YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kumkale Şehitliği’nin İhyası İçin Çalışmalara Başlandı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Murat Karataş başkanlığında kurulan araştırma ekibinin çalışmaları neticesinde tespit edilen Kumkale Şehitliği’nin ihyası için çalışmalar başladı.

12 Şubat 2021 tarihinde eklendi

25-28 Nisan 1915 tarihlerinde gerçekleşen Kumkale Muharebesi’nde Türk birliklerinin zayiatı, 17 subay, 450 asker şehit; 23 subay, 740 asker yaralı; 5 subay, 500 asker kayıp; toplam: 45 subay, 1690 asker olmak üzere 1.735 olarak bilinmekteydi. Fakat bölgede defin işlemlerini yapan 39’uncu Alay 3’üncü Tabur Komutanı Ahmet Şevki’nin ifadelerine göre şehit sayısının daha fazla olduğu tespit edildi. Şevki Bey’in mekânsal tarifle belirttiğine göre ilk etapta 619 şehidin, devam eden günlerde ise kısım kısım bazen 5-6 bazen 30-40 kadar şehidin defnedildiği anlaşıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kuruluşunda paydaş olduğu Çanakkale Savaşları Enstitüsü organizasyonu ile Doç. Dr. Murat Karataş başkanlığında hazırlanan tarihsel veri raporu ve ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Çağlar Yalçıner tarafından hazırlanan teknik rapor neticesinde de İl Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından şehitliğin tescili gerçekleştirildi.

Bu kapsamda Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, beraberindeki heyet ile birlikte şehitlik alanında incelemelerde bulunarak şehitliğin ve anıtın en kısa süre içerisinde yapılmasına dair sürecin başladığını duyurdu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Murat Karataş şunları söyledi: “Askerî tarih çalışmaları kapsamında, özellikle muharebelerin insanî unsuruna dair yapılan araştırmalar oldukça önemlidir. Şehitlikler ise şehitlerimizin bizlere bıraktığı en önemli mirastır. Kumkale Şehitliği’nin tespiti sürecinde uygulanan bilimsel yöntemler, askerî tarih çalışmaları için örnek teşkil etmektedir. Nitekim bu süreç, 1915 yılına ait askerî arşiv belgelerinin kullanımı, arazi yüzey çalışması ve jeoradar uygulaması ile kesinleşmiştir. Bu bakımdan da örnek bir bilimsel araştırma modelidir. 1915 yılında Kumkale Muharebesi’nde şehit olan askerlerimiz, yüzyılı aşkın süredir Çanakkale Şehitler Abidesi’nin gölgesinde, Anadolu topraklarında yatıyordu. Şimdi şehitlik alanının tespitiyle burada yapılacak bir şehitlik ve anıt, onların ruhlarını sonsuza kadar dinlendirecek ve bizler de onlara olan minnet borcumuzu bir nebze olsun ödemiş olacağız. Boğaz’ın girişinde ve her iki yakasında yükselmiş olacak bu iki anıt, “Çanakkale Geçilmez” sözünü bizlere daha güçlü hatırlatacaktır.”

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

11.268 kez okundu