Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda 106 yıl önce batan savaş gemileri, “Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı” ile dalış turizmine açıldı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca yürütülen ve Seddülbahir Kalesi’nde gerçekleştirilen "Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı" tanıtım etkinliğine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Belediye Başkanvekili Özden Çetin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Fransa Savunma Ateşesi Albay Philippe Boulogne, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Belgesel Yapımcısı Savaş Karakaş’ın sunuculuğunu yaptığı Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nın tanıtım etkinliğinde bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, uzun süren çalışmalar sonunda Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nı açmanın büyük sevincini yaşadıklarını belirterek, “Çok sevinçliyiz. Çok mutluyuz. Sevincimize ortak olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Çok kısa bir zamanda dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi olmasını hayal ettiğimiz Gelibolu Tarihi Dalış Parkı’nı açıyoruz. Burada Çanakkale ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz. Çanakkale kara savaşlarının yaşandığı yerleri epey toparladık. Tarihi alanda, karada savaşın nasıl cereyan ettiği gelen ziyaretçilere aktarılıyor. Tarihi batıkların turizme açılması uzun zaman konuşuldu. Dillendirildi. 2011 yılında su altında yatan bu batıkları dalış turizmine açabilir miyiz diye düşündük. Bugün 14 ayrı dalış noktası ile güzel bir destinasyon ortaya çıkmış oldu. Burası Çanakkale dalışın merkezi olmaya aday bir yer. Her batığın her dalış noktasının bir hikayesi var. Buradaki envanterlerin insanlara hatıralar bırakacağını düşünüyorum. Çanakkale Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nın hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
“BU MERKEZ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ DALIŞ ALANLARINDAN BİRİSİ HALİNE GELECEK”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan da etkinlikte yaptığı konuşmada Çanakkale turizmini öne taşıyıp savaştan kalan batık gemilere dalışa olanak sağlayacak olan sualtı parkının önemine değinerek, “Tüm dünya tarafından Çanakkale savaşları, yaygın bir şekilde bilinmesine rağmen, savaşta batan gemiler ve hikayeleri özel izinlerle dalış yapma imkanı bulabilenler dışında pek bilinmemektedir. Savaş batıklarının hikayeleri ve Çanakkale’de neler yaşadıklarının anlatıldığı 1. Dünya Savaşı temalı sualtı parkında dalış yapma imkanının yanı sıra batıkların üç boyutlu görünümleriyle hikayelerinin de anlatıldıklarını görmekteyiz. Sağladığı bu imkanlarla bu merkez dünyanın en önemli dalış alanlarından birisi haline gelecektir. Bizler yapacağımız ulusal ve uluslararası tanıtım çalışmalarıyla bu merkezin bilinirliğini daha da artırma gayreti içerisinde olacağız” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan da yaptığı konuşmada Çanakkale’nin turizminin önemine değinerek, “Çanakkale’miz tarihin bize emaneti. Çanakkale’ye hizmet ayrı bir gurur. Türkiye’de ne varsa az veya çok bizde çok özeli var. Son dönemde Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası projelerle adından söz ettirmesi memnun edicidir. Her bir projemizin Çanakkale’nin marka değerine katkı sunduğunu söyleyebilirim. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Etkinlik Antalya Opera Balesi’ne mensup 3 sanatçının konseri ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
DALIŞ NOKTALARI NERELERİ OLACAK?
Yapılan çalışma ile Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı dalış noktaları; “Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları”, ”Helles Barçları”, “Tekke Koyu (W Beach) Batıkları”, “Arıburnu Barç”, “Küçükkemikli Barçları”, “Arıburnu Layter”, “HMS Trıumph, “Lundy”, “HMS Louıs”, “S.S. Milo”, “Tuzla”, “Denizaltı Mania Ağı”, “Bebek Kayalıkları” ve “HMS Majestic”ten oluşacak. Seddülbahir ve Kemikli Burnu arasındaki 150 kilometrelik alan ile Çanakkale Boğazı'ndaki batık savaş gemilerinin envanterinin çıkarılması ise tamamlanma aşamasına gelmiş durumda.
(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)