YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Japonlar Boğaz Köprüsü Projesi İçin Çanakkale’de

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu İlçesine bağlı Sütlüce mevkisi arasında yapılacak dünyanın en uzun boğaz köprüsü temelinin 18 Mart 2017 tarihinde atılacağının açıklanmasının ardından Japon yetkililer şehre gelerek incelemelerde bulundu.

27 Eylül 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale 1915 Köprüsü Proje Alanına ilişkin çevre faktörleri, balıkçılık ve deniz hayatının korunması, istimlakler ve tarihi mirasın korunması konularında bilgi almak ve çalışmalarda bulunmak üzere Çanakkale’ye gelen Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından görevlendirilen OCG Danışmanlık Kuruluşu yetkilileri ilk olarak Çanakkale Ticaret Borsası’nı ziyaret etti.

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından Çanakkale Boğaz Köprüsü konusunda araştırma ve inceleme yapan Oriental Consultants Firması Uzmanı Hironori Kuroki 18 Mart 2017 yılında temelinin atılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü projesi ile ilgili bilgiler verdi. Hironori Kroki 2014 yılında Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çanakkale Boğaz Köprüsünde Japonlarla ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabakat sağlandığını bu kapsamda da projenin çevresel etkilerini araştırmak amacıyla Çanakkale’ye geldiklerini belirtti. Bu toplantıdan önce ÇOMÜ Deniz Bilimleri Fakültesine gittiklerini ve bu projeye yakın olan yerlerde hangi tür hayvan ve bitkilerin olduğu ile ilgili akademik bilgilendirme aldıklarını ifade etti. Çanakkale’de 3 günlük ziyaret programına katılacak olan Hironori Kuroki “Çanakkale Ticaret Borsasında “araştırmanın bölgedeki balıkçılık sektörü, tarımsal üretim ve alanları üzerine etkileri konularında bilgi almak için bulunduklarını” ifade etti.

ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ’NÜN ŞEHİR EKONOMİSİNE ÇOK ÖNEMLİ KATKILARI OLACAK”

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, öncelikle ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kaya Üzen “Çanakkale Ticaret Borsası olarak gıda tarım ve hayvancılıkla iştigal eden sanayicilerin üst kuruluşuyuz. Bugün burada İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Erdem Karadağ ile birlikteyiz. İki kurum olarak beraber sinerji içinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz dedi. Çanakkale Ticaret Borsası olarak ilimize yapılacak olan her türlü yatırıma pozitif baktıklarını vurgulayan Başkan S.Kaya Üzen Çanakkale 1915 köprüsünün ilimiz ekonomisine çok önemli katkılarının olacağını” dile getirdi. Başkan Üzen devamla “Çanakkale Ticaret Borsasının faaliyetleri ve meslek komiteleri, ilimiz ekonomisi, yatırımlarımız ve beklentilerimiz ve yapılan çalışmalar ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

“KÖPRÜNÜN BURAYA YILLAR ÖNCE YAPILMASI GEREKİRDİ”

Çanakkale köprü projesini çok önemsediklerini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ ise, “Köprünün buraya yıllar önce yapılması gerekirdi. Çanakkale ilinde hemen hemen bütün ürünlerin yetiştirilebildiği, tarım potansiyeli ve tarımdaki istihdam oranı yüksek illerimizdendir. Bitkisel üretimde 220 farklı çeşit üretimimiz var bunların içinde 38 tanesi Türkiye’de üretim miktarı olarak ilk 10 sıraya girmektedir. İlimizin coğrafi konumu ve iklimi bitkisel, hayvansal ve su ürünleri yetiştiriciliğini olumlu yönde artıran özelliklere sahiptir. Bunlar bir bütün olarak ele alındığı zaman Çanakkale’nin bir çok ürünüyle öne çıkmış, başka bir deyişle markalaşmış bir tarım kenti olduğunu söyleyebiliriz.

