Çanakkale’de Radar Tepesine yapılması planlanan "Karasal-Sayısal Yayın Kulesi" (Çanak-Kule) projesi inşaatına 5 yıldan buyana başlanamaması tepkiye sebep oluyor.
Edinilen bilgiye göre Çanakkale’de zamanın Valisi Abdülkadir Atalık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz ile birlikte 15 Ağustos 2010 tarihinde Çanakkale’de Ticaret Borsası toplantı salonunda imzaladıkları protokolle il merkezinde Radar tepesine “Çanakkale Karasal-Sayısal Yayın Kulesi”nin (Çanak-Kule) yapılması kararı alınmıştı.
Protokolün ardından Çanakkale İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından açılan “Uluslararası Ön Seçimli Mimari Proje Yarışması”nda buraya yapılacak kulenin nasıl olacağı belirlenmiş ve bu konudaki yarışma sonuçları 15/Mart/2014 Cumartesi günkü 28942 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Yapılan değerlendirmeler sonunda Powerhouse Company & IND [Inter.National.Design]’e ait proje birinci seçilerek bu projenin yapılmasına karar verilmişti. Yetkililer Çanakkale Karasal-Sayısal Yayın Kulesi Uluslararası Ön Seçimli Mimari Yarışması’na dosya gönderen 144 yarışmacı ekipten 130′unun değerlendirmeye alındığını ve bu 130 katılımcı arasından 8 ekibi belirledikten sonra bunlar arasında birinciyi belirlemek için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, yapılan değerlendirmeler sonunda Powerhouse Company & IND [Inter.National.Design]’e ait projenin Radar tepesi olarak bilinen 311 rakımlı tepeye yapılmasının kararlaştırıldığını açıklamışlardı.
YARIŞMA ÇANAKKALE VALİLİĞİNCE YAPILMIŞTI
Çanakkale Valiliği tarafından gerçekleştirilen yarışma sonunda karar verilen projeye göre Radar tepesine yapılacak “Çanakkale Karasal-Sayısal Yayın Kulesi” şehrin adeta bir simgesi olacaktı. 311 rakımlı tepeye yapılacak olan kule ile ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer kule yüksekliğinin zemin kotundan antenin en üst noktasına kadar 100 metre olacağını belirtmişlerdi. Buna göre kule yüksekliği teknik gereklilikler doğrultusunda ve sivil havacılık sınırları dikkate alınarak belirlenmişti. Bu projede kapalı ve açık alanlara sahip seyir terasları ve kamuya açık alanlar bulunacak ve kule güzel bir görünümde olması için gece ve özel günlerde aydınlatılacaktı. Otopark alanı içermeyecek kulede enerjinin geri dönüşümlü olarak kullanılması da planlanacaktı. Kulenin bulunduğu yerde ayrıca mimari mekanların en üst kotunda Orman Bölge Müdürlüğü’nce kullanılacak 360 derece etrafı görebilecek ve içinde bir ailenin yaşayabileceği özelliklere de sahip olacaktı. Proje bedelinin 3.670.000 TL olduğu bu kule için ise şuana kadar 449.600 TL harcanmıştı.
KULE TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAKTI
100 metre yükseklikteki kulede kapalı seyir terasının yanı sıra asansör dışında analog ve dijital yayınların şehre verileceği bir sistem, radyo TV ve GSM antenleri, valilik, belediye ve diğer sosyal toplum kuruluşlarına ait telsiz antenleri yer alacaktı. Ayrıca bu kule orman gözetleme sistemi olarak kullanılacağı gibi, meteorolojik durum ışıklandırılması da yapılarak havanın ertesi gün nasıl olacağı buradaki renklerle öğrenilebilecekti.
Resmi açılışının Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 2015 yılında yapılması planlanan kulenin projesinin belirlenmesine rağmen halen bölgede bir çalışma yapılmaması bu projenin rafa kaldırıldığı iddialarını kuvvetlendiriyor. 5 yıl önce yapılması planlanan, ihalesinin ardından da 1,5 yılı aşkın süredir yapımına başlanması için gün sayılan Türkiye’de bir ilk olacağı açıklanan “Çanakkale Karasal-Sayısal Yayın Kulesi” (Çanak-Kule) projesinin yapılması halinde şehirde görüntü kirliğine sebep olan çanak antenlerin tamamının kalkması planlanıyor.
(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)