YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kadınlara Kızdı Erkek Berberi Oldu

12 Mayıs 2014 tarihinde eklendi

Erkeklerin kadın kuaförü olması pek dikkat çekmez fakat, bir kadının erkek berberi olması oldukça dikkat çeker. Çanakkale’de de 1985 yılında erkek berberliği mesleği ile tanışan Nevin Aslan bir kadının da erkek berberi olabileceğini herkese ispatlamış durumda. Mesleğe ilk başladığında bir kadının erkek berberi olamayacağı konusundaki bütün sözlere rağmen azimli adımlarla yoluna devam eden Nevin Aslan bu işi başarı ile sürdürüyor. Kadınların da erkek berberi olabileceğini belirten Nevin Aslan, “Her şeyden önce kadınlar olarak kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız lazım. Bu sebeple de çalışarak kendi ekonomik özgürlüğümüzü elde etmemiz şart.. Bunun içinde çalışmamız gerekiyor. Kadınların çalışabileceği mesleklerden birisi de benim yaptığım bu meslek. Kendine güvenen her bayan bence bu mesleği denemeli. Çok zor bir meslek değil erkek berberliği. Gerçekten bu mesleği öğrenmek isteyen kişi istediği zaman bu işi yapabilir. Yeter ki içinde o istek ve arzu olabilsin” diyor. Bu hafta sizlere Çanakkale’de yaşamını sürdüren erkek berberi Nevin Aslan’ı tanıtmak istedik….

ÖZEL RÖPORTAJ: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE
E-Mail: info@canakkaletravel.com


* Sizi tanıyabilir miyiz?
- İsmim Nevin Aslan. Çanakkale’de doğup büyüdüm. 45 yaşındayım.
* Erkek berberliği genelde erkeklerin yaptığı bir meslek olarak bilinir. Fakat siz çok nadir rastlanan bir tercih yaparak erkek berberi oldunuz. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
- Erkek berberi olma fikri 1985 yılında ortaya çıktı. O yıllarda Anafartalar Otel’de erkek berberliği yapan Mustafa Taş’ın beni bir yerden duyup bana teklif yapması ile bu işe başladım. Bana erkek berberliği yapıp yapmayacağımı sormasının ardından ilk başlarda biraz korktum. Çünkü o yıllarda bayan bir erkek berberi Türkiye’de yok gibiydi. Çalışıp çabaladım ve onun yanında bu mesleği öğrendim. O yıllarda Türkiye’de 2. bayan erkek berberiydim. 1988 yılına kadar da onun yanında bu işe devam ettim
“KÜÇÜKLÜĞÜMDE HEP HAKİM OLMAYI İSTEMİŞTİM”
* Neden bayan kuaförlüğünü değil de, erkek berberliğini tercih ettiniz?
- Bu gerçekten çok güzel bir soru. Bayanların kaprislerinin çekemediğim için erkek berberi olma kararı aldım. Erkekler bence daha kaprissizler. En azından ne istediklerini biliyorlar. Onların belirli bir stilleri var. Çoğu erkek de o stilin dışına çıkmaz. Yani birçok erkek müşterimiz kendi saçını berbere teslim ettiği zaman gözü arkada kalmaz. Fakat bayanlarda bu böyle olmuyor. Bayanlar yeniliğe çok açıklar. Her modayı takip ederler, yakışıp yakışmadığını hiç düşünmezler. Bu sebeple de kadınların kaprislerini çekemediğim için erkek berberi olma fikri bende daha ağır bastı ve bu mesleği seçtim.
* Küçüklüğünüzde size “büyüyünce ne olacaksın?” diye sorduklarında hangi mesleği yapacağınızı söylüyordunuz?
- Küçüklüğümde  hep hakim olmak isterdim. Bu konuda bana soru olduklarında hep “büyüyünce hakim olacağım” derdim. Fakat ailevi sebeplerden dolayı okuyamadığım için maalesef hakim olamadım.
* Kaç yıldan buyana erkek berberliği yapıyorsunuz?
