Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından geçtiğimiz yıl içinde düzenlenen ve ödül töreninin de 17 Mart 2015 tarihinde yapılacağı belirtilen “Çanakkale 2015 Mektup, Şiir, Hikaye ve Senaryo Yarışması”nın ödül töreni 1 yıl sonra Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından 2015 yılı başında düzenlenen “Çanakkale 2015 Mektup, Şiir, Hikaye ve Senaryo Yarışması”nın sonuçları 1 yıl önce Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl törenleri öncesi açıklanmış ve ödül töreninin de 17 Mart 2015 tarihinde yapılacağı belirtilmişti. Ancak üniversiteden yapılan ayrı bir açıklamada ödül törenin ileriki bir tarihe ertelendiği ifade edilmişti. Aradan geçen uzun süreye rağmen ödül töreninin yapılmaması yarışmaya katılan ve ödül kazanan kişileri de rahatsız etmiş ve bu konuda eleştirilerini dile getirmişlerdi. Sonunda üniversite yönetimi 1 yıl sonra bu ödül töreni yaparak yarışmada dereceye ödüllerini verdi.
Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan tören, ÇOMÜ Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencileri Onur Gezer ve Altan Sadık Uyar’ın müzik dinletisiyle başladı.
Etkinliğe, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Mirza Tokpunar’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer törende yaptığı açılış konuşmasında üniversite olarak bugüne dek çok sayıda konferans, toplantı, bilimsel etkinlik düzenlediklerine vurgu yaptı ve şunları aktardı: “Bugün çok önemli bir etkinlik için bir aradayız. 100 yıl önce gerçekleşen bir savaş ve ardından gelen zaferi 100 yıl sonra hala anıyoruz." diyerek Çanakkale Savaşlarının anma şekillerine de değinen Prof. Dr. Yücel Acer; “Çanakkale Savaşları bizim için en büyük tarihi değerlerden biridir ve bu savaşı anma şeklimiz sadece bir görev ifa etmek şeklinde olmamalıdır. Çanakkale Zaferinin manasını atlamadan, unutmadan, coşkuyla anıyor olmak lazım. Bizler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak yanı başımızda gerçekleşen bu zaferi çok önemsiyoruz. Sıradan bir zafer gibi anmak ya da kutlamak gibi bir lüksümüz olmadığı gibi bu zaferi gelecek nesillere aktarması gereken bir bilim kurumuyuz. 100. Yılın onuruna düzenlenmiş bu yarışmanın her bir kategorisi Çanakkale Zaferi’nin ruhunu ortaya koyması açısından çok önemlidir. Üniversitemiz sıradan kutlamalar yerine, bu büyük manayı ortaya koyan, gelecek nesillere aktarmaya yarayan, sıradanlıktan uzak bu anma etkinliklerimiz devam edecektir. Ödül alanları ve bu etkinlikte emeği geçen başta jüri üyeleri olmak üzere herkesi kutluyorum” dedi.
Ardından söz alan Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ise; “Bundan tam 100 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Savaşları’nda sağlanan azim, kararlılık, fedakârlık ve özveri olmamış olsaydı bugün biz burada toplanabilmemiz mümkün olmayacaktı. Bugün, yarışma sebebiyle bir araya geldik ve bir anma gerçekleştiriyoruz. Tarihçiler, yaşananları belgeleriyle yazarken gerçekleri yazarlar. Edebiyat, sanat, şiir ve kompozisyon gibi eserleri ortaya koyanlar ise tarihsel olayların milletin vicdanındaki ve ruhundaki kanaatleri yansıtırlar. Bu sebeple, yapılan yarışmada ödül alanlar, toplumun vicdanında o gün yapılan mücadelenin durumunu ortaya koydular. Yarışmaya katılan ve duygularını eserlerine yansıtan tüm yarışmacılara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu yarışmanın devamlı olmasını diliyorum çünkü, tarihi gelecek nesillere aktarmak, yaşatmak ve hatırlatmak gerekiyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sırasıyla senaryo, hikaye, mektup ve şiir kategorilerinde 1., 2. ve 3.’lere ödülleri verildi.
SENARYO YARIŞMASINDA ÖDÜL ALANLAR:
1. “Mendilim Kekik Kokuyor ”isimli eseriyle Abdulkadir Bozkurt/Seyit Tutkuncan Bozkurt (Birincilik Ödülü:10.000.TL.)
2. “Vefa” isimli eseriyle Servet Aydemir (ikincilik Ödülü: 6.000.TL.)
3. “Kazdağı’nın Gazileri” isimli eseriyle Seyfi Şirin (Üçüncülük Ödülü: 4.000.TL.)
HİKAYE YARIŞMASINDA ÖDÜL ALANLAR:
1. “Çanakkale’de Mermi Olmak” isimli eseriyle Ümit Çalışıcı (Birincilik Ödülü:4.500.TL.)
2. “Dedemin Vasiyeti ” isimli eseriyle Muhammet Bahadır Şahin (İkincilik Ödülü:3.000.TL.)
3. “Bana Kardeşliği Fısılda”” isimli eseriyle Gamze Dönmez (Üçüncülük Ödülü:2.000.TL.)
MEKTUP YARIŞMASINDA ÖDÜL ALANLAR:
1. Emine Sargın Kaya (Birincilik Ödülü:4.500.TL.)
2. Aysel Kaymaz (İkincilik Ödülü:3.000.TL.)
3. Nuray Alper
ŞİİR YARIŞMASINDA ÖDÜL ALANLAR:
1. “Çanakkale’ye Dörtleme” isimli eseriyle Sayın Canan Elif İdiz- Birincilik Ödülü: 3.000.TL.
2. “Gül Resmi Çizer Toprağa Al Kanlarımız” isimli eseriyle Sayın Tacettin Şimşek (İkincilik Ödülü: 2.000.TL
3. “Çanakkale Ruhuyla Yeniden Dirilmek” isimli eseriyle Sayın Mehmet Yaşar Genç (Üçüncülük Ödülü:1.500.TL)