dair ipucu verir. Örneğin bir Ardıç bonsaisi balkonda bulundurulmalıdır. Bonsai’lere kış ve sonbahar aylarında her gün 1 kere yağmurlama şekilde sulanmalı, yazın sıcak havalarda sulama sıklığı günde 3 kere olmalıdır”.
Bonsai’nin bakımının kolay ama uzun süreli olduğunu kaydeden Acar, “Uzun yıllar ilgilenmek gerekir. Çok uzun ömrü olan ağaçlarda 200 yıla varan ve nesillerden nesile aktarılan Çınar, Göknar gibi bitkilerin yanında, 20-40 yıl bakılan Nar gibi meyve ağaçları da söz konusudur. Ama sonuç olarak istediğiniz gibi bir bonsaiye sahip olmak oldukça sevindirici olacaktır” dedi.
ÇOMÜ’ye Katkısı Olacak
Bonsai’nin artık daha yaygın ve duyulan bir sanat haline geldiğini de ifade eden Acar, ÇOMÜ’de Çiçekçilik ve Seracılık Dersi’nde uygulama yaptıklarını ve öğrencilerin birçoğunun yaptıkları Bonsailerin başarıya ulaştığını söyledi. “Öğrencilerimiz böylece uygulamada bu bilgiyi edindiler. Ayrıca, Bonsai özel bir eğitim gerektiğinden Üniversitemizde bu yöndeki tekniği anlatan kısa süreli kurs vb. uygulamalar gerçekleştirilebilir”.
Dünyadaki Durumu Nedir?
Bonsai sanatının son zamanlarda oldukça ilgi çektiğini de sözlerine ekleyen Acar, bu sanatın en çok ilgi çektiği ve yapıldığı ülkenin Japonya olduğunu kaydetti.  “Japonya’da Bonsai müzeleri, bahçeleri ve okulları bulunmaktadır.  Bunlardan biri halka açık ilk müze olan Saitama şehrinde bulunan Omiya Bonsai Sanat Müzesi’dir.  Genellikle Japonya’ya yapılan turistik bir geziden sonra insanlar oradaki Bonsai sanatı ve felsefesinden etkilenerek ülkelerine döndüklerinde kendileri de bu sanatla ilgilenmeye başlıyorlar. Son yıllarda Bonsai artık daha fazla insan tarafından bilinen bir sanat oldu”.
Japonlar İçin Önemi Büyük
Acar, Bonsai'nin geçmişinin bin yıldan daha eskilere uzandığını ifade ederek şunları söyledi: “İkebana (ikebana, sözcük anlamıyla yaşayan ya da yaşatılan çiçek anlamına gelir) düşüncesi Bonsai'de de egemendir. Japon halkı doğa sevgisi ve tutkularını ilk dönemlerden bu yana yüzeyde bırakmamış; doğayı yaşatmayı, tutkudan da öteye bir sanat haline getirmiştir. Böylelikle tıpkı İkebana'da olduğu gibi Bonsai gelenekleri de zamanla geliştirilmiştir. Bonsai bir saksı veya kapta yetiştirilen bitki ve ağaç olmakla birlikte ayrılık Bonsai'nin doğrudan doğruya doğayı yansıtmasında yatar. Bonsai bir kere kabına oturdu mu, sahibinin bakımı altında yıllar yılı yaşar, yaşlanır. Japonya'da bugün bin yıl öncesinden kalma Bonsai örnekleri olduğunu söylersek bu konuda daha iyi fikir vermiş oluruz. Bu Bonsai örnekleri kuşaklar boyunca bakıcılarının özeni ve doğanın zenginliğiyle günümüze kadar gelmişlerdir ve kim bilir daha kaç kuşak boyu yaşamaya devam edeceklerdir. Bu nedenle Bonsai için ‘Bitmemiş Sanat Eseri’ deyimini kullanabiliriz”.

1.763 kez okundu