(ÖZEL HABER) - Rusların Gelibolu ilçesinin ardından tarihi yarımadada ikinci bir anıt daha yapmak istediklerini açıklaması “Ruslar neden Çanakkale’de ikinci bir anıt daha yapmak istiyor?” sorularını akıllara getirdi.
Önceki gün bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’ya giden Başbakan Binali Yıldırım Rus mevkidaşı Medvedev ile yaptığı görüşme sonrası açıklamada bulundu. Rusların Çanakkale’de bir anıt yaptırmak istediklerini belirten Başbakan Binali Yıldırım, “Bu konuda Gelibolu Yarımadası’nda bir anıt yaptırmak istediklerine dair bir talepleri oldu. İkili sözleşmenin Meclis’ten geçmesini bekliyorlar. Önümüzdeki günlerde çıkarılmış olacak” şeklinde konuştu
NEDEN GELİBOLU YARIMADASI’NDA BİR ANIT DAHA YAPMAK İSTİYORLAR?
Başbakan Yıldırım’ın yaptığı bu açıklamada Rusların Gelibolu ilçesinin ardından neden Gelibolu Yarımadası’nda da böyle bir anıt yapmak istedikleri konusu ile ilgili geniş bir bilginin verilmemesi dikkatli bu yöne çekti. Ancak anıt isteğinin altında Bolşevik ihtilaline atıf yapılmasının olduğu sanılıyor. Öyle ki 1915-1916 yıllarında yedi düvele karşı verilen Çanakkale Savunması sırasında Rus Çarlığı düşman devletler arasındaydı. Tarihçilere göre başta İngiltere olmak üzere itilaf devletlerinin Çanakkale Boğazı’nı geçmek istemesinin nedenleri, İstanbul'u ele geçirerek Osmanlı'yı savaş dışı bırakmak ve boğazları aşarak Karadeniz yolu ile Rusya'yı ayakta tutmaktı. İtilaf devletlerinin Çanakkale'yi geçemeyerek Rusya'ya yardım götürememesi kimilerine göre doğrudan, kimilerine göre ise dolaylı olarak 1917 Kasım'ındaki Bolşevik ihtilanin nedenleri arasında gösteriliyor.
TÜRKİYE’NİN İLK RUS ANITI ZATEN 2009 YILINDA GELİBOLU’DA AÇILMIŞTI
Öte yandan Rusların Gelibolu Yarımadası’nda bir Rus anıtı yapmak istemeleri ile ilgili talepleri ilginç bir gerçeği de gözler önüne serdi. 2009 yılında Gelibolu ilçesinde zaten bir Rus anıtı açılmıştı. Türkiye’de ilk ve tek Rus anıtı olma özelliğine de sahip olan Gelibolu ilçesindeki bu anıtın açılışı da törenle gerçekleştirilmişti.
Rusya'da 1921 ve 1922 Yılları Arasında Gerçekleşen Bolşevik İsyanından Kaçarak Çanakkale'nin Gelibolu İlçesine Yerleşen 25 Bin Rus Vatandaşının Hatırasını Yaşatmak İçin yaptırılan anıt, Rusya Federasyonu Kültür ve Kitle İletişim Eski Bakanı Alexandır Sokolov ile birlikte çok sayıda üst düzey yetkilinin de katılımı ile 13 Ekim 2009 tarihinde törenle ziyarete açılmıştı.
ANITIN AÇILIŞI SIRASINDA NELER SÖYLEMİŞLERDİ?
Gelibolu’da 2009 yılında gerçekleşen anıtın açılına zamanın Rusya Federasyonu Kültür ve Kitle İletişim Eski Bakanı Alexandır Sokolov, Rus Milli Şeref Vakfı Onursal Konseyi Başkanı V.İ. Yakunin, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Vali Orhan Kırlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Cenevre ve Batı Avrupa Başpiskoposu Mikail ile çok sayıda konuk katılmıştı.
Rusya'da 1921 ve 1922 yılları arasında gerçekleşen Bolşevik isyanından kaçarak Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine yerleşen 25 bin Rus vatandaşının hatırasını yaşatmak için yaptırılan anıtın açılışında konuşan Rus Milli Şeref Vakfı Onursal Konseyi Başkanı V.İ.Yakunin şunları söylemişti: “"Bu anıt iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinde bir köprü olacaktır" dedi. Vali Orhan Kırlı ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki dostluğa değinerek, "Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler, geçmiş tecrübelerin izlerini taşımakta ve karşılıklı olarak gelişmekte, derinleşmekte ve çeşitlenmektedir. Her ikisi de zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip olan ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin kapsam ve içerik itibarıyla her alanda artarak devam ettiğimi görmekten mutluluk duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti dış politikasında, her zaman özel bir konuma ve stratejik öneme sahip bir komşumuz olarak değerlendiğimiz Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin karşılıklı güven, anlayış ve işbirliği ruhu içinde daha da gelişeceğine inanıyoruz"
“AÇILAN BU ANIT İKİ ÜLKENİN DOSTLUĞU PEKİŞTİRECEK”
Zamının Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl ise yaptığı konuşmada şu ifadelerde yer vermişti: “Anıtın yapıldığı mevki, o dönemlerde Rus mezarlığı olarak kendilerine tahsis edilmiş. 1949 yılına kadar ise burada bir anıt mevcutmuş. Deprem ve çeşitli erozyonlar neticesinde yıkılmış ve tahribata uğramış. 1999 yılında yeniden Belediye Başkanı seçildiğim dönemde Rus Konsolosluğu, bu anıtın tekrar yapılmasını istedi. Biz de o dönemki belediye meclis üyesi arkadaşlarımız ile aldığımız karar ile yaklaşık 9 yıllık bir süreçle bu anıtın yapılması için gerekli çalışmalarda bulunduk. Açılan bu anıt iki ülkenin dostluğu pekiştirecektir. Bu anıtın açılmasının ardından her yıl 17 Mayıs tarihinde burada bu törenleri yapmak istiyoruz"
“TÜRK MİLLETİ HER ZAMAN YARDIMA MUHTAÇ KİŞİLERE ELİNİ AÇMIŞTIR”
Zamanın Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ise yaptığı konuşmada şunları söylemişti:"Türk milleti her zaman yardıma Muhtaç kişilere elini açmıştır. Bu yıllar önce Gelibolu'da burada da yaşanmıştır. Burada açılan anıt aynı zamanda Rusya'da bu yıl kutlanan Türk kültür yılının da bir yansımasıdır"
Yapılan konuşmaların ardından ise anıtın açılışı yapılmış ve anıta çelenklerin konulmasının ardından ise ayin yapılmış ardından da anıt gezilmişti.
NEDEN İKİNCİ ANIT İSTENİYOR?
Öte yandan 2009 yılında Gelibolu’da açılan Rus Anıtı’nın ardından Rusların Gelibolu Yarımadası’nda bir anıt daha yaptırmak istemesi “Ruslar Çanakkale’de neden ikinci anıt yapmak istiyor?” sorusunu ortaya çıkardı. 7 yıl önce törenle Gelibolu ilçesinde Rus Anıtının açılışının yapıldığı Çanakkale’de Rusların özellikle şehitlik bölgesinde bir anıt daha yapmak istemesinin sebebi anlaşılamadı!
(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)