- 1985’te bu işe başladım. 1988 yılına kadar aralıksız işi yaptım. Bu 3 yıllık meslek hayıtım boyunca çok mücadele ettim. Bir kadın olarak erkek berberi olmanın zorluklarını çok çektim. İnsanların bakış açısını değiştirmek için çok uğraştım. Bir kadının erkek berberi olamayacağı fikri çok yaygındı. Bu fikir değişmeyince bende o yıllarda gençliğimin de verdiği cehaletle pes ettim ve bu mesleği 3 yıllık çabama rağmen 1988 yılında bırakmak zorunda kaldım. Bu işe 25 yıl sonra yeniden dönüşüm ise Çanakkale’de iş alanlarının fazla olmamasından kaynaklandı. Eşimden ayrılmanın ardından okutmak zorunda olduğum  bir oğlum olduğu için ekonomik açıdan gelir elde edebilmek amacıyla 25 yıl sonra yeniden bu mesleğime geri dönme kararı aldım. Amacım kendi ayaklarımın üzerinde kalabilmek. Bunun içinde bildiğim meslek olan erkek berberliğini yeniden yapmaya karar verdim. Yaklaşık 1 aydan bu yana da bana bu mesleği öğreten eski ustam Mustafa Taş’ın yanında erkek berberi olarak çalışıyorum. 25 yıl aradan sonra tekrar bu işe başlamak beni mutlu ediyor.
“İLK SAKAL TIRAŞIMI 45 DAKİKADA YAPTIM”
* Ailenizde de kuaförlük veya berberlik mesleği ile uğraşan var mı?
- Ablam da bayan kuaförüydü. Fakat o mesleği yapmıyor. Bunun dışında ailemizde bu meslek ile uğraşan yok.
* Erkek berberliği mesleğine başlamanız sırasında yaşadıklarınızı bizimle paylaşır mısınız? Yani bu konuda bir çıraklık, kalfalık dönemi olmuştur. Nerede ve nasıl yetiştiniz?
-  1985 yılında Otel Anafartalar’da erkek berberliği yapan Mustafa Taş’ın yanında bu işe çırak olarak başladım. Daha yeni işe başlamama rağmen ustam bana 3. gün sakat tıraşı yaptırdı. Düşünsenize daha mesleğe yeni başlamışsınız ve elinizde jiletle bir kişiyi tıraş yapıyorsunuz. Bu ilk tıraşım 45 dakika sürdü. Çünkü tıraş yaptığım kişinin suratını kesmek istemiyordum. Zor da olsa ilk tıraşımı başarı ile yapmayı başardım. Sakal tıraşının ardından bir hafta sonra da ilk saç tıraşını yaptım. Birde müşterilerimiz ilk kez bir kadın erkek berberine tıraş oldukları için tedirginde oluyorlardı. Onlar tedirgin olduklarında ben daha fazla tedirgin oluyordum. Zorda olsa o günleri atlattım ve alıştım. 1,5 yıl sonra da Mustafa abi “Tamam artık sen hazırsın” dedi ve bana kalfalık diplomamı alabileceğimi söyledi. Sınavlar sonunda da o yıllarda kalfalık diplomamı aldım.
* Bir kadının erkek berberi olması nasıl bir duygu?
- Bence bir kadının erkek berberi olması çok güzel bir olay. Çünkü bu yaptığım işi kadınların her işi yapabileceğinin bir ispatıdır. Eğer siz mesleğinizi meslek olarak görüyorsanız ve cinsiyet ayrımını ortadan kaldırıyorsanız bu iş bayanların yapabileceği en güzel mesleklerden birisi.
“DİNİ AÇIDAN MAHREM GÖRÜP KADINA TIRAŞ OLMAK İSTEMEYEN MÜŞTERİLERİMİZ OLABİLİYOR”
* Mesleğe ilk başladığınızda en çok nerede zorlandınız?
- Mesleğe ilk başladığımda en çok insanların bakış açılarında zorlandım. Mesleğe alışmak beni o kadar zorlamadı da, insanların bir kadının erkek berberi olmasını kabullenememesi beni zorladı.
