Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Korona Virüs salgını sebebiyle turizmde önemli değişiklikler olduğunu belirterek, “Pandemi döneminde tüm dünya destinasyonları iç turizm işlerine odaklandı” dedi.
Korona Virüs salgınının iç ve dış turizmi önemli ölçüde etkilediğini belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Covid-19 tüm dünyada Turizm sektöründe yıllardır, bekli de yüz yılı aşkın bir süredir yaşanmamış büyük bir travmaya sebep oldu. Her geçen yıl artan turizm verileri 2020 yılında yaşanan Covid-19 salgını ile beraber yüzde 80’e varan bir oranda daralmaya sebep oldu. Bu olağanüstü olay sadece ülkemizde değil, dünyadaki turizm ile ilişkili tüm alanlarda, tüm ülkelerde yoğun bir şekilde etkilendi. Bizler ÇATOD olarak, bu sürecin en başlangıcında gerek kendi üyelerimizle, gerekse kendi paydaşlarımızla anket çalışmaları yaptık. Hem sektörden hem de paydaşlarımızdan online toplantılar gerçekleştirdik. Bu kapsamda Kasım ayı itibari ile elimizde üç aylık bir deneyim oluştu. 1 Haziran’da tüm dünyada gevşemeler oldu. Biz de Ekim ayına kadar bu deneyimi yaşadık. Temmuz- Ağustos aylarında bölgemiz özellikle Türkiye’nin diğer turizm destinasyonlarına göre olumlu ve hızlı yükselen destinasyonlardan bir tanesiydi. Geleceğe baktığımızda, evet Dünya turizmi yaklaşık olarak 60 sektörü besleyen, bununla beraber sadece gezi, seyahat değil, iletişim, sosyalleşme başta olmak üzere bir çok anlamda müthiş ağı oluşturan bir sektörden bahsediyoruz. Dünya turizmi bu çerçevede daha hızlı bir geri dönüşüm yapacaktır. Ama artık eski usul turizmi yaşamayacağız. Artık insanların daha kendini farklılaştırdığı, beklentilerini değiştirdiği bir turizmi hep birlikte göreceğiz” dedi.
“DÜNYADAKİ ULUSLARARASI SEYAHATLER ÇOK DÜŞTÜKTEN SONRA ŞİRKETLERİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ EN AZINDAN BU KRİZ DÖNEMİNDE İÇ PAZAR OLARAK GÖRÜLDÜ”
Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer konuşmasında Çanakkale’nin turizm açısından önemli bir yere sahip olduğunu da belirterek, “Çanakkale ve yöresi bu konuda, bu güne kadar yapılan yatırımların da bu paralelde yapılması bir avantajdı. Bu anlamda bölgemizde bu çerçevedeki tesislerin, yatırımların artacağını düşünüyorum. Bu kapsamda insanlar artık o büyük yapılardan ziyade, daha küçük ve o yöre ile özdeşleşmiş yapılara daha çok ilgi gösterecek. İnanıyoruz ki, Çanakkale yaklaşık 671 kilometrelik sahil bandıyla, Kazdağlarıyla, sahip olduğu olağanüstü tarihi değerleri ile önemli büyüme potansiyeline sahip. Önemli olan konu şu: Bundan sonraki süreçte artık bizim nicelik üzerinde değil, nitelik üzerine kurgulamamız gereken bir dönem. Yani Covid-19 süreci insanların nicelik odaklı büyümelerinin önündeki en büyük silkinme. Bu dönemden sonra halen daha nicelik üzerine yapılan kurgular olursa başarısızlığa ulaşma ihtimali çok yüksek. Dolayısı ile Çanakkale sahip olduğu nicelikli ürünleri ile kişiye ve yöreye özel yatırımları ile ilerleyen bir dönemde çok daha önemli bir noktada olacağına inanıyorum. Bu kapsamda tanıtımlar Çanakkale’nin yerel ve diğer alanlarda tanınması için yapılan önemli faaliyetler. Bu süreçte tüm dünya destinasyonları iç turizm işlerine odaklandı. Dünyadaki uluslararası seyahatler çok düştükten sonra şirketlerin birinci önceliği en azından bu kriz döneminde iç pazar olarak görüldü ki, 2021’in de büyük ihtimalle iç pazarın liderliğinde devam etmesi gerektiği hususunda da bir fikir birliği var. Çünkü ülkeler arası seyahatin çok hızlı geri dönüş, yani 2019 verilerine dönüşmesi, 2021’de gerçekleşmesi çok muhtemel değil. Yüzde 80 düştükten sonra illaki pozitif bir hareket olacaktır . Ancak 2019 verilerine ulaşmamız 2021 ve sonraki süreçte gerçekleşecektir. Çanakkale bu kapsamda iç turizm konusunda oldukça şanslı” dedi.
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)