Engellilerin Gelibolu Yarımada’sındaki şehitlik ve anıtları rahatlıkla ziyaret edebilmeleri amacıyla gerçekleştirilen “Tarihe Engelsiz Erişilebilirlik” Projesi ile ilgili çalışmalara başlandı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün ‘’Engelliler Destek’’ Programı kapsamında Çanakkale Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilecek projenin finansman sözleşmesi törenle imzalandı.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Alan Başkanlığı yetkilileri hibe alınan proje süresinin 6 ay ve bütçesinin de 99.584,50 TL olduğunu belirterek, “Bu kapsamda Bakanlık uzmanlarının katılımı ile 3hazırlık toplantısı yapıldı.. Projemiz engellilerle ilgili duyarlılık ve farkındalığın geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında Çanakkale Tarihi Alanında görme ve işitsel engelli bireyler, aileleri, Tarihi Alan Kılavuzları ve Başkanlığımızın tüm personeli ile farkındalık ve duyarlılık eğitimleri ile sosyal kaynaştırma etkinlikleri gerçekleştirilecek. Öncelikle temel amacımız engelli bireylerin tarihe engelsiz ulaşabilmesi olacak. Her bireyin Tarihi Alanı gezip görecek yeterli bütçesinin olmaması, bunun yanında, bir işaret dili tercümanı ve refakatçi ile gelmesinin maliyetinin de yüksek olduğu göz önünde bulundurularak örnek pilot uygulama olan bu proje kapsamında çeşitli çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda, tanıtım videolarımızdan bazılarına işaret dili tercümanı, Braille alfabeli kabartma teknikleri uygulaması ve sesli kitap ile daha çok engelli bireye erişilmesi sağlanacak. Böylelikle engelli hedef kitlemiz sosyal hayatın içine dahil edilmiş olacak ve engelsiz hedef kitle ile iletişim ve farkındalık arttırılacak. Ayrıca eğitim atölyeleri ve sosyal kaynaştırma etkinlikleri yapılacak. Çalışmamamız sosyal sorumluluk projemizin paydaşları olan Çanakkale Görme Engelliler Derneği, Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerçekleştirilecek. Sosyal sorumluluk projemizin sürdürülebilirliği kapsamında proje sonrasında basım-yayım çalışmaları ihtiyaca göre Başkanlığımızca desteklenecek ve Türkiye genelinde engelli kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacaktır. Bu doğrultuda, hem daha çok engelli bireye ulaşılacak hem de farkındalığın arttırılması sağlanacak.
RUMELİ MECİDİYETABYASI’NDA GÖRME VE FİZİKSEL ENGELLİLERE YÖNELİK ENGELSİZ MÜZE YAPILMASI TASARLANIYOR
Alan Başkanlığının yatırım programı içerisinde Tarihi Alanda bulunan Rumeli Mecidiye Tabyası’nda görme ve fiziksel engellilere yönelik engelsiz müze yapılmasının tasarlandığını da belirten yetkililer, “Tabya içerisinde toplumun her kesiminin ziyaret edebileceği niteliklerde alt ve üstyapı gerekliliklerinin kazandırılması hedefleniyor. Türkiye tarihi içinde ve Çanakkale kent tarihi özelinde, Gelibolu Savaşları’nın yaşanmışlığını, etkilerini, yansımalarını kronolojik ve tematik yaklaşımlarla sunan, doğru ve tarafsız bilgilerle topluma ulaşmayı, toplum eğitimine katkıda bulunmayı, her kesime hitap etmeyi hedefleyen engelli dostu bir tarih müzesi olarak hizmet edecek. Kilitbahir Kale Müzesinde de görme ve fiziksel engellilere yönelik interaktif bir anlatım ve braille alfabesi ile tasarlanmış bilgi panoları kullanılarak engelsiz müze yaklaşımı hayata geçirilecek. Restorasyon çalışması hala devam etmekte olan Seddülbahir Kalesinde de engellilere yönelik proje uygulamaları olacak. Başkanlık olarak Tarihe Engelsiz Erişebilirliği eşitlik ilkesi doğrultusunda söz verdiğimiz şekilde proje bittikten sonrada çalışmalarımızı arttırıp, yerel sahiplenme ile sürekliliği sağlayıp, toplumun her kesimini Engelsiz Tarihi Alan ile buluşturacağız” dedi.
(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)