YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Hasan Mevsuf Tabyası ve Şehitliği’nde Restorasyon Sürüyor

Çanakkale’de 1892 yılında  2. Abdülhamit döneminde Mareşal Asaf Paşa tarafından yapılan Hasan Mevsuf (Dardanos) Tabyası ile bu bölgede yer alan şehitliğin restorasyon çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.

21 Mayıs 2017 tarihinde eklendi

Eski adıyla Dardanos Tabyası, günümüzde de Hasan Mevsuf Tabyası olarak bilinen tabyanın 1915 Çanakkale Savaşı’nda tarihe yön veren önemli bir nokta olduğunu belirten yetkililer, düşman askerine karşı koymak adına büyük kahramanlık destanları yazıldığı bu yer ile yanındaki şehitliğin restorasyonunun 2 milyon 806 bin TL ile ihalesi edilmesinin ardından bölgedeki çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü ifade ettiler. Restorasyon çalışmalarının 2017 yılı Mart ayından buyana sürdüğünü belirten yetkililer çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını ifade ettiler.

HASAN MEVSUF ŞEHİTLİĞİ HAKKINDA BİLGİ

Çanakkale Boğazı’nın Anadolu yakasında, eski Çanakkale-İzmir yolu üzerindeki Kepez Beldesi yakınlarında Dardanos mevkiindedir. 18 Mart 1915 günü itilaf devletleri donanmasının giriştiği boğaz harekatında burada görev alan topçu bataryasının kahraman subay ve erleri akıl almaz bir cesaret ve ateş gücü ile vatan toprağını savunurken İngiliz gemilerinin top atışı sonucu Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan, Gözetleme Subayı Teğmen Mehmet Mevsuf, Telefoncu 3 er (İsmail, Mustafa, Mehmet)  ve subay namzetei Halim şehit oldu.

Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan Bey için 18 Mart 1915 sabahı, İstanbul’dan Çanakkale Müstahkem Mevkii komutanlığına bir kızının dünyaya geldiğini bildiren telgraf gelmiştir. Bu telgrafı alan Cevat Paşa bataryaya gelmiş ve Üsteğmen Hasan'a, “Bir kızın dünyaya geldi. Allah bağışlasın, izinlisin" demiştir. Hasan Bey ise "Komutanım, vatan daha mukaddes, gidemem. İsmini Didar koysunlar" cevabını vermiş ve aynı gece bütün batarya ve Hasan Bey gemilerden atılan toplarla şehit olmuştur.

Şehitliğin hemen girişinde sol tarafta sırasıyla Telefoncu Er Mustafa, Telefoncu Er İsmail, Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan’ın, sağ tafta sırasıyla Zabit Namzedi Halim, Telefoncu Er Mehmet, Teğmen Mevsuf’un mezarları bulunmaktadır. 18 Mart 1915 Deniz Savaşında şehit olan Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan ve Gözetleme Subayı Teğmen Mevsuf’un hatıralarına şehitlik ve içindeki küçük anıta "Hasan Mevsuf" adı verilmiştir.

Şehitliğe girmeden asfalt yol üzerindeki mermer levhada şu ifadeler yer almaktadır: “22 düşman harp gemisinin zorladığı Çanakkale Boğazı Türk azmi karşısında geçilemedi. O gün (18 Mart 1915) Türk zaferinin üstün başarısını, bu topçu bataryası göstermiştir. Burada o gün yurdu için savaşırken şehitlik mertebesine yükselen Batarya komutanı Üsteğmen Hasan ile Takım komutanı Teğmen Mevsuf ve dört eri yatmaktadır"

(HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.356 kez okundu