YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kispetin Yaşayan Son Ustası: “İrfan Şahin”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) somut olmayan kültür miras çalışmaları kapsamında 2010 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen Bigalı usta İrfan Şahin, 61 senelik deneyimiyle ata sporu olan yağlı güreş dalının ölmemesi için mesleğini icra ediyor.

16 Ekim 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Biga’da 61 yıldır kispet ustalığı yapan, ünlü güreşçilerin kispetlerini diken, Türkiye’nin ilk kispet ustası İrfan Şahin’i atölyesinde ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bigalı Kispet Ustası İrfan Şahin; “Dünyada geliri en az olan meslek belki kispet ustalığıdır. Fakat bu bereketli bir sanattır. Kispetin maliyetleri de az para değil. Ama pehlivanlarla birlikte olduğun zaman bu işten vazgeçemiyorsunuz. Sabah namazında girerim dükkanıma, akşam saatlerine kadar çalışırım. UNESCO beni yaşayan insan hazinesi olarak seçti. Böyle bir sanat sayesinde beni pek çok tanıyan oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan iken kispet yaptım” dedi.

Gittiği her yerde Biga’yı temsil eden İrfan Şahin sözlerine şöyle devam etti: “1967 senesinde Türkiye’de iki tane kispet ustası vardı. 1966-67 senelerinde ikisi de üç ay arayla vefat etti. Türkiye’de tek ben kaldım. Bu meslek bana Allah’ın bir lütfu. Biz somut olmayan kültür mirasına giren 20 kişiydik. 5 tanesi vefat etti. Çünkü insanlar 90 yaşına kadar bu mesleği icra ediyorlar. İnsanlar bana kıymet veriyorlar. Her şey para değildir. Her gün dükkanıma geliyorum ufak bir kispet yapıyorum burada. Artık güreş sezonu kapandı, kispetlerin onarım işlemleri oluyor, benden başka kimse yapamaz usul ve kaidesine göre tamir ediyorum. Bir hayır dualarını alıyorum. Ata sporu olan yağlı güreş dalının ölmesini istemiyorum.”

Gerçekleşen sohbetin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Biga’nın gerçek yaşayan efsanelerinden biri olan İrfan Şahin’in anı defterini imzalayarak, mutluluk ve uzun ömürler diledi.

Ziyaret karşılıklı hediye takdiminin ardından son buldu.

(Yazı Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.587 kez okundu