* Bu meslekte özellikle sakal tıraşı çok önemli. İlk yetişenlerinde bir balon üzerinde jiletle tıraş yapması istenir. Jiletle balonun üzerinde tıraş yaparken balon patlarsa bu işte başarılı olamadığı anlamına gelir. Sizde balon üzerinde tıraş yaptınız mı?
- Ustam bana öyle bir şey yaptırmadı. Bir balon üzerinde hiç sakal tıraşı yapmadım. Hep canlı müşteriler üzerinde bu işi öğrendim. Bu konuda da müşterilerimiz her ne kadar korksalar da benim bunu başarabileceğime inandıklarından gönüllü olarak tıraş oldular.
* Yıllardır bu işi yapıyorsunuz? Tıraş olmak için gelen erkekler karşılarında bir kadını gördüklerinde şaşırıyorlar mı?
- Tıraş olmak için erkek berberine gelen müşterilerimiz bir kadının erkek berberi olduğunu görünce  tabii ki ilk başka şaşırıyorlar. Biraz tedirgin olan müşterilerimiz de oluyor. Fakat sonradan buna alışıyorlar.
* “Kadın bu işten anlamaz. Ben erkek olan ustaya tıraş olmak istiyorum” diyenler oluyor mu? O zaman ne yapıyorsunuz? Moraliniz bozulmuyor mu?
- Bu zamana kadar “Ben kadın ustaya tıraş olmak istemiyorum” diyen birisi olmadı. Sadece dini açıdan bayanı mahrem görüp de “Ben kadına tıraş olmak istemiyorum” diyen oldu. Yoksa “bayan iyi tıraş yapamaz . Ona tıraş olmak istiyorum” dilen hiç olmadı.
* Size tıraş olan erkekler yaptığınız tıraşın ardından pişman olup “Gerçekten iyi tıraş yapıyormuşsunuz. Özür dileriz” diyorlar mı?
- Tabiiki birkaç kez böyle olaylar yaşadım. Tıraş olmadan önce tedirgin olarak koltuğa oturup tıraş olduktan sonra çok memnun kalan müşterilerim bizzat bana teşekkür ettiler. Bu da bir kadın olarak bana gurur verdi. Bu zamana kadar yaptığım tıraşlarda yüzümün akıyla çıktım. Bu sebeple de güzel de bir müşteri kitlem oluştu.
* Erkek berberi olmanın en büyük zorluğu sizce ne?
- Erkek berberi olmanın en büyük zorluğu ayakta dikilmek. Çünkü bu işi yaparken sürekli ayakta durmak zorundasınız. Müşteriniz fazla olursa saatlerce hiç durmadan bu işi yaptığınızdan ayaklarınızda derman kalmıyor. Belirli bir yaştan sonra sağlık problemlerinizde başlayınca bu işi yapamaz hale gelebiliyorsunuz.
* Sakal tıraşını mı, yoksa saç tıraşını mı yapmak daha zor?
- Saç tıraşını yapmak daha zor oluyor. Çünkü sakal tıraşını yaparken hata görülmeyebiliyor. Fakat saç tıraşını yaparken yaptığınız bir hatayı düzeltmeniz çok zor oluyor. İyi bir ustaysanız ustalığınız sakal tıraşında değil, saç tıraşında ortaya çıkar.
“TÜRKİYE GENELİNDE ERKEK BERBERLİĞİ YAPAN KADIN SAYISI ARTMALI”
* Çanakkale’de başka kadın erkek berberi var mı?
-  Çanakkale’de benim gibi bu mesleği yapan bir tane daha erkek berberliği yapan kadın arkadaşımız var. İl genelinde 2 kişiyiz yani.
* Erkek berberi olarak yıllardır bu işi yapıyorsunuz. Bu süre içinde başınızdan ilginç olaylar da geçmiştir. Bize yaşadığınız bu anılardan birkaç örnek verebilir misiniz?