Sebze, meyve, tahıl ve bitkisel ürünler arasında salçalık biber, domates, bakla, şeftali, golden ve Granny Smith elma, şaraplık üzüm, yulaf üretim oranlarının yüzdesiyle Türkiye genelinde üst sırada bulunmaktadır. İlçelerine göre dağılımına baktığımızda Ayvacık zeytin ve zeytinyağı, Bayramiç elma, Bozcaada bağcılık, Ezine hayvansal ürünler ve zeytin, Gelibolu su ürünleri, Gökçeada organik tarım, Lapseki şeftali ve kirazı, Yenice ise kırmızı biber üretiminde öne çıkmaktadır. Türkiye toplam şeftali üretiminin % 16’sı, salçalık biber üretiminin % 16’sı, çeltik üretiminin % 11’i,  kanola üretiminin % 8’i, zeytin üretiminin % 7,3’ü, domates üretiminin % 5,7’si, elma üretiminin % 4,5’i ve bakla üretiminin % 3’ü ilimizde gerçekleştirilmektedir.” dedi.

“KÖPRÜ İLE TARIMSAL FAALİYETLER KONUSUNDA ÜRÜNLERİMİZİN AVRUPA’YA ÇIKIŞINDA BÜYÜK KOLAYLIK OLACAK”

Müdür Erdem Karadağ konuşmasına şöyle devam etti: “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık sektörü yüz binlerce insana ekmek kapısı olduğu gibi gelişen ülkemizin büyüyen nüfusunu beslemekte önemli bir kaynaktır. Çanakkale ilimizde uzun kıyı sınırları ve zengin iç su kaynakları ile bu sektörde önemli bir yer tutmaktadır. Ege Denizi ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan ilimiz 671 km'lik sahil şeridi ile Çanakkale Boğazı, Saroz Körfezi, Edremit Körfezi, Bozcaada ve Gökçeada gibi iki adaya sahip olup, geniş av sahaları, avcılık çeşitliliği, tür çeşitliği bakımından zengindir.” dedi. İlimiz Hayvancılık sektöründe de önde gelen illerdendir. Yaklaşık 680 bin küçükbaş 210.000 büyükbaş hayvan mevcudiyetimiz vardır. Yılda 550bin ton süt üretimiz var. Bunu işleyen 64 adet mandıramız mevcuttur. Kısacası tarım hayvancılık ve su ürünlerinde ilimiz Türkiye’de çok önemli bir yere sahiptir. Yıllık 3,5 milyar TL bir üretim değerimiz vardır. Bu kadar önemli olan ilimizde bir köprünün olmaması ilimiz için önemli bir eksikliktir. Üretilen ürünlerin geçişinde istediğimiz ürünlerin Avrupa’ya geçişinde veya ihracatında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Köprü ile Tarımsal faaliyetler konusunda ürünlerimizin Avrupa’ya çıkışında büyük kolaylık olacaktır.”

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Hasan Uysal birliğe bağlı kooperatifleri tanıtarak, proje alanının çevresindeki balıkçılık alanları ile ilgili bilgiler verdi.  Proje alanı çevresindeki ana balık türleri ve her balık türünün avlanma sezonları ile ilgili de bilgiler veren Birlik Başkanı Hasan Uysal,  Proje alanında oluşabilecek çevre faktörleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durdu.

Toplantının sonunda Başkan Üzen Çanakkale 1915 Köprüsünün önemine dikkat çekerek yatırımların gerçekleştirilirken çevre faktörlerinin göz önünde tutulmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Başkan Üzen projede sektörlere ilişkin zararlar öngörülüyorsa baştan tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınmasının ve sektör oyuncularına sağlıklı bir şekilde bilgilendirmenin yapılmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Çanakkale Ticaret Borsası olarak her türlü işbirliğine hazır olduğunu vurguladı.

Ziyarete Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya  Üzen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Salamon Halyo ve Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu, Genel Sekreter Sevcan Elver, Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Hasan UYSAL, Dardanel Önentaş A.Ş. Üretim Müdürü Mertcan Sinik,  Dardanel Önentaş A.Ş. Fabrika Müdürü Rainner Ong Montojo katıldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

4.972 kez okundu