Çanakkale’de hafta sonu tatillerinin en önemli yerleri arasında bulunan Dardanos ve Güzelyalı’da yatırımlar bütün hızıyla sürüyor.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yapımı devam eden Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi ile hizmete giren Güzelyalı Piknik Alanı ve Güzelyalı Halk Plajına basın mensuplarıyla birlikte teknik inceleme gezisinde bulundu.
Yatırımları yerinde incelemek, yetkililerden bilgi almak üzere gerçekleştirilen teknik inceleme gezisi ilk olarak Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisinden başladı. Bölgenin arıtma ihtiyacını karşılayacak tesise ilişkin Çevre Mühendisi İrem Bengisu Erol ile İnşaat Mühendisi Doruk Özdemir hem tesisin teknik özellikleri hem de inşaat faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. İnşaat çalışmaları devam eden tesisin pek çok avantajı olduğu belirtildi.
ÇANAKKALE BİR KEZ DAHA TÜRKİYE’NİN İLKLERİNDEN OLACAK
Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, proses seçimi için Çanakkale Belediyesinin yapmış olduğu araştırmalarda Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan 7 tip atık su arıtma tesisi incelenerek en avantajlı tasarımın IFAS Sistemi olduğuna karar verilirken, bu sistemle çalışacak olan tesisin Türkiye’de de ilklerden biri olacağı kaydedildi.
IFAS SİSTEMİ (SABİT FİLM ENTEGRELİ AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ) NEDİR?
IFAS arıtım sistemi, yoğun biyokütle içeren bir aktif çamur projesi olup, havalandırma havuzu içerisine entegre edilen sabit filmler bulunmaktadır. Bakteriler, bu filmler sayesinde hem askıda hem tutunarak büyümekte, böylece dar alanda daha çok su arıtılmakta, daha az oksijen harcanmakta ve daha az çamur üretilmektedir. Çıkış suyu kalitesi ise Türkiye’de uygulanan mevcut standartların çok üzerindedir.
ARITMA TESİSİ DEĞİL BOTANİK BAHÇESİ GİBİ GÖRÜNECEK…
Konuya ilişkin bilgi veren Çevre Mühendisi İrem Bengisu Erol, kullanılacak sistemin maliyeti azaltacağını, kokusuz bir sistem olduğunu belirterek aynı zamanda tesiste yapılacak düzenlemelerle birlikte dışarıdan bakıldığında bir botanik bahçesini andıracağını söyledi. Erol, “Tesisin en önemli güzelliği de havalandırma havuzunun üzerini camla sera şeklinde kapatıyoruz. Aynı zamanda havuzun üstünde bitkiler yetiştiriyoruz. Yani siz buraya geldiğinizde bakterileri, atık suları değil, sera içindeki bir botanik bahçesini görmüş gibi olacaksınız. Dolayısıyla bölgenin turistik ve orman özelliklerine de çok uygun bir sistem” diye konuştu. Erol ayrıca, tesisin birinci kademede 2031 yılına kadar 3750 m3/ gün (21.544 kişilik nüfusa denk geliyor), ikinci kademede ise 2051 yılına kadar 5000 m3/gün (31.400 kişilik nüfusa denk geliyor) kapasiteye sahip olacağını da sözlerine ekledi. Tesisin inşaat faaliyetlerine ilişkin bilgi veren İnşaat Mühendisi Doruk Özdemir ise, inşaatı devam eden tesisin idari bina, ön arıtma binası, dengeleme havuzu ve biyolojik arıtım havuzları olmak üzere toplamda 4 ana bölümden oluştuğunu kaydetti. Tesis binalarının 2 bin metrekarelik bir alanı kapladığını kaydeden Özdemir, çevre yolları ve çevre düzenlemesiyle birlikte toplam alanının 4 bin metrekare olacağını söyledi.
OCAK AYINDA HİZMETE GİRMESİ HEDEFLENİYOR
Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisine ilişkin değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Bu tesis Türkiye’de ilklerden olacak. Özelliği şu; yine bakterilerle arıtılıyor. Burada bakterilerin tutunabileceği alanlar yaratılıyor. Böylelikle bakteriler daha çok ve daha hızlı ürüyor. Dolayısıyla da bakteriler daha hızlı bir şekilde atık suyu temizleyebiliyor. İller Bankasından da 16 milyon lira kredi aldık. İller Bankası destekli olarak projemizi sürdürüyoruz. Yaklaşık 8 ay içerisinde yani Ocak ayı gibi faaliyete geçmesini planlanıyoruz. En büyük özelliklerinden biri de çıkış suyunun son derece temiz olması. Merkezdeki tesisimizde çıkış suyu her 5 dakikada bir kontrol ediliyor. Yani risk sıfıra yakın. Umuyorum burası da güzel bir tesis olacak. Öte yandan burasını nüfus artışını da hesaba katarak projelendirdik” diye konuştu.