- 1987 yılıydı sanırım. Çan yolu üzerindeki barajın yapımına yeni başlanmıştı.Taşeron firma ekipleri de orada çalışmalarını sürdürüyordu. O yıllarda yine ben Anafartalar Otel’de Mustafa abinin işyerinde erkek berberi olarak çalışıyordum. O baraj inşaatında çalışan taşeron firmanın zengin üst düzey yetkilisi de bize tıraş olmak için geldi. Ustam Mustafa abi de malzeme almak için o gün İstanbul’a gitmişti. İşyerinde tıraşı ben yapıyordum.Taşeron firmanın üst düzey yetkilisi sakal tıraşının ardından bana “Çanakkale’yi bana gezdirmek için rehber olur musun?” dedi. Ben de kendisine “Okuma yazma biliyor musunuz? Diplomamı okur musunuz. Ne yazıyor?” dedim. “Erkek berberi” dedi. “Erkek berberi yazıyor. Erkek rehberi yazmıyor. Ben berberim. Rehber değilim. Eğer istiyorsanız size bir rehber temin edebilirim” dedim. “Teşekkür ederim” dedi ve işyerimden ayrıldı. Bir süre sonra yine geldi ve aynı teklif yaptı. Bende kendisini işyerinden kovdum. Bu durum  benim çok ağırıma gitti. Ustam Mustafa abi İstanbul’dan döndüğünde ona durumu anlattım. Ertesi gün aynı kişi yine işyerimize geldi. Mustafa abi onunda görüşmüş. Taşeron firmanın üst düzey yetkilisi benimle görüştü ve benden özür diledi.
Bunun dışında yine bir anımı sizinle paylaşmak isterim. Kısa bir süre önce çok genç bir müşterimiz tıraş olmaya geldi. Saçları çok uzun bir çocuktu. Bana bir model gösterdi ve bu şekilde tıraş etmemi istedi. Saçları çok uzun olduğu için onun gösterdiği modelin biraz daha uzunun kestim. Saçlarını kestikten sonra hiç hoşuna gitmedi. “Çok kötü kestin. Ben bu saçı beğenmedim” dedi. Çok üzüldü. O üzülünce ben çok daha fazla üzüldüm. 1 ay sonra yine aynı çocuk annesi ile beraber geldi. “Abla ben gene aynı modelden istiyorum. 1 hafta sonra saçım öyle güzel oldu ki herkes hayran kaldı” dedi. Şimdi o müşterim sürekli bana tıraş olur.
* Türkiye genelinde kadın erkek berberlerinin sayısı çok az. Sizce Türkiye genelinde erkek berberi olan kadınların sayısı artabilir mi?
- Bence ¬bunun için de kadınların özgüvenlerinin artması gerekiyor. Genelde erkeklerin bulunduğu ortamlarda kadınlar kendilerini biraz rahatsız ve huzursuz hissederler. Aslında bunun böyle olmaması lazım. Erkek ve kadının eşit olduğunu unutmamak lazım. Erkeklerin yapabilecekleri işleri kadınlarında yapabileceğini günümüzde kadınlar açıkça gösteriyor. Bu kapsamda erkek berberi olan kadınların da sayısı ülke genelinde artabilir.
* Kadınlarında erkek berberliği yapabileceğini siz yaptığınız bu iş ile göstermiş oldunuz. Sizin gibi erkek berberi olmak isteyen genç kızlara ve kadınlara neler tavsiye edersiniz?
- Her şeyden önce kadınlar olarak kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız gerekiyor. Bu sebeple de çalışarak kendi ekonomik özgürlüğümüzü elde etmemiz gerekiyor. Bunun içinde çalışmamız şart. Kadınların çalışabileceği mesleklerden birisi de benim yaptığım bu meslek. Kendine güvenen her bayan bence bu mesleği denemeli. Çok zor bir meslek değil erkek berberliği. Gerçekten bu mesleği öğrenmek isteyen kişi istediği zaman bu işi yapabilir. Yeter ki içinde o istek ve arzu olabilsin….

Etiketler : Mustafa Taş , Nevin Aslan , berber
4.401 kez okundu