YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Goncasu Telsiz İstasyonu “Haberleşme Müzesi” Oluyor

Çanakkale Savaşları’nda dünyanın ilk elektronik harp karıştırmasını yapan Goncasuyu Telsiz İstasyonu’nun haberleşme müzesi ve amatör telsiz istasyonu olarak hizmet vermesi amacıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

26 Ekim 2021 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşlarının 100. Yılında Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti tarafından hizmete alınan Goncasuyu Telsiz İstasyonunun müze ve telsiz istasyonu olarak ziyarete açılması ile ilgili projenin TRAC Çanakkale Şubesinin Eski Başkanı Alper Doğmaz tarafından projelendirildiğin belirten yetkililer, istasyonun restorasyonun çalışmalarının ise Ekim 2020 yılında tamamlandığını açıkladılar.

Kilitbahir Köyü Goncasu mevkiinde bulunan, dünyanın ilk elektronik harp karıştırmasını yapan Goncasuyu bağlısı 73 Nolu telsiz istasyonunun haberleşme müzesi ve telsiz istasyonu olarak ziyarete açılması ile protokol Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Genel Başkanı Aziz Şasa tarafından imzalandı.

Barbaros Mahallesinde bulunan Anadolu Hamidiye Tabyasında gerçekleşen protokol kapsamında, TRAC Genel Merkezi gönüllü işletmesine verilecek Goncasuyu Telsiz İstasyonu özel günlerde aktif istasyon olarak faaliyete göstererek, 107 yıl sonra bir anlamda görevine yeniden başlayacak.

Protokole ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Genel Başkanı Aziz Şasa, Goncasuyu Telsiz İstasyonu Projesi’nin 2013 yılında fikir olarak doğduğunu, Çanakkale Savaşlarının 100. yılı olan 2015 yılında özel bir etkinlikle tarihi yeniden yaşattığını belirterek, “Çalışma atılan imzalar ile protokole bağlandı ve kalıcı hale geldi. Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içerisinde bulunan ve Alper Doğmaz tarafından projeleştirilen “Goncasuyu Telsiz İstasyonu” yapılan yazılı başvuru ile restore edildi. Bu protokol ile diğer istasyonlarında restore edilmesinin önü açılmış oldu. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda yapılan tören ve etkinliklerde Goncasuyu Telsiz İstasyonunu sürekli çalıştıracağız. İstasyonda haberleşme müzesi oluşturma projemiz var. İmzalanan bu protokol ile bu projelerimizi gerçekleştirmenin önünü açmış olduk. Bu bir başlangıç noktası. Zamanla gelişecek bu proje ile dünyadaki yaklaşık 2,5 milyon amatör telsizci ile doğrudan iletişim ve irtibat kurulabilecek bir istasyon ortaya çıkacak. Kurulacak Goncasuyu Telsiz ve Telgraf İstasyonu Müzesine gelen öğrencilere de Çanakkale Savaşları’nda dünyanın ilk elektronik harp karıştırmasını yapan istasyonunun önemi ve başarısı da anlatılacak” dedi.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

10.284 kez okundu