YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

İşte “1915 Siper Canlandırma Projesi”nin Detayları

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda Alçıtepe Köyü'nde bulunan Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi arkasındaki alanda “1915 Siper Canlandırma” projesinin bütün hızıyla sürdüğü açıklandı.

19 Ekim 2022 tarihinde eklendi

Konu ile ilgili olarak Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi’nin bulunduğu bölgedeki siper projesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceleyerek basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “1915 Siper Canlandırma” Projesinin bütün hızıyla sürdüğünü belirtrek, “Bu bölge tarihi alanda en çok ziyaret edilecek yerlerden birisi olmaya aday olacak. Çanakkale Savaşları sırasında kahraman Mehmetçiklerimizin uzun zamanlar geçirdikleri siperleri, aslına ve o dönemki şartlara uygun bir şekilde yapıyoruz. Siper hayatını gerçeğine en yakın şekilde ziyaretçimize anlatacağız” dedi.

1915 SİPER CANLANDIRMASI PROJESİNDE NELER OLACAK?
Eceabat İlçesi, Alçıtepe Köyü’nde 18 Mart 2018 tarihinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından açılan cephe gerisinde sağlık hizmetleri ile birlikte sevk ve iaşeyi anlatan 1915 Hilâl-İ Ahmer Hastane Sergisi Tarihî Alan’a gelen ziyaretçilerin en çok uğradığı önemli odak noktalarından biri haline gelmiştir. Bu projenin ikinci etabı olan 1915 Siper Canlandırması Projesi; Çanakkale Kara Muharebelerine katılan askerlerimizin anı ve günlükleri ve dönem fotoğrafları seçilerek siperlerde yaşanan bir gün anlatılacaktır. Bu projede; muharebeler esnasında yaşanan belli kesitler 12 başlık halinde dönem canlandırması seslendirme ile desteklenerek anlatımın güçlendirilecektir.

1- GÖZETLEME CANLANDIRMASI 1
Kara muharebelerinde yaklaşık 1.60-2.20 cm genişliğinde ortalama 210 cm derinliğinde olan siperlerin içinde düşman siperlerini aynalı siper dürbünü ile gözetleyen bir asker, yanında bulunan diğer askere gördüklerini anlatmaktadır. Zaman çok azdır her an çatışma başlayabilir ve bir telaş vardır. Geri planda bekleyen 3 asker heyecanlı ve her an gelecek haber ile harekete geçmeye hazır beklemektedirler. Daha önce yaşanan çatışmalar nedeni kum çuvalları ve cephane sandıkları dağınık bir şekilde yerleştirilecektir.

2- GÖZETLEME CANLANDIRMASI 2
Osmanlı siperi ile düşman siperi arasında kalan insansız alanda yapılacak olan canlandırmayı gelen ziyaretçiler ateş basamaklarına çıkarak siper çuvallarının arkasından aynalı siper dürbünü ile bu alanda şehit düşmüş Osmanlı askerlerini ve düşman siperlerinden çıkarken ölmüş düşman askerlerini göreceklerdir. Bu alanda sıcak çatışmanın her anını yaşayan ziyaretçi bir an kendini savaş alanında hissedecektir. İki siper arasında dikenli teller ve kurt çukurlarından oluşacaktır bu alanın bir kısmında top mermisinin düşmesi sonucu yanmış ve bozulmuş toprak çukur oluşturulacaktır. Bunların yanı sıra her iki taraftan da hücuma çıkmış askerlerin cesetleri tellere takılmış ve yerde olmak üzere geniş bir alanda canlandırılacaktır.

3- BEKLEYEN ASKERLER
Siperin ucunda tabur komutanı, her an düşman saldırısına hazır ve komutanlarından gelecek emir ile harekete geçecek olan askerlerin canlandırması yapılacaktır.

4- MAKİNELİ TÜFEK
Siper canlandırmasının bu bölümünde makineli tüfek kullanan askerler tasvir edilecektir.

5- UYUYAN ASKERLER
Osmanlı zabitleri siper hayatını çok içselleştirmişlerdir. Öyle ki bulundukları siperlerde toprak iiçinde adacıkları açmışlar ve üstlerini ağaç dalları ile örtmüşlerdedir. Yine ağaçtan yaptıkları sedirlerin üzerinde yatarak gece gündüz siperlerde kalmaları canlandırılacaktır.

