Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Parion Antik Kenti’nde yapılan kazılarda 1900 yıllık Mezar Taşı (Steli) bulundu.
2005 yılında kurtarma kazısıyla başlayan ve 2015 yılından itibaren de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlığında devam eden çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle, Türk Tarih Kurumu ve İçdaş A.Ş. resmi sponsorluğunda devam ediyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlığında yürütülen kazıların 2021 yılı çalışmalarında ilginç bir buluntuya rastlandı. Roma dönemine ait olduğu belirlenen ve 1900 yıllık olduğu tahmin edilen Mezar Steli (Taşı) güney nekropol alanında bulundu. Yapılan çalışmada bulunan Mezar Stelinin olduğu alan bilimsel adıyla “Anıt Mezar 6” olarak adlandırıldı. 1 metre boyutunda olan Mezar Stelinde sol tarafta bir bayan figürü, sağ tarafta ise erkek figürünün bulunduğu gözlenirken; bayan figürünün arkasında onun hizmetçisi, erkek figürünün arkasında ise onun hizmetçileri yer alıyor. Mezar Stelinde erkek kişinin üst tarafında özel eşyaları, kitapları sandığı, kadının üst tarafında kalathos yer alıyor. Erkek figürünün ön tarafından üzüm ve meyvelerin yer aldığı bir sehpa da bulunuyor. Altta ise iki satırlık yazıda, “Lucius azatlısı Lucius Furnius Lesbonax bu steli kendisi ve azatlısı eşi Lucius Furnia Sympnerusa adına hayattayken adadı” şeklinde bir ifade yer alıyor. Buradan mezar sahibinin ikisinin de başlangıçta köle oldukları, daha sonra ise Roma döneminde bunlara özgürlüklerinin verildiği anlaşılıyor. Köle oldukları zamanki isimleri birinin Lesbonax, diğerinin ise Sympnerusa olduğunun yer aldığı stelde Roma vatandaşlığı kazandıktan sonra aldıkları isim ise birinin Lucius Furnius, diğerinin ki de Lucius Furnia olduğu; bunların isimlerinden dolayı kökeninin de bugünkü Midilli Adası’ndan bulunulan yere geldikleri anlaşılıyor.
Parion Antik Kenti’nde bulunan bu 1900 yıllık Mezar Taşı (Steli) gerekli çalışmaların ardından sergilenmek üzere Troya Müzesi’ne gönderilecek.
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)