Çanakkale’nin en önemli turistik yerleri arasında bulunan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası’nda başıboş köpekler bölgeyi gezenlere zor anlar yaşatıyor.
Başıboş köpekler sebebiyle araçlarından inerek savaş alanlarını gezemediklerini belirten bölgeyi ziyaret edenler, “Gelibolu Yarımadası’nın belirli kesimlerinde onlarca başıboş köpek araçların peşinden koşuyor. Tur otobüsleri ile bölgeyi gezmek isteyenlerin büyük kısmı da bu köpekler sebebiyle araçlarından inmeden bölgeyi görüp bu alandan ayrılıyorlar. Binlerce şehidimizin kanları ile sulanan bu topraklara bu görüntüler yakışmıyor. Çok sayıda tur otobüsü de bu köpekler sebebiyle güzergahlarını değiştirmek zorunda kalıyor.Yetkililerin bu konuda gerekli önlemi almalarını istiyoruz. Aksi halde bu bölgedeki başıboş köpek sayısı kısa sürede daha da artacak” dediler.
Öte yandan bölgede bulunan başıboş hayvanları toplayıp bunları bir barınakta bakma yetkisinin belediyelere ait olduğu öğrenilirken; Gelibolu Yarımadası Alan Başkanlığı’nın da bu konuda Eceabat Belediyesi’ne havyan barınağı yapmak üzere Havuzlar Mevkiinde bir yer tahsis ettiği öğrenildi. Belediyenin Havuzlar mevkiinde hayvan barınağı yapmak için İl Hayvan Kurulu’ndan kararın çıkması bekleniyor.
ALAN BAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
Gelibolu Yarımadası Alan Başkanlığı da konu ile ilgili haberin yayınlanmasının ardından bir açıklama yaptı. Alan Başkanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Gelibolu Tarihî Alanında başıboş köpeklerin kontrol altına alınması, bakımı vb. hususlar Belediyenin yetkisi ve görev alanı içerisindedir. Mücavir alan dışında ise bu hizmeti Özel İdare yürütmektedir. Tarihî Alan Başkanlığı özellikle Mart ve Nisan törenlerinde ziyaretçilerin sağlıklı hareket edebilmesi adına sahipsiz köpeklerin toplanmasında rol oynamıştır. Aynı zamanda Başkanlığımız kurulduğu günden bugüne dek köpeklerin mama ihtiyacını karşılama konusunda kayıtsız kalmamıştır. Başıboş köpeklerle ile ilgili Belediye ve Özel İdare hayvan barınağı ve diğer konularda yeterli imkanlarının olmamasını Başkanlığa resmi yazı ile bildirmiştir. Başkanlığımız da barınağın yapılabilmesi adına yer tahsis edebileceğini ve önerdiği mevkiiyi belirtmiştir. Şu aşamada Başkanlığın önerdiği yerle ilgili İl Hayvan Kurulu’nun görüşü beklenmektedir. Sonuç olarak Başkanlığımız gerek bakım gerekse yer tahisisi konusunda bu konu ile ilgili hassasiyetini göstererek sürecin takipçisi ve yardımcısı olmaya devam etmektedir."
(HABER: AYHAN ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)