(ÖZEL HABER) - Çanakkale’de yıllar önce Vali Konağı olarak kullanılan ve 2007 yılında da yandıktan sonra 2010 yılında restore edilerek Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne tahsis edilen tarihi binanın aradan geçen 6 yılık kısa süre sonrasında yeniden onarıma başlanması herkesi şaşkına çevirdi.
Çanakkale’de Cevatpaşa Mahallesi İnönü Caddesi üzerinde yer alan tarihi bina yıllarca Vali Konağı olarak kullanılmıştı. Valiliğin kordon boyundaki binaya taşınmasının ardından 1980’li yıllarda Kız Yetiştirme Yurdu, ardından da Çıraklık Eğitim Merkezi olarak hizmet veren bina 2007 yılında meydana gelen yangın ile ağır hasar görmüştü. Bunun üzerine proje hazırlanarak 2010 yılında binanın restorasyonuna başlanmıştı. Restorasyon çalışmalarının ardından da tarihi bina Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne tahsis edilmişti.
Öte yandan restorasyonun ardından yaklaşık 6 yıldan buyana Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü binası olarak kullanılan tarihi binanın yeniden onarılmaya başlanması ise herkesi şaşkına çevirdi. Adeta restorasyonun restorasyonunun yapıldığını belirten vatandaşlar bu duruma bir anlam veremediklerini belirterek, “Yeni restore edilen bir binanın kısa sürede yeniden onarıma alınması ilginç bir durum. Binanın durumuna baktığımızda sanki yeniden yapılıyor izlemini veriyor. Bütün çerçeveler yerinden sökülmüş ve duvarlarının belirli kısımlarında da düzenlemeler yapılıyor. Ayrıca iç kısımdaki ahşaplarda da yenilemelerin yapıldığını görüyoruz. 6 yıl önce bakımı yapılan bina niçin daha iyi restore edilmedi? Milyonlarca lira para boşuna mı verildi? Bina şimdi adeta yeniden restore ediliyor. Bu kadar paraya yazık değil mi” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Öte yandan ikinci kez onarıma alınan binanın bakımının İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yaptırıldığı ve bu çalışmanın da yaklaşık 487 bin TL’ye malolacağı öğrenildi.
ÇANAKKALE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA KURULU BİNASI HAKKINDA BİLGİ
Musa Tombul’un “Çanakkale Kültür Envanteri” isimli kitabında “Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Binası” şu şekilde anlatılıyor: “Çanakkale merkeze bağlı Cevatpaşa Mahallesi İnönü Caddesi üzerindedir. Alafranga kiremitli kırma çatılı ve taş duvarlı bir yapıdır. Bodrumlu iki katı olan yapıya ön kısımda bulunan iki taraflı merdivenle girilir. Her iki katta da ortada bulunan geniş koridorun köşelerinde 4 oda bulunur. İkinci kata ahşap merdivenle çıkılır. Dört cephesinde balkonları bulunan yapının yüksek dikdörtgen pencereleri bulunmaktadır. Pencerelerin etrafı silmeli, alt kısımlarında dikdörtgen aynalıklar yer almaktadır. Cephede kullanılan plasterler ve köşelerdeki kesme taşlar ile birlikte pencereler üzerine yapılan silme ve aynalar cepheyi hareketlendirmektedir. Kullanılan mimari özellikler Geç Osmanlı Dönemi mimari özelliklerini yansıtmaktadır.”
(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)