Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı Köyü sınırları içerisinde yer alan 22 bin 500 yıl öncesine ait İnkaya Mağarası’nda 2016 yılından buyana Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında devam eden kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı.
Kazı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer, Çan ilçesine bağlı Bahadırlı Köyü sınırları içerisinde yer alan İnkaya Mağarası’nın deniz seviyesinden yüksekliğinin 235 metre olduğunu belirerek, “Mağaranın tavanı toprak seviyesinden 3 metre yukarıda olup, içine girilince toprak altına doğru genişliyor. Mağaranın ana bölümü 20×30 metre boyutlarında olup, kuzey-güney doğrultusunda yer yer yıkılmış, yer yer toprak altında devam eden 100 metre kadar bir kayalık sisteminden meydana geliyor. Mağaranın bulunduğu tepenin dere yatağına doğru eğim yapan doğu yamaçları yüzlerce metrekarelik bir alana yayılmış bulunan çakmaktaşı hammadde kaynakları ve yüzey buluntuları ile kaplı. Buradaki kazı çalışmalarımızı 5 yıldan buyana sürdürüyoruz. Bu kazı çalışmalarında toplam 15 binin üzerinde çakmak taşı yontma taş alet ve parçasına ulaşıldı. Buluntular Türkiye’de devam eden diğer mağara kazılarından elde edilen buluntular ile benzerlik göstermiyor. Bunların daha çok Balkan Paleolitiği ile ilişkili olabileceğini, bu nedenle de İnkaya kazılarının Anadolu-Balkanlar arasındaki Paleolitik dönem insanlarının göçlerine ışık tutabileceğini düşünüyoruz" dedi.
MAĞARANIN YAKLAŞIK 22 BİN 500 YILLIK OLDUĞU BELİRLENDİ
Mağaranın yapılan tarihlendirmede 22 bin 500 yıllık olduğunu ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer, “Jeofizik araştırmalarına göre yaklaşık 100 metre kadar toprak üstünde ve altında kayalıklar halinde devam eden mağarada şimdiye kadar yapılan 5 sezonluk kazı çalışmalarında 15 binin üzerinde alet ya da alet parçası olarak kullanılmış çakmaktaşı yontmataş buluntular ve andezitten vurgaçlar ele geçti. Buluntular koordinat sistemine göre tek tek kaydediliyor. Bunlarda bizlere ileriki yıllarda mağara insanlarının alan kullanımı ile ilgili oldukça detaylı bilgiler verecek. Bu buluntular Çan bölgesinde Paleolitik dönem insanları açısından yoğun bir yerleşim faaliyetlerinin mevcut olduğunu gösteriyor. İleriki yıllarda sürdürülecek kazı çalışmalarında taş alet buluntularına ilaveten insanların tükettikleri hayvanlara ait kalıntıların ve kendi iskelet kalıntıların da bulunması muhtemel gibi görünüyor. Bu seneki kazı çalışmaları bizlere İnkaya Mağarası’nın dönem insanlarınca tahminlerimizden çok daha yoğun bir şekilde kullanıldığını gösteren sürpriz sonuçlar verdi. Mağara Orta Paleolitik dönemde kuzey yarımkürede hüküm süren buzul dönemlerinde yaşayan Homo Neanderthalensis’lerin, Orta Doğu’daki Tabun, Amud, Kebara, Shanidar buluntu yerleri ile Avrupa’daki Krapina, Vindija, Saccopastore, Le Moustier gibi buluntu yerleri arasındaki göçleri ve genetik kültürel bağlantılarını ortaya çıkarması açısından kilit konumunda” dedi.
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)
(FOTOĞRAF: http://inkayakazisi.ankara.edu.tr)