Çanakkale’de özel öğrenci yurt ve pansiyon işletmecileri dernek çatısı altında toplandı. 3 ay önce 7 pansiyon sahibinin biraraya gelerek oluşturdukları “Çanakkale Özel Öğrenci Yurt ve Pansiyon İşletmecileri derneği”nin önemine değinen Dernek Başkanı Refik Ercan bu sayede özel öğrenci yurt ve pansiyon işletmelecilerinin haklarını arayabileceklerini belirterek, “3 ay önce 7 yurt ve pansiyon işletmecisinin biraraya gelerek oluşturduğu bu dernekte şuanki üye sayımız 25’i buldu.Amacımız özel öğrenci yurt ve pansiyon işletmecilerinin sorunlarını çözmek onların haklarını sonuna kadar savunmak” dedi.Başkan Refik Ercan, son çıkan “Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği”nin birçok pansiyon sahibini zor durumda bıraktığını da belirterek, “Yeni yönetmeliğe göre öğrencilerin pansiyonda barınamayacağı belirtiliyor ve pansiyonların Milli Eğitim Bakanlığına bağlanarak yurt haline getirilmesi isteniyor. Bizler buna karşı değiliz. Ancak bunun belli bir zamana yayılması gerekir. Bir arabayı durdururken bile frene bastığınızda belli bir süre sonra durur. Bizlerde bu konuda yetkililerden pansiyon işletmecilerine belli bir süre vermelerini istiyoruz” dedi.
Başkan Refik Ercan, bu yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine (ÇOMÜ) geçtiğimiz yıla göre 2 bin 350 daha fazla öğrenci geleceğini de belirterek, “Yeni yönetmelik gereği pansiyonlarda öğrencilerin barındırılamayacağı söyleniyor. Şuanki pansiyonlarda yüzlerce öğrenci kalıyor. Bu yönetmelik uyulanacak olursa yüzlerce öğrenci sokaklarda kalacak. Yetkililer bu kadar öğrenciyi nerelerde barındırabilir bilemiyoruz? Bizler kanunlardan yanayız. Her zaman da kanunlardan yana olacağız. Ancak bu konuda bizlere biraz zaman verilmesi gerekir. Ayrıca yeni yönetmeliğe göre öğrenci yurtlarında kaloriferci ve aşçıların enaz ortaokul mezunu olma zorunlululğu getirilmiş durumda. Çanakkale’de ortaokul mezunu aşçı ve kaloriferciyi nereden bulabileceğiz? Defalarca ilgili yerlere başvurduk. Ancak birtürlü bunu bulamadık. Bulduklarımız da “Kaloriferi yakarım ama, kesinlikle külünü boşaltmam” deyip çekip gidiyor. Bu uygulama da gerçekten ilginç” dedi.
“KAÇAK ÇALIŞAN PANSİYONLAR DENETLENSİN”
Öte yandan pansiyon ve yurt sahipleri ise yaptıkları konuşmalarda il merkezinde çok sayıda evin adeta pansiyon gibi kullanıldığını belirterek, “Bazı kişiler evlerinin 2-3 katını öğrencilere kiraya verip adeta buraları pansiyon gibi kullanıylorlar. Yetkililer bunları neden denetmemiyorlar? Şimdi kanunen vergisini ödeyip bizim gibi pansiyonlarla uğraşıyorlar. Bizler kaçak olarak pansiyon gibi çalışan bu yerlerin denetlenmesini ve bunlar hakkında yasal işlem yapılmasını istiyoruz.Madem ki bizleri Milli Eğitime bağlamak isitiyorlar, o zaman Milli Eğitim ve diğer yetkililerde bu tür yerleri gözden geçirip denetlesinler. O yerlerde de çok sayıda öğrenci barınıyor” dediler.
“YAPI DENETİM RAPORU OLMAYANA İZİN YOK”
Yeni çıkan yönetmeliğe göre Milli Eğitime bağlanacak olan pansiyonların mutlaka yapı denetim ruhsatı alma zorunlululğu getirilmesine bir anlam veremediklerni de belirten pansiyon sahipleri,”Bu zamana kadar öğrencilerimiz burada kalırken böyle bir şey istenmezken şimdi neden böyle bir şey isteniyor anlamış değiliz. Bu zamana kadar yurt statüsünde çalışan yerlerden bu istenmezken, yurt haline gelecek olan pansiyonlardan bu isteniyor. Bunun maliyeti enaz 3-4 milyar lira. Zaten zor durumda olan pansiyon sahiplerinin bu parayı ödemeleri mümkün değil.Bu duruma da bir çare bulunmalı” dediler. Yapılan konuşmaların ardından ise kongrede seçimlere gidildi. Divan Başkanlığını Mustafa Berçin’in yaptığı seçimde “Çanakkale Özel Öğrenci Yurt ve Pansiyon İşletmecileri Derneği”nin yeni yönetim ve denetim kurulu şu isimlernden oluştu:
YÖNETİM KURULU ASİL ÜYELER:
1-Refik Ercan
2-Mahir Şen
3-Ekrem Tüze
4-Hikmet Sezen
5-İsmail Kolçak
YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELER:
1-Erdinç Temizel
2-Kadir Arıyel
3-Cahit Akgül
4-Yahya Remzi Arslan
5-Sebahattin Ezilmeztürk
DENETİM KURULU ASİL ÜYELER:
1-Mehmet Ali Canbulat
2-Selim Yazan
3-Ersin Kurnaz
DENETİM KURULU YEDEK ÜYELER:
1-Mustafa Günal
2-Gökhan Gürel
3-Faruk Kürşat