Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) geleneksel hale getirdiği Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı’nın bu sene 21. kez düzenlediği ‘Japonya Günleri’ Anafartalar Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. 2 gün boyunca süren Japonya Günleri Etkinlikleri tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Açılış konuşmasını yapan Türk Japon Dostluk Topluluğu Akademik Danışmanı Okutman Reiko Arai şunları söyledi: “Bugün, değerli vaktini ayırıp burada bulunan herkese çok teşekkür ederim. Büyük çoğunluğunu öğrencilerimizin oluşturduğu Türk Japon Dostluk Topluluğu, Japonya Günleri etkinliğinin bu yıl 21.sini düzenliyor. Japonya'dan kilometrelerce uzakta, Çanakkale’de böyle bir etkinliğin düzenleniyor olması, bir Japon olarak beni çok mutlu ediyor. Bu yılki Japonya Günleri'nde geleneksel Japon dansı, çay seremonisi, Japon yazı sanatı, Japon yemekleri, Japon oyunları, manga, origami, cosplay, takvim, müzik, anime ve film gruplarımız yer alacaklar. Etkinliği düzenlerken desteklerini bizden esirgemeyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi idari personeline, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu'na ve siz değerli misafirlerimize çok teşekkür ediyor ve bu 2 günü keyifli bir şekilde geçirmenizi temenni ediyorum.”
Yrd. Doç. Dr. Tolga Özşen yaptığı konuşmada 20 yıl önce 10 kişiyle başlayan etkinliğin bugün 100’den fazla kişiyle hazırlanıp, izleyicilerle buluşmasından mutluluk duyduğunu belirterek Türk Japon Topluluğu ile ilgili bilgiler verdi, kendo sporunu tanıttı ve programda emeği geçenlere teşekkür etti.
Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydın Özbek ise: “20. kez düzenlenen bu etkinliğin en başından beri içinde olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. 1994 yılında az sayıda kişiyle, az sayıda etkinlik, birkaç takvim sergileyerek başlattığımız bu program bugün 100’ü aşkın öğrenci, 15’e yakın farklı tema ve çok kişinin katılımıyla gerçekleşiyor. Yıllar içinde güçlenen ve daha çok kişiye ulaşan Japonya Günleri Etkinlikleri’nin Japon kültürünü anlamak ve fikir edinmek adına çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Japonya Günleri etkinlikleri boyunca, Japon Çay Töreni (Sado), Japon Kaligrafi Sergisi (Shodo), Kılıç Teknikleri (Kendo), Geleneksel Danslar (Bonodori), Kağıt Katlama Sanatı (Origami), Japon yemekleri (Makizushi), Japon Satrancı (Shogi) gibi geleneksel Japon kültürüne ait bir çok gösteri, Manga sergisi, Japonca Tiyatro ve Cosplay (Japon çizgi karakterlerinin canlandırılması) ve bu yıl ilk kez Japonca şarkılardan oluşan konser gibi programlar izleyicilerle buluştu. Öğrenci etkinliklerinin yanı sıra, Japonya Günleri’ne Ankara Üniversitesi’nden katılan Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen “Kültürel Bir Öğe Olarak Japonya ve Bilim” sunumunu gerçekleştirdi. İzleyiciler geleneksel hale gelmiş Japonya Günleri etkinliklerinden mutluluk duyduklarını ve her yıl Çanakkale’den Japonya’ya doğru bir yolculuğa çıktıklarını belirttiler.