Amatör pilot ve lisanslı paraşütçü Hasan Hüseyin Yeni tarafından “Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Park Müdürlüğü Çanakkale Şehitleri Delta Kanat Havacılık Uçuş Okulu” projesi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ilgisini çekti. Yıllardır amatör pilot ve lisanslı paraşütçülük yapan Hasan Hüseyin Yeni (34) Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı yılda 3 milyona yakın kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “Bu ziyaretçiler karadan ve denizden bu bölgeyi gezebilmelerine rağmen havadan bu bölgeyi gezmeleri mümkün olmuyordu. Bende bu konuda hazırladığım bir projemi Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü’ne ilettim. Projem çok büyük ilgi gördü ve Milli Park Müdürümüz Mahmut Ustamazman tarafından 75 bin TL proje maliyetinin genel müdürlük tarafından karşılanması için gerekli yazıyı ilgili yerlere gönderdi. Amacım tarihi yarımadayı karadan ve denizden görenlere havadan da gezdirebilmek ve gelecek neslin bu bölgeleri havadan da görmelerin sağlamak” dedi.
“TARİHİ YARIMADA YARIM SAATTE HAVADAN GEZİLEBİLECEK”
Hasan Hüseyin Yeni, “Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Park Müdürlüğü Çanakkale Şehitleri Delta Kanat Havacılık Uçuş Okulu” projesinin faaliyete geçmesi halinde 16 kişiye iş istihdamı sağlanacağını da belirterek, “Burada microlight yani motorlu çok hafif hava aracı kullanılacak. Bu hava aracında bir pilot ve bölgeyi gezecek bir kişi bulunabilecek. Yarım saat sürecek gezi kapsamında yerli ve yabancı turistler bölgeyi havadan da görme imkanına kavuşmuş olacak. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte bölge turizmi önemli ölçüde kalkınabilecek. Burada görev yapacak pilotlar ise Türk Hava Kurumu’nda 21 günlük eğitimin ardından belgeleri alarak burada görev yapacaklar. Bu tür hafif hava araçları karaya ve denize inebilme özelliğine de sahip oldukları için güvenlik diğer hava araçlarına göre çok fazla oluyor. Yani yüzde 100 güvenli bir hava aracı diyebiliriz” dedi.
“MİLLİ PARK MÜDÜRLÜĞÜ AYDA 50 BİN TL GELİR ELDE EDEBİLECEK”
Hasan Hüseyin Yeni, yarım saat sürecek gezi kapsamında günde 32 kişinin bölgeye gezebileceğini de belirterek, “Buda ayda yaklaşık bin kişi anlamına geliyor. Kişiler bölgeyi yarım saati 100 TL ücret ödeyerek gezebilecek. Milli Park Müdürlüğü de bu projenin hayata geçirilmesinin ardından masraflar düşüldükten sonra ayda yaklaşık 50 bin TL gelir elde edebilecek. Projenin tamamıyla kurulum maliyeti ise hava araçları ile birlikte 110 bin TL’ye ulaşacak. Bu sayede de Kapadokya'da balonla gerekleştirilen havadan bölgenin gezilmesinin bir benzeri Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası üzerinde Microlight yani motorlu çok hafif hava aracı kullanılarak yapılabilecek. Yoğun talep olmamı halinde ise 2 olan hava aracı sayısı daha da arttırılabilecek” dedi.
“PİLOTLARIN EĞİTİM ÜCRETİNİ MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KARŞILAYACAK”
Kilye koyunda konuşlandırılması planlanan Microlight yani motorlu çok hafif hava araçlarında görev yapacak pilotların eğitimlerinin Türk Hava Kurumu’nda yapılacağını da belirten Hasan Hüseyin Yeni, “Bu pilotların eğitim ücretleri ise Milli Park Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacak. Böylece pilotların eğitimleri için gerekli olan önemli miktardaki parayı da Milli Parklar Müdürlüğü finanse etmiş olacak” dedi.
“MALİYE BAKANLIĞI ONAYLADIĞI TAKTİRDE 2 AYDA PROJE HAYATA GEÇECEK”
Proje ile ilgili Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü’nden gerekli olan yetki yazısının genel müdürlüğe gönderildiğini de ifade eden Hasan Hüseyin Yeni, “Milli Park Müdürümüz Mahmut Ustamazman tarafından yazılan yazı genel müdürlüğe gönderildi. Sadece Maliye Bakanlığı’ndan onay bekleniyor. Bu onay 10 gün içinde içinde alınması halinde çalışmalar 2 aya kadar tamamlanacak ve pilotların eğitimine geçilecek. Eğer bu zamanında onaylanmazsa projenin hayata geçmesi 2012 yılına kalacak. Projemize valimiz, kolordu komutanımız ve diğer yetkililer de destek veriyor. Milletvekillerimızden de bu konuda destek bekliyoruz. Eğer bu konudaki onay Maliye Bakanlığı tarafından 10 gün içinde onaylanmazsa çalışmalar 2012 yılına sarkacak. Çanakkale’nin turizmine büyük katkı sağlayacak proje için herkesin yardımcı olmasını istiyorum" dedi.