YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Hamidiye Tabyaları Günlüğü”nü Anlattılar

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Hamidiye Günlüğü” konulu söyleşi Troia Kültür Merkezinde gerçekleşti.

19 Mart 2022 tarihinde eklendi

Söyleşiye ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından “Hamidiye Günlüğü” isimli kitabın söyleşine geçildi. Kitabın editörlerinden Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan; kitabın çok uzun bir geçmişi olduğunu belirterek, Çanakkale Savaşına dair çocukluğunda dedesinin kendisine anlattığı çocukluk anılarından bahsetti ve kitabın oluşmasında bu anıların etkili olduğunu dile getirdi ve kitabın nasıl oluştuğu ile ilgili bilgiler verdi:  “W. von Thomson’nun “Hamidiye Tabyaları Günlüğü” ile Ernst Krieger’in Çanakkale Savaşları Albümü’nün ortaya çıkma öyküsü 2005 yılına kadar geri gitmektedir. Troya Kazı ekibi olarak bir hafta sonu gezisinde Kumkale kahvesinde fotokopiyle çoğaltılmış Kumkale ve çevresine ait eski fotoğraflar dikkatimizi çekmişti. Özellikle 19. yüzyıla ait Troya önündeki eski köprü, 17. yüzyıldan itibaren neredeyse tüm seyyahların anılarında ve dönemin haritalarında yer alan Yenişehir’in savaş sırasındaki resimleri araştırma tarihi ve bölgenin 1915 Çanakkale Savaşları sırasındaki durumu hakkında, ama özellikle de Troya ören yerinin de bu yıllardaki durumunu gösterebilme açısından bizler için önemliydi. Bundan hareketle söz konusu fotoğrafların kim tarafından çekildiğini nasıl buralara kadar ulaştığını araştırma çalışmaları ile başladık ve uzun bir araştırma döneminden sonra ulaştığımız bilgileri Doç. Dr. Mithat Atabay çalışarak bu kitabı oluşturduk.”

Doç. Dr. Mithat Atabay ise katılım gösteren herkes teşekkür ederek başladığı konuşmasında 16 Mart tarihinin önemli bir tarihi olduğunu, bu tarihte Çanakkale Savaşları devam ederken İstanbul’un işgal edildiğini ve bir imparatorluğun da sonu olan bir tarih olduğuna dikkat çekerek kitabın içeriğinde neler olduğundan ve kitabın neden okunması gerektiğinden bahsetti. 

Söyleşi sonrası Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Doç. Dr. Mithat Atabay “Hamidiye Günlüğü” kitabını okuyucular için imzaladılar.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.164 kez okundu