Bir süre önce açıklama yapan MTA Kuzeybatı Anadolu Bölge Müdürü Ali Altınay Gökçeada'da altın rezervi tespit ettiklerini açıklamıştı. MTA'nın Çanakkale'deki projelerini anlatan Kuzeybatı Anadolu Bölge Müdürü Ali Altınay, Gökçeada İlçesi'nde altın rezervi tespit edildiğini söylemesi Vali Güngör Azim Tuna başta olmak üzere, toplantıya katılanlar için adeta sürpriz oldu. Gökçeada Kent Konseyi, Çevre Çalışma Grubu, Çevre derneği başta olmak üzere tüm Gökçeadalı sivil toplum örgütleri ayağa kalkmıştı. Bir süredir sakinliğini koruyan Gökçeada’da Altın konusu adeta unutuldu. Altın çıkarılması için çevreye zarar vermeyen bir yöntem geliştirilene kadar Gökçeada’da maden işletilmesine karşı çıkan Kent Konseyi Çevre Grubu bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasının çağrı metni şöyle: "2012 yılı başında Gökçeada'da bulunan altının çıkarılması için ihale açılacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Son derece tedirginiz. Gökçeada’da beş tane gölet bulunuyor. Bunları içme ve sulama için kullanıyoruz. Adadaki altı, yedi, sekiz, dokuz ve hatta onuncu göletlerin altını ayrıştırmak için gerekli olan siyanür göletleri olmasını istemiyoruz. Bir ton kayadan yaklaşık bir gram altın ayrıştırıldığı söyleniyor. Adamızın mükemmel tepeciklerinin siyanür havuzlarında yıkandıktan sonra moloz yığınları haline dönüşmesini istemiyoruz. Biliyoruz ki 35-40 santimetrelik tarım yapılabilecek verimli toprağın oluşumu için 20 bin yıl gerekiyor. Kayaların üzerinde bulunan bu çok değerli tonlarca verimli toprağımızı kaybetmek istemiyoruz. Teknolojinin bu kadar hızla ilerlediği bir dönemde belki de altının çıkarılması için yepyeni ve de çevreye zarar vermeyen başka bir yöntem geliştirilecek. Teknolojiye güvenmek ve de adamızdaki altının çıkarılmasını ertelemek istiyoruz. Lütfen altın çıkarılması için çevreye zarar vermeyen bir yöntem geliştirilene kadar Gökçeada'da altın çıkarılmasına dur deyin. Adamıza sahip çıkalım, unutmayın insan altını yiyemez ancak Gökçeada'da yetişen ürünlerle sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirmek elimizde" demiştir.
Tepeköy Maden Sahası İhaleye Çıkıyor
Öte yandan Altın Madeni konusunda isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili “Gökçeada-Tepeköy” altın madeni sahasının ruhsatının ihale edileceğini söyledi. Bu saha 2013 yılının ilk aylarında ihale edilecekmiş” şeklinde konuştu.
Gökçeada’da Maden İstemiyoruz
Gökçeada Kent Konseyi ve Gökçeada Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu ortak bir açıklama yaparak “bu sürecin durdurulması için adalılar olarak tüm güçleriyle savaşacağız. Tüm yasal yolları deneyeceğiz.” dedi. Gökçeada Kent Konseyi başkanı Bülent Aylı yaptığı açıklamada “Daha şimdiden Gökçeada halkına bu altın madeninin ne kadar çok işçi alacağı, çarşıdan büyük alışverişler yapılacağı söylenmeye başlandı bile. Bunlar boş laflar. Başta bu tip stratejileri yapıyorlar. Bir miktar işçi alıyorlar ve bir süre sonra ruhsat sonrası kendi adamlarını getiriyorlar. Bir çok yerde bu yaşanmıştır. İğneden ipliğe ada dışından getirecekler. Adayı kirletip gidecekler. Bunların peşine koşup menfaat umanlar da öylece kalakalacak. Olan Güzel Gökçeada’mıza olacak. Bu duruma asla izin vermeyeceğiz” dedi.