6- KAPALI DİNLENME VE CEPHANE ALANI
Siper alanında toprak kaymasını engellemek için ahşap kazıklar ve düşmandan gizlenmek için yapılmış üstü ağaç dalları, çuval ya da çadır bezleri kamufle edilmiş bir alan ile cephanelik canlandırılacaktır. Birinci sahnede Alay komutanına bir gün önce gönderdiği bilgiden emir bekleyen binbaşı elinde muharebe alanının topografyasını gösteren bir haritaya yanındaki yüzbaşı ile birlikte bakacaktır. Binbaşının beklediği emri getiren haberci asker ona doğru yaklaşırken gelecek haber ile birlikte hücum borusunu çalmak için bekleyen asker hazır halde bekleyecektir.

7- YEMEK ISITMA
Muharebenin sevk, idare ve iaşesini organize etmek için kurulan 5. Ordu Müfettişliği mutfakların yerini belirlemede doğru mevkilerde kurulmaması nedeni ile Seyyar mutfaklar siper hatlarına gelen kadar yemeklerin soğuk olması sorununa karşı, siper hatlarının içinde açtıkları ocakların içinde yemeklerini ısıtan askerler tasvir edilecektir.

8- KEMİRGENLER
Günlerce siperlerde nöbet bekleyen çıkamayan askerler için haşereler ve fare ciddi bir sorundur. Siper hatlarında askerlerin doğal şartlardan nasıl etkilendikleri ve savaş alanlarında yaşanan diğer sorunları anlatmak için kemirgenler ve siperlerdeki dağınık erzak sandıklar üzerinde bulunmaktadır. Bu bölümde birçok fare sinek dağılmış erzak küfeleri gibi idarenin belirleyeceği materyaller ile alan canlandırılacaktır.

9- ŞEHİT ASKERLER
Osmanlı askerlerinin olduğu alana düşman bombalarından biri isabet etmiş ve bir patlama olmuştur. Öyle büyük bir patlama olmuştur ki bu hatta bekleyen bütün askerler paramparça olarak şehit olmuştur. Toprak altında kalan bedenlerin bir kısmı görülmekte bir kısmı görülmemektedir. Patlama sonucunda siperin bir kısmı askerlerin üzerine düşmüş siper alanındaki dikenli teller ve diğer materyaller şehit olan askerin üstündedir.

11- TÜNELLER
Bu bölümde 1915 döneminde siperler arasında geçişi sağlamak siper hattını ön mevzilere taşımak için kullanılan tünelleri nasıl yapıldığını iki adet subay üç adet asker ile canlandırılacaktır. Tünellerin hangi malzemeler ile kazıldığını bu tünellerden hangi malzemelerin taşındığını göstermek amacıyla cephane sandıklarının ve uzmanlar tarafından belirlenen malzemelerinde sergilendiği, askerlerin tüm teçhizatlarının bulunduğu bir alan oluşturulacaktır.

11- ÇATIŞMA
Bu bölümde ziyaretçilere sıcak çatışmanın yaşandığı anlar aktarılmak istenir beş adet heykel ile o anların hareketliliğini ve telaşını anlatırken bu durum çok noktalı ses sistemleri ile de desteklenir. Siper duvarında kum kaymasını engellemek için ahşap kazıkların arasına geçirilerek oluşturulmuş kum çuvalları yerine konulan bir duvar örülmüştür. Heykellerin hareket ve duruşları insan anatomisine uygun olmalıdır. Bu alanda ziyaretçiler doğal engellerin izin verdiği ölçüde bölüme girebilecek ve bu bölümde çok noktadan prodüksiyonu hazırlanmış asker sesleri ve çatışma seslerini cephede bir siper içinde gibi yaşayacaktır.

12- DÜŞMAN SİPERLERİ
Bu bölüm ziyaretçilerin ulaşamadığı sadece ateş basamaklarından bakan ziyaretçiler tarafından görünecek bir bölümdür. Gözetleme 2 sahnesinden bakan ziyaretçiler karşı hatta bulunan düşman siperlerinin silueti şeklinde görecektir. Bu bölümde bulunan Anzak askerlerinin ifadeleri ve yüzleri olmayan polyester manken ile sergilenecektir.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

11.688 kez okundu