YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

İşte 10 Yılda Tamamlanan “Troia" Minyatürleri

Çanakkaleli Minyatür Sanatçısı Göksel Sevim ve 10 öğrencisinin 10 yıl süren emekleri sonucu hazırladıkları “Troia Minyatürleri”nden oluşan sergi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde beğeniye sunuldu.

13 Mayıs 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Belediye Başkan Vekili Adnan Güler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Philip Sergio Sergi, Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile birlikte çok sayıda konuğun katıldığı serginin açılışında Minyatür Sanatçısı Göksel Sevim eserler hakkında bilgiler verdi.

SERGİDE 21 ESER BEĞENİYE SUNULDU

Sergide kendisi ile birlikte 10 öğrencisinin toplam 21 eserinin sergilendiğini belirten Göksel Sevim, “Burada benim 9, Gülşah Gözcü, Mediha Temizel ve Emine Erten’in 2, Mahmur Uğur, Nagehan Edizer, Sema Yekeler, Hadiye Temizel, Semra Uluarslan ve Semra Peker’in de birer olmak üzere toplam 21 eserimiz yer alıyor. Troia minyatürlerini yapmaya bundan yaklaşık 10 yıl önce başladım. Troia minyatürlerini yapmaya başlamamın en önemli sebebi zamanın Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanlığını yürüten yakın dostumuz Manfred Osman Korfmann’dı. Benden Troia Antik kenti ile ilgili minyatür çalışması yapmamı rica etti. Bu minyatürlerin de daha sonra kitap haline getirilebileceğini söyledi. Bu minyatürleri yapmaya büyük keyif ile başladım. 40’a 50 ebatlarında yaptığım bu eserlerimde Troia’nın 9 kentini tek tek yapacaktım. Korfmann bu konuda benim danışmanlığımı yaptı. 5 kentin minyatürlerini tamamladığımda 2005 yılında Korfmann maalesef hayatını kaybetti. Türkiye ve dünya çok büyük değerini yitirdi. Bu beni çok üzdü. Bu sebeple de üzüntümden dolayı yaptığın Troia minyatürlerinde 6. kentin yapımına başlayamadım. Uzun süre bu çalışmalarıma ara verdim. Önceki yılda yeniden bir proje hazırlayıp bunu Valiliğe sundum. Oradan gerekli desteği bulduktan sonra çalışmalarımı tamamladım. Troia Antik Kenti ile ilgili hedefim olan 9 kentin minyatürlerini tamamladım. Benim ile birlikte yetiştirdiğim öğrencilerimde Troia Antik kenti ile ilgili 12 eser daha yaptı. Böylece 21 eseri burada beğeniye sunduk” dedi.

BİR ESERİ 1 YILDA TAMAMLAYABİLİYORLAR

Minyatür sanatının sanıldığı kadar zor olmadığını da belirten Göksel Sevim, “Aslında bu sanatın zorluğu yok. Gözleri gören, elleri tutan herkes bu sanatı yapabilir. Ancak burada en önemli nokta bu sanatı yapacak kişilerin sabırlı ve istekli olmaları gerekiyor. Görünüşte bu sanat çok zor gibi görünüyor. Fakat bu işin tekniğini öğrendikten sonra inanın kolay olduğunu siz de göreceksiniz. Bakın burada eserleri sergilenen öğrencilerimin hiçbiri bu işe başlarken minyatürün ne olduğunu bilmiyorlardı. Benden bu sanatı öğrendiler ve başarılı eserler yapmaya başladılar” dedi.

Minyatür yapımında kullanılan malzemelerin önemine de değinen Göksel Sevim, “Her malzeme ile minyatür yapılmıyor. Çok değişik yerlerde değişik malzemelerle bu işi yapanlar var. Ben Petersrburg’tan özel olarak getirttiğim içinde bal olan suluboyaları ve samur fırçaları kullanıyorum. Bu fırçalarımız ve boyalarımız doğal, organik olduğu için minyatürlerimiz çok daha kaliteli oluyor. Ayrıca minyatürü yapacağımız kağıt da çok önemli. Bu sanatta değişik kağıtlar kullanıyorum. Bu sanatta kullanacağınız kağıdın mutlaka dokusuz olması gerekiyor. Yani kağıdın üzerinde pütür olmaması gerekiyor. Biz bu sebeple Aherli kağıt kullanıyoruz. Bu kağıt dışında bir kağıt kullanmanız halinde minyatürü yaparken fırça üzerinde hareket etmediğinden sorun çıkabiliyor. Bu sanatta birde 18-22 ve 24 ayar kırmızı, yeşil ve beyaz altın ile gümüş kullanıyoruz. Bu altını minyatür eserde eritme ya da varak altın olarak kullanıyoruz. Minyatürün ucu bucağı yok. Hindistan, Çin, Japon, İran, Türki Cumhuriyetleri ve Rus minyatürleri gibi hemen hemen her ülkenin minyatürleri var. Ben genelde Osmanlı minyatürleri üzerine çalışıyorum. Osmanlı minyatürleri uzun yıllar sarayda kabul görmüş önemli bir sanat. Aslında minyatür saray sanatıdır. Yaptığım bir minyatürü eğer kopya olarak yapıyorsam bunun tamamlanması çok kısa sürüyor. Bunun dışında kendinize özgü bir minyatür yapacaksanız bu çok daha uzun sürede tamamlanabiliyor. Çünkü yapacağınız o eser için önceden en az bir ay bir literatür çalışması yapmanız gerekiyor. Ardından da 2 ay eskiz yapmanız gerekiyor. En az 8 ay da bu eserin yapımıyla uğraşıyorsunuz. Yani bir minyatür en az 1 yıllık çalışma  sonucu tamamlanabiliyor. Ayrıca minyatür sanatında günde 10 saat çalışmanız gerekiyor. Benim günde 14-15 saat çalıştığım günler oldu” dedi.

MİNYATÜRLER TROİA MÜZESİ’NDE SERGİLENEBİLİR

Yıllar süren çalışmalar sonunda büyük emekler harcanarak tamamlanan “Troia Minyatürleri”nin Troia Antik girişinde yapımı son aşamaya gelen Troia Müzesi’nde sergilenmesini istediklerini de belirten Göksel Sevim, “En büyük arzumuz bu. İnşallah büyük emeklerle yaptığımız bu eserler her yıl binlerce kişinin ziyaret edeceği bu Troia Müzesi’nde sergilenir ve beğeniye sunulur” dedi.

Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde beğeniye sunulan “Troia Minyatürleri Sergisi” 30 Mayıs 2016 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

(HABER/GÖRÜNTÜ: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO
2.856 kez okundu