GÜZELYALI PİKNİK ALANI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Tesisin inşaat alanının gezilmesi ve teknik ekipten bilgiler alınmasının ardından Güzelyalı’da yapımı çok kısa bir süre önce tamamlanan piknik alanı gezildi. Oturma alanları, mangal yerleri, yeşil alanları başta olmak üzere hem piknik yapılabilecek hem de denize girilebilecek bir tesise dönüşen Güzelyalı Piknik Alanı, sabah 10.00’dan gece 00.00’a kadar hizmet veriyor. Güvenlik görevlisi, WC alanları, çocuk oyun alanları da bulunan piknik alanı, hizmete gireli çok kısa bir süre olmasına rağmen kentlilerden de büyük bir ilgi görüyor.
KENTLİLER ÇOK MEMNUN
Burada da basın mensuplarını bilgilendiren Başkan Gökhan, “Burası daha önce Gençlik Spor Bakanlığına ait bir mülkün parseli içerisindeydi. Gençlik Spor Bakanlığının bir projesi Belediye Meclisinden geçti. Hatta yapımına başlandı. Yeni bir imar uygulaması olduğu için gerekli olan yeşil alan ve yol terkleri yapıldı. Dolayısıyla burası belediyeye geçti, biz de halka açık bir alan haline getirdik. Burası mücavir saha olduğu için Muhtarlığın uhdesinde kalıyor. Fakat biz Muhtarlıkla bir protokol yaptık. Sonuçta buranın bu hale getirilmesi için Çanakkale Belediyesi yatırım yaptı. Bu alan 8600 metrekare, kullanılabilir yeşil alan da 7000 metrekare. Halka tamamen ücretsiz ve açık bir halde. Yeni açtık burayı ama muazzam bir ilgi var. Buranın bir özelliği de Çanakkale’nin en güzel denizi burada” diye konuştu. Alandaki piknik masalarının da arttırılacağını kaydeden Başkan Gökhan, burada piknik yapan kentlilerle de bir süre sohbet etti. Kentliler, çok beğendikleri bu yatırım için Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Belediyesi yetkililerine teşekkürlerini iletti.
GÜZELYALI HALK PLAJI ÇOK BEĞENİLDİ, SIRA DARDANOS’TA…
Basın mensupları ve Başkan Gökhan’ın son durağı ise Güzelyalı Halk Plajı oldu. Geçtiğimiz yıl hizmete giren ve yine kentlilerin yaz kış, gece gündüz keyifle kullandıkları bir mekan haline gelen Güzelyalı Halk Plajına ilişkin de basın mensuplarını bilgilendiren Başkan Gökhan, “Bu plajımız da geçen sene faaliyete girdi. Buraya da insanlar ücretsiz girebiliyor. Sadece şezlongları kullananlar belirli bir ücret ödüyorlar. Büfemiz de makul fiyatlarda. Burası da kentlilerimiz tarafından sıkça ve keyifle kullanılan bir alan. Burası 12 bin metrekarelik bir alan. 9 bin metrekaresi de yeşil alan. Burası 2003 senesinde Garanti Bankası Vakfına aitti. Muhtarımız (Hasan Sağlam) buranın satıldığını bize haber verdi. O sene 400 bin TL’ye aldık. Bir müddet buraya ne yapılması gerektiği konusunda tereddütlerimiz oldu. En sonunda bu tür bir tesise dönüştü. İyi de böyle olmuş. Şimdi de Dardanos’a böyle bir tesis yapıyoruz. Dolayısıyla Çanakkalelilerin artık fazlasıyla yararlanabileceği deniz kenarı alanları oluşturmuş oluyoruz” şeklinde konuştu. Güzelyalı Halk Plajında engelli kentlilerimizin de kolaylıkla yararlanabileceği şekilde yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, kafeterya alanı, tuvalet ve duş alanları ile plaj alanı bulunuyor.
Başkan Gökhan, ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlarken, teknik inceleme gezisi güncel konulara ilişkin sohbetle son buldu. Geziye basın mensuplarının yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Birim Müdürleri ve personel de eşlik etti